Idėja. Plakatas – malonumą patirianti mergina, sakanti, kad Vilnius yra Europos „G – spot“ taškas. Vieniems tai sekso simbolis, kitiems tai puiki reklaminė kampanija. Vis dėlto visas pasaulis kratosi seksistinių reklamų. Tas ypač aktualu po paskutinių #MeToo skandalų. Ar ši tendencija reklamos kūrėjų buvo pražioplinta, ar tai viso labo nemokšiškumo pavyzdys?

Resursai. Vieša paslaptis, kad šios idėjos autoriai yra studentai. „Go Vilnius“ tik nupirko šią idėją ir paleido į platų pasaulį. Pasak „Go Vilnius“ atstovų, tai viena pigiausiai kainavusių reklaminių kampanijų (50 000 eur). Tačiau toks pasirinkimas kelia dar daugiau klausimų – „Go Vilnius“ įkurta 1996 metais, 39 žmonės, 2 mln. eurų subsidijų ir vienintelis viešinimo pasiekimas – nupirktas studentų darbas? Jūs rimtai?

Įvaizdis. Sakoma, kad ši reklama nesugadins Vilniaus įvaizdžio, nes jo nėra. „Go Vilnius“ įkurtas 1996 metais, tad kyla normalus klausimas – o ką tie 39 žmonės veikė nuo 1996 metų? Už ką mokamos buvo algos, kaip buvo leidžiami pinigai, jei jie lig šiol nesukūrė Vilniaus įvaizdžio?

Auditorija. Teigiama, kad ši reklama skirta 18 – 35 metų žmonėms, nes tai yra moki ir daug skirianti kelionėms grupė. Bet tai nėra visiška tiesa, nes čia galima išskirti 3 grupes. Pirma grupė 18 – 24 metų jaunimas, studentai, ieškantys pigių krypčių ir malonumų, antra grupė 24 – 28 metų jaunimas, dažniausiai keliaujantys poromis, bandantys pažinti miestą. Na ir trečia grupė – šeimos su vaikais, kuriems svarbu pramogos vaikams. Akivaizdu, kad auditorija nustatyta netiksliai, tad kyla klausimas – vis tik į kokią grupę orientuojasi reklama? Pigų jaunimą iki 24 metų, ar vyresnę publiką? Jei į pigų jaunimą, kas akivaizdžiai matosi reklamoje, tai, pasak Valstybinio Turizmo departamento, Lietuva nėra pigi šalis. Beje, visas pasaulis kratosi pigaus jaunimo – nes šie turistai neatneša miestams pajamų. Taigi, klausimas lieka atviras, kam vis tik iš tiesų skirta ši reklama?

Reklamos laikas. Ši reklama paleista rugpjūčio mėnesį ir tai nėra pats geriausias momentas turistinei reklamai. Jei ši reklama orientuojasi į turistines firmas, tada OK, tinkamas laikas, tačiau rezultatus galima pasiekti kitais, pigesniais būdais. Jei tai individualūs turistai – tai visiškai netinkamas laikas, nes vasaros kelionės nupirktos, galima galvoti tik apie žiemos keliones. Jei norime sulaukti turistų kitiems metams – reklama turėjo būti spalio mėnesį, nes būtent tada skelbiami nauji skrydžių grafikai. Taigi, paleidę reklamą rugpjūčio mėnesį, kada tikėjotės sulaukti turistų?

Objektai. Įvedus „Google“ paieškose tenka kiek pavargti, kol susirandi svetainę anglų kalba. Teigiama, kad reklama skirta ir Vokietijos rinkai, tačiau vokiečių kalbos nerasta.

Nenagrinėsime superinovatyvios apklausos, svarbiau, kokie ir kaip pateikiami lankytini Vilniaus objektai. O čia ir prasideda įdomiausia dalis.

„Go wild“ skyrelyje lyg tai turėtų būti gamtos objektai, bet kažkaip jie gamta visiškai nekvepia. Kažin kaip gamta turi kvepėti ant Baltojo tilto ar Lukiškių aikštėje? „Use your tongue“ tikiesi rasti visų ar bent geriausių maitinimo įstaigų žemėlapį, tačiau randi tik 8 maitinimo įstaigas. Kitos turbūt puslapio rengėjų nemaitino nemokamai, todėl ir nebuvo įtrauktos. Toks pats klausimas iškyla ir su „Do it in the dark“, „Enhance it with accessories“ ir „Get sweating“ puslapiais – gal mažai dovanų buvo padovanota. „Be brave“ išvis kvepia nonsensu – važiuoti į Vilnių plaukioti vikingų laivu? Aplankyti vaiduoklių turą, kai jo rengėjai pastoviai susiduria su etinėmis problemomis?

Bežiūrint parinktus objektus vis kirba mintis – o rengėjai bandė patys kaip turistai nuvykti į vieną ar kitą objektą, tarkime į „Wakeway“ ar „Vilnius Grand Resort“ ? Kaip ten su visuomeniniu transportu?

Beje, dar dėl objektų pasirinkimų. Taigi, Jūs esate vartotojas. Paprastai nuo sprendimo važiuoti iki išvykimo praeina du, kartais ir daugiau mėnesių. Taigi, pasižiūrite reklamą rugpjūčio mėnesį, pridedame du mėnesius ir Vilniuje būsite spalio mėnesį. Ar galėsite spalio mėnesį plaukioti vikingų laivu? Vargiai. „Uno“ ir „Wakeway“ parkas? Irgi vargiai. Apsilankyti per lietų gamtoje? Ghmmm... O Jūs eitumėte ? Tad kyla elementarus klausimas – arba reklama paleista ne laiku, arba objektai parinkti nevykusiai (turėtų būti žiemos, o ne vasaros sezono objektai).

Pačiame puslapyje objektai kartojasi po kelis kartus, kai kurie net tam pačiame puslapyje. O pasižiūrėjęs parinktus objektus supranti – na ne, vis tik Vilnius nekelia to „G Spot“ jausmo, dėl kurio verta važiuoti. Projekto autoriai žadėjo reklamuoti ir istorinius objektus, tačiau jų nerasta. Tad nors ir reklama, pasak autorių, super, puslapis yra visiška nelaimė, miestas jame atrodo nuobodžiai pilkas. .
Rezultatai. Šiandien reklamos autoriai su pasididžiavimu sako, kad jie padidino Vilniaus žinomumą, tačiau tyliai praleidžiama, kad rezultatas turėjo būti padidintas TURISTINIO Vilniaus žinomumas, kas akivaizdžiai nepasiekta.

Nagrinėjant šią reklamos kampaniją vis nepalieka jausmas, kad „Go Vilniaus“ vadovybė bėga sprintą nuo vienų rinkimų iki kitų. Šios įstaigos vadovai užmiršo, kad darbas su turistais yra ilgas ir sunkus maratono bėgimas, kurio metu turi nagrinėti priešininkų taktikas ir strategijas, rasti naujų idėjų ir sugebėti jas pateikti. Tad norisi atvirai paklausti „Go Vilniaus“ vadovų – kokia Jūsų maratono bėgimo strategija?

Lietuvoje yra stiprių turizmo marketingo žmonių, tačiau, deja, geriausi Lietuvos turizmo reklamų kūrėjai dirba ne Lietuvoje, o Latvijoje, jų kurtos reklamos susižeria daugybę apdovanojimų. Bet ar Lietuvai reikia šių žmonių? Geriau padarykime reklamą iš pirktų nuotraukų „Real is beautiful“ ar pareklamuokime Vilnių kaip G tašką. Ir nenuostabu, kad lig šiol Vilnius yra Baltijos šalių turistų lankomumo dugne (2017 metais Vilniuje apsilankė 1 mln turistų, Rygoje – 1,4 mln Taline 1,7 mln).

Tad šio teksto pabaigoje palinkėčiau Lietuvos turizmo valdininkams pradėti vieną kartą dirbti, nes tik juodas ir sunkus darbas gali duoti realių rezultatų. Na, o kai nieko neišmanai ir nesugebi dirbt, belieka tik tuščiai „piarintis“, ką ir šiandien daro tiek „Go Vilnius“, tiek ir Valstybinis turizmo departamentas.

P.s. Berengiant šį tekstą išaiškėjo, kad „G Spot“ idėja nėra originali, prieš beveik 10 metų šią idėja pasinaudojo Gironde provincija, tiesa be jokios užuominos į seksualumą. Taip, tai tik dar kartą patvirtina teiginį, kad ši reklama butų buvusi super prieš 10 ar 15 metų, bet dabar.