„Manau, jie vėl bandys šturmuoti mūsų pozicijas“, – sutemus Ukrainos karių pozicijose priešakinėse linijose Delfi sakė 68-osios brigados pirmojo bataliono kuopos vadas. Netrūkus virš galvų praskriejo pirmoji mina, vėliau – dar viena. Pasigirdus kulkosvaidžio kanonadai kariai ramino, kad greičiausiai tai ukrainiečių darbas, tačiau šaudyta iš pozicijų esančių šone, todėl tiksliai nustatyti buvo sunku. Maždaug po 20 minučių per raciją pasigirdo liūdna žinia: „Turim žuvusįjį“. 

Kupjansko-Lymano fronto kryptis pastaraisiais mėnesiais vadinama viena sudėtingiausių Ukrainos karo fronte. Jei Zaporižios kryptimi, taip pat prie Vuhledaro, Bachmuto Ukraina jau apie eilę atkovotų gyvenviečių, prie Kupjansko Charkivo srityje rusai siekė pralaužti ukrainiečių gynybą. 

Sutelkę čia maždaug 100 tūkst. savo karių rusai ne kartą šturmavo Ukrainos gynėjų pozicijas, tačiau pastarosiomis savaitėmis pritilo. Kaip Delfi paaiškino 68-osios brigados kariai, rusai susidūrė su stipriu pasipriešinimu ir dabar „jiems reikia laiko išlaižyti žaizdas“. Tačiau kariai neabejoja, kad rusai vėl bandys pulti. Juolab, kad pasak jų, „šia kryptimi kovoja ne jokie čmobikai, o gerai parengti reguliariosios Rusijos kariuomenės daliniai“. 

„Ne laiku atvykote“

Patekti į priešakines pozicijas Kupjansko-Lymano kryptimi ne taip paprasta. Judant jų link net patyrę ukrainiečių žurnalistai skundžiasi, kad šiuo metu niekas nenori leisti žurnalistų į vadinamąjį nulį. Patys kariai tai paaiškina paprastai – per pavojinga. 

„Kai stovėjome prie Vuhledaro, dar buvo galima rasti sąlyginai ramių vietų, kur tikimybė, kad sužeis žurnalistus buvo mažesnė. Čia tokių vietų tiesiog nėra“, – paaiškino 68-osios brigados atstovas spaudai, jaunesnysis leitenantas Jehvenas Nazarenka, tačiau sutiko nugabenti žurnalistus į pozicijas jau temstant. 

„Kitos galimybės nėra – arba atvyksti temstant ir išsinešdini, kol dar tamsu, arba rizikuosi pernelyg stipriai“, – pridėjo karys. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją