Ragaujam rudens!

Šviežumas – itin svarbu, jei rūpinatės kūno linijomis

Dietistė V. Kurpienė pasakoja, kad nors ir techninės priemonės daržovių auginime skirtingose šalyse nesiskiria, vis tik nereikia manyti, kad ir derlius – vienodai vertingas.

„Mūsų šalies klimatas lemia, kad daržovių derliumi džiaugiamės tik vieną kartą metuose. Tai reiškia, kad visos daržovės gauna žymiai daugiau naudingų medžiagų, mat pati žemė yra mažiau alinama. Dėl šios priežasties, lietuviškos daržovės – vertingesnės, nei užaugintos šalyse, kuriose įprasti net keli derliai“, – sako pašnekovė.

Specialistė ragina atkreipti dėmesį ir į tai, kokias daržoves renkatės. Pavyzdžiui, šakninės daržovės ar įvairūs kopūstai sugeba ilgą laiką išlaikyti maistines savybes nepakitusias. Tačiau tai tinka ne visoms daržo gėrybėms.

„Vertėtų vadovautis taisykle – kuo mažiau laiko praėjo nuo daržovės nuskynimo iki jos suvalgymo – tuo daugiau vertingų maistinių savybių yra gaunama. Šviežia daržovė visada bus ir gardesnė, sodresnio skonio“, – vardija V. Kurpienė.

Dietistė pateikia ir pavyzdį daržovių, kurios šiuo metu yra pačiame sezono įkarštyje. Tai – kukurūzai. Pasak jos, juos valgyti vertėtų per 5–7 dienas po nuskynimo. Užtenka šias daržoves apvirti vos 4 minutes. Jei negalite iš karto mėgautis šviežiais kukurūzais, juos galima užšaldyti, o atšildžius jie bus skanūs, visai kaip švieži.

Vaida Kurpienė

„Trukmė svarbi ir kitoms daržovėms, ypatingai – vandeningoms. Pavyzdžiui, agurkai negali ilgai stovėti nuskinti, taip jie praranda skonį, išvaizdą, maistines savybes. Norint, kad nepakistų agurkų cheminė struktūra, juos vertėtų valgyti kuo šviežesnius“, – teigia specialistė.

Triukai, renkantis daržoves

Šviežios daržovės prieš atvežtines laimi ne tik lyginant jų skonį, tačiau ir gerąsias savybes. V. Kurpienė sako, kad vienos svarbiausių medžiagų, kurios prarandamos daržovėms ilgiau stovint nevartojamoms – antioksidantai.

„Tai – medžiagos, padedančios organizmui atsistatyti nuo taršos, streso, įvairių ligų. Antioksidantai gali padėti stabdyti senėjimo procesus, taip pat jie stiprina imunitetą. Daugiausiai jų randama pačiose šviežiausiose daržovėse“, – pasakoja specialistė.

Anot jos, turintys galimybę savo namų kieme užsiauginti šviežių daržovių – turėtų nedvejodami taip ir padaryti. Tačiau tiems, kurie daržoves perka, dietistė pataria visada atkreipti dėmesį į daržovių šviežumą.

„Renkantis daržoves verta pasitikėti vaikų skonio receptoriais. Taip jau sutverta, kad vaikai – jautresni skoniams, tad labiausiai vertina šviežiausias daržoves. Pastebėkite, kad pačioje sezono pradžioje ar pabaigoje vaikai ne taip entuziastingai nori daržo bei sodo gėrybių, mat jų skonis būna ne toks sodrus, kaip sezono pike“, – vardija V. Kurpienė.

Taip pat specialistė rekomenduoja lankantis prekybos centre atkreipti dėmesį į tai, kokių daržovių – gausiausios lentynos. Dažniausiai pagal tai galima orientuotis, kokių daržovių derlius yra nuiminėjamas. Mažesnė kaina, lyginant su ankstesniais mėnesiais – dar vienas vertingas daržovių šviežumo rodiklis, mat jei į prekybos centrus atkeliavo gausus derlius, gėrybių kainos nebus didelės.

„Šiuo metu – laikotarpis, kai labai daug lietuviškų daržovių, tad ir rinktis yra iš ko. Vėlyvą rudenį besirūpinant savo sveikata ir išvaizda geriau rinktis įvairias šaknines daržoves: ropes, burokėlius, pankolius, saliero ir petražolės šaknis, morkas, kaliaropes, kopūstus. Šios daržovės ilgiau išlaiko savo maistines savybes“, – pasakoja pašnekovė.

Norintiems vertingomis daržovėmis mėgautis visus metus

Šiuo metu Lietuvoje – agurkų, pomidorų, cukinijų ir kitų daržovių metas. Gėrybių labai gausu, tad neretai žmonės ima ruošti atsargas žiemai – konservuoti, marinuoti. Dietistė V. Kurpienė sako, kad dažnai žiemai paruoštos daržovės prilygsta desertui, mat joms gardinti naudojami ne itin sveiki priedai. Vis dėlto, verta rudens pradžioje pasiruošti ir šaltajam sezonui, tačiau svarbu tai padaryti tinkamai.

„Šiuo metu galima rasti labai įvairių konservavimo būdų. Pavyzdžiui, rauginimas – idealus būdas išlaikyti daržovių naudingąsias medžiagas. Lietuvių mėgstamas marinavimas nėra laikomas teisingu pasirinkimu, mat jo metu dažniausiai yra naudojamas didelis kiekis cukraus bei acto. Tenka matyti, kaip litrui konservų naudojama 100 gramų cukraus arba medaus ir stiklinė acto“, – teigia pašnekovė.

Vaida Kurpienė

Anot jos, viskuo galima mėgautis su saiku, tačiau dažnai žmonės mano, kad marinuotos daržovės – sveika, taigi jų valgo tiek, kiek širdis geidžia bei yra įsitikinę, kad taip padeda savo sveikatai.

„Norint daržovėmis džiaugtis visus metus – rekomenduoju jas šaldyti. Jei norite marinuoti, tą darykite naudodami kuo mažiau acto ir venkite cukraus. Taip pat venkite suvirti viską į košę, geriau vos blanširuokite, kad išliktų kramtoma konsistencija“, – pataria V. Kurpienė.

Specialistė sako, kad šiuo metu verta pasiruošti pomidorų žiemai. Juos ji rekomenduoja blanširuoti, nuimti odelę, sutrinti ir gaminti tyrę. Nors įprastai trinti daržovių nerekomenduojama, tai negalioja pomidorams. Tyrę galima šaldyti arba konservuoti. Taip pat patariama konservuoti pomidorus savo sultyse. Šiuos naminius ruošinius galima naudoti gaminant įvairias sriubas, troškinius, padažus bei gardinant grūdinius patiekalus. Antioksidantas likopenas termiškai apdorotuose pomidoruose pasisavinamas net šešis kartus geriau.

Noriai renkasi lietuviškus produktus

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad bendradarbiaujant su Lietuvos ūkininkais įsitikino, jog mūsų šalyje daržovės auginamos skrupulingai ir atidžiai.

„Didžioji dalis daržovių, kurios atsiduria „Maxima“ lentynose – lietuviškos. Klientams tai lyg šviežumo garantas, mat nuskintos daržovės jau kitą dieną ar net tą patį vakarą pasiekia parduotuvių lentynas“, – džiaugiasi prekybos tinklo „Maxima“ atstovė.

Anot jos, trumpesnis Lietuvoje užaugintų daržovių transportavimo kelias prisideda ir prie klimato kaitos mažinimo, nes esant trumpesnei tiekimo grandinei, mažesnė CO2 emisija.

Konservai

„Tikrai pastebime, kad pirkėjai vis dažniau atkreipia dėmesį į produktų kilmės šalį. Tai, kad kas antra prekė, nupirkta mūsų parduotuvėse yra lietuviška, patvirtina, jog Lietuvos gamintojus mūsų pirkėjai vertina ir noriai renkasi jų produkciją. Kaip rodo pirkėjų apklausos, lietuviška produkcija yra perkama dėl jos šviežumo, natūralumo ir kokybės. Taip pat žmonės nurodo, kad rinkdamiesi lietuvišką produkciją siekia palaikyti Lietuvos gamintojus ir ūkininkus, stiprinti šalies ekonomiką“, – pasakoja pašnekovė.

E. Dapkienė įsitikinusi, kad svarbu palaikyti Lietuvos gamintojus ir ūkininkus. Būtina skatinti pirkėjus dažniau rinktis lietuvišką produkciją, mat tai kartu augina ir Lietuvos ekonomiką.