Pasak Forrester Research, „vienos minutės video turiniui perteikti mums reikėtų net 1.8 mln. žodžių.“ Būtent dėl šių savybių turinys pateikiamas video formatu turi didžiausią potencialą būti įsisavintas, lyginant su kitomis turinio pateikimo formomis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kaip įdarbinti video turinį savo atstovaujamoje organizacijoje?

„Pastebiu, kad rinkoje vyraujantis video turinys yra vaizdo reklamos, kurios skatina prekės ženklo žinomumą. Tačiau video, kaip įrankį siekti rinkodaros, komunikacijos, žmogiškųjų išteklių ar kitų verslo tikslų galima panaudoti kur kas sumaniau“, – teigia prekės ženklo „Video marketingas“ vadovas Ronaldas Burokas, kuris jau daugiau nei penkerius metus konsultuoja ir įgalina organizacijų darbuotojus kurti video turinį. R. Burokas teigia, jog egzistuoja begalė video panaudojimo būdų ir pateikia keletą idėjų, kaip efektyviai panaudoti video turinį savo organizacijoje, kad jis neštų rezultatus.

– Kurkite vertikalaus formato video (Instagram Reels, TikTok, YouTube Shorts). Tai – TikTok socialinio tinklo atradimas, kuris leidžia labiau įtraukti ir ilgiau išlaikyti žiūrovus soc. tinkle. Socialiniai tinklai šiuo metu vis dar suteikia gana didelį nemokamą, organinį žiūrovų pasiekiamumą. Patogus vartoti turinys gali skatinti prekės ženklo žinomumą, sudominti bei užnorinti įsigyti prekę ar paslaugą bei skatinti jų įsigijimą.

– Tinklalaidės, laidos, video tinklaraščiai. YouTube kanalo vystymas ar tiesioginės transliacijos yra puikus įrankis norint tapti lyderiaujančiu balsu savo industrijoje. Kol kas tai dar nėra labai paplitęs reiškinys Lietuvos rinkoje, todėl konkurencija maža. Šie formatai didina žinomumą, kuria pasitikėjimą, autoritetą bei ryšį su vartotojais. Tai yra ir puikus įrankis vystyti organizacijų vadovų ar darbuotojų asmeninius prekių ženklus. Filmuojant kviestinius svečius, su pašnekovu ne tik mezgamas ryšys, bet ir pasiekiama jį sekanti auditorija.

– Video prezentacijos (siunčiamos el. paštu ar rodomos gyvai). Padeda išsklaidyti vartotojų abejones ir įtaigiau pateikti informaciją, kas skatina priimti organizacijai palankius sprendimus. Viena įtaigiausių video prezentacijos dalių yra klientų video atsiliepimai.

– Mokomieji video ar vartotojo vadovai video formatu. Jie pagerina vartotojų patirtį, nes paprastai paaiškinami produkto veikimo ar paslaugos teikimo principai. Taip pat padeda sutaupyti laiko atliekant techninę pagalbą. Mokomieji video dar pasitarnauja apmokant naujus įmonės darbuotojus.

– Vidinės komunikacijos video. Didina darbuotojų įsitraukimą, kuria tarpusavio ryšį, geriau perteikia emocijas. Jie motyvuoja darbuotojus ir tai ypač svarbu šiandien, kai po pandemijos nuotolinis darbas tapo nauja norma. Video turinį galima kurti apie naujai prisijungusius kolegas, ataskaitinius pranešimus, naujienas įmonėje, transliacijas iš renginių ir kt.

– Darbuotojų kurtas turinys asmeninėse paskyrose. Padeda pritraukti naujus talentus, geriau atskleidžiama vidinė kultūra. Pasak MSLGroup, darbuotojų kurto turinio pasiekiamumas padidėja net 561%, o Social Media Today teigia, kad įsitraukimas į tokį turinį padidėja net 800%. AdWeek skelbiama statistika rodo, kad vartotojai labiau pasitiki organizacija, kai informacija dalinasi jos darbuotojai.

– Info produktai. Žinios, perteiktos video formatu, organizacijai gali tapti papildomu pajamų šaltiniu. Tai gali būti įvairūs mokymai, kvalifikacijos kėlimo seminarai ar „pasidaryk pats“ tipo video.

Kurti patiems ar samdyti agentūrą? Už ir prieš

„Idėjų daug, tačiau kas atliks visą darbą? Čia yra du keliai: samdyti agentūrą arba pradėti kurti turinį patiems. Abu keliai turi savo pliusų ir minusų,“ – pastebi Ronaldas Burokas. Jis, burdamas, apmokydamas ir konsultuodamas video turinio kūrimo komandas organizacijose, pastebėjo tam tikras tendencijas optimaliems rezultatams pasiekti.

Kodėl verta samdyti agentūrą?

„Agentūrą labiausiai verta samdyti, jei organizacijai yra reikalingos aukščiausios kokybės prekės ženklo reklamos. Tai tarsi mažytis filmas, kurio produkcijos kompleksiškumas, kuriant savarankiškai, neleidžia gauti tokio pat rezultato. Šios reklamos turi galingą emocinį užtaisą, kuris palieka pėdsakus atmintyje ir kuria norimas asociacijas su prekės ženklu, produktu ar paslauga. Išskirčiau šias pagrindines agentūros samdymo video kūrimui vertes:

1. Video produkcijos kokybė dažnu atveju yra geresnė.

2. Didesnis kūrybiškumas ir gebėjimas pažvelgti iš kitos perspektyvos.

3. Didesnė patirtis ir ekspertiškumas, dirbant su įvairiais klientais.

4. Nereikia turėti jokios įrangos.“

Kodėl verta kurti patiems?

„Kuriant video turinį organizacijos viduje reikėtų nepamiršti, kad jis nėra nemokamas. Tai pareikalaus papildomo darbuotojų laiko ir investicijų jų gebėjimams tobulinti. Rinkoje vyrauja tam tikras turinio kokybės standartas, kurio turėtume siekti, norėdami neišsiskirti prastu techniniu išpildymu. Tačiau nereikėtų ir užsižaisti, nes svarbiausia yra praktinė vertė, kurią sukuriame savo žiūrovui. Šiuo metu, norint būti pastebėtiems ir žiūrimiems internete, reikia kurti daug ir vertingo turinio. Kuriant patiems yra tam tikrų privalumų:

1. Pigiau.

2. Greitesnis atlikimas ir paprastesnė komunikacija.

3. Geresnė kontrolė.

4. Lankstumas - galimybė greitai koreguoti bei adaptuoti.

5. Konfidencialumas ir saugumas.

6. Produkto, paslaugos ar kultūros atskleidimas iš pirmų lūpų bei gilus jo išmanymas.

7. Ilgalaikių resursų vystymas ugdant personalo kompetencijas.

8. Netobulumas žiūrovui gali suteikti autentiškumo ir artumo pojūtį.“

Patarimai, kaip pasiekti geriausių rezultatų

Tiek samdant agentūrą, tiek nusprendus, jog video turinys bus kuriamas organizacijos viduje, verta investuoti į audiovizualinį raštingumą. Suprantant video gamybos procesus, galima ta pačia kalba bendrauti su agentūromis ir taip pagreitinti procesus. Tai leidžia išvengti nereikalingų išlaidų ir gauti maksimalų rezultatą. Žinios apie video kūrimą suteikia galimybę burti video gamybos komandas, kurias galėtų sudaryti ne tik organizacijos darbuotojai, bet ir talentai iš šalies. Geriausi rezultatai pasiekiami apjungiant agentūrų ir organizacijos viduje sukurtą turinį. Pasak Wipster atlikto tyrimo, net 72% rinkodaros profesionalų naudoja minėtą kombinaciją.

Pasak R. Buroko, „organizacijai svarbiausia turėti išgrynintus tikslus ir objektyvius rodiklius, kaip yra matuojami rezultatai. Tokiu atveju pradėjus naudoti video galima akivaizdžiai matyti teigiamus organizacijos veiklos rodiklių pokyčius. Dar vienas svarbus dėmuo yra atviri naujovėms vadovai.“

R. Burokas teigia, kad būtent jie yra sėkmės garantas: „Pastebiu, kad neretai dėl vadovų konservatyvumo, baimės susigadinti reputaciją ir perdėtos kontrolės darbuotojai būna praradę entuziazmą ir motyvaciją kurti. Turinio kelias iki publikavimo tampa alinančiai ilgas. O komunikavimo tonas erzinančiai nuobodus, skamba tarsi iš vartotojo instrukcijų ar teisės aktų“.