„Lietuvos žmonės užstato pakuotes grąžina ne tik dėl pinigų, bet ir dėl to, kad saugo aplinką. Nauja iniciatyva suteikia galimybę dar labiau prisidėti prie gamtos saugojimo – palaikyti „Sengirės fondo“ veiklą. Tai padaryti yra paprasta – tereikia taromate užstatą skirti „Sengirės fondui“. Kuo daugiau taros bus iškeista į šlamančius, tuo daugiau Lietuvos sengirių bus apsaugota ir išsaugota“, – teigia VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.

Skaičiuojama, kad grąžinus 10 butelių, skardinių, bus išsaugomas 1 kvadratinis metras miško. USAD duomenimis, praėjusiais metais gyventojai grąžino daugiau negu 672 mln. vienetų gėrimų užstato pakuočių arba vidutiniškai 1,84 mln. pakuočių per dieną. Taigi, į šlamančius iškeista vienos dienos tara galėtų šimtams metų išsaugoti kone 20 hektarų gamtai vertingiausio miško.

Sumanymas įsteigti fondą, skirtą išsaugoti senąsias Lietuvos girias, kilo dėl aktyvaus visuomenės susidomėjimo „Sengirės“ filmu, kurį sukūrė režisierius Mindaugas Survila. Iš šio uždirbtus pinigus, 60 tūkst. eurų, M. Survila skyrė pirmiesiems sengire tapsiantiems miško sklypams įsigyti. Tolimesnė fondo veikla pagrįsta privačiai paaukotomis lėšomis, skiriamomis miško sklypų išpirkimui. Taip miškai bus apsaugomi nuo kirtimų bei įkuriama pirmoji Lietuvoje visuotinai lankytina sengirė.

G. Varnas tikisi, kad naujas vaizdo klipas padės atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvos sengires ir atrasti, kad prie gamtos išsaugojimo gali prisidėti kiekvienas. VšĮ „Sengirės fondas“ nurodo, kad senuose miškuose gyvena apie 15 tūkst. rūšių, bet nykstant buveinėms – nyksta ir rūšys. Kai kurios iš šių rūšių gali gyvuoti tik 200 metų ar senesnėse giriose, kurias sudaro įvairiaamžis ir įvairiarūšis natūraliai atsikuriantis be žmogaus įsikišimo miškas.

Specialiai šiai kampanijai buvo sukurta daina ir vaizdo klipas, kuriuo atkreipiamas visuomenės dėmesys į šimtmečiais gyvuojančias gamtos buveines – sengires. Dainą atlieka menininkas Žygimantas Kudirka (Mesijus) ir choras „Ąžuoliukas“, dainos prodiuseris ir kompozitorius – Vitalijus Puzyriov (Vaiper). Chorinės aranžuotės autorius, choro „Ąžuoliukas“ meno vadovas – Vytautas Miškinis. Muzikinio klipo režisierius – Titas Sūdžius, operatorius – Simonas Glinskis, prodiuseriai – „Some Films“, kūrybinė agentūra – „Fabula Rud Pedersen Group“.

„Kampanijos šūkyje slepiasi smagi dviprasmybė, kuri kviečia žmones kiekvieną kartą grąžinant tarą padaryti sprendimą ir pasirinkti, į kokius šlamančius ją iškeisti – pinigus ar natūralią miško žalumą. Kampanijos tikslas yra ne moralizuoti ir priekaištauti žmonėms, bet pasiūlyti padaryti du ekologiškai gerus darbus iškart: prisidėti ir prie gėrimų pakuočių perdirbimo, ir prie gamtos saugojimo. Norime, kad daina „Šlamantys“ žmonių galvose suskambėtų kiekvieną kartą grąžinant tarą ir primintų, kad vos keliais mygtuko paspaudimais taromato ekrane galime išsaugoti dar didesnius gražiųjų Lietuvos girių plotus“, – sako Linas Migonis, komunikacijos paslaugų agentūros „Fabula Rud Pedersen Group“ kūrybos vadovas.

Senųjų Lietuvos girių grožis ir magija perteikiama kampanijos klipe, kuriame pagrindinis herojus grąžindamas tarą išgirsta girių šlamesį ir trumpam į jas persikelia, susitikdamas su tikrais ir menamais girios gyventojais. Šia trumpa kelione klipo kūrėjai siekė parodyti, kad keli šlamantys kišenėje niekaip neprilygs tūkstančiams šlamančių miške.

Be to, kampanijos dainoje slepiasi daug miško simbolikos ir gražių sutapimų: priedainius atlieka „ąžuoliukai“, aranžuotę jiems kūrė kompozitorius Vytautas Miškinis, dainos žodžius sukūrė ir atlieka taip pat buvęs „ąžuoliukas“ Žygimantas Kudirka.

„Užstato sistemos sėkmė Lietuvoje pagrįsta visuomenės įsitraukimu ir sąmoningumu. Nuo pat pradžių esame pasirinkę socialinių–edukacinių iniciatyvų kelią ir nuolat įvairiomis formomis skatiname platų dialogą su skirtingomis gyventojų grupėmis: ar tai būtų interaktyvios „EKO lenktynės“, ar „Visos figūros yra gražios“ žinutė pajūryje, ar „Nenykstančios rūšys“ regioniniuose parkuose. Siekiame, kad į senas problemas žmonės pažvelgtų naujai, be moralizavimo, bet suvoktų savo atsakomybę ir save įgalintų elgtis kitaip – gamtai draugiškai“, – dalijasi USAD vadovas G. Varnas.

Kampanija „Keisk tarą į šlamančius“ prasideda nuo lapkričio vidurio. Visos surinktos lėšos miškams išsaugoti keliaus VšĮ „Sengirės fondas“ – nevyriausybinei organizacijai, kuri buvo įkurta siekiant išsaugoti senuosius Lietuvos miškus su visa gyvybe juose ir kurti ilgaamžius, tvarios gamtos pavyzdžius – sengires, atviras žmonių lankymui.