„Respublikonai mano, kad socialinių tinklų platformos visiškai nutildo konservatorių balsus“, –trečiadienį tviteryje rašė Trumpas. „Mes griežtai reguliuosime arba uždarysime juos, kad tai daugiau nepasikartotų. 2016 m. pamatėme, ką jie bandė padaryti, tačiau tada jiems nepavyko“.


„Twitter“ ilgą laiką buvo kritikuojamas už tai, kad leido prezidentui skleisti sąmokslo teorijas ir smogti oponentams, nepaisant jos politikos prieš dezinformacijos skleidimą, praneša „Business Insider“.

Šis socialinis tinklas neseniai sulaukė vis didesnių raginimų imtis veiksmų prieš Trumpą po to, kai jis kelias savaites skleidė nepagrįstą sąmokslo teoriją, tvirtindamas, kad amerikiečių televizijos kanalo MSNBC vedėjas Joe Scarborough buvo įsivėlęs į savo darbuotojos Lori Klausutis žmogžudystę, kol jis buvo JAV kongreso narys.

„Twitter“ atsisakė imtis veiksmų prieš prezidentą dėl pranešimų apie J. Scarborough, tačiau antradienį pirmą kartą kai kuriems Trumpo tviterio įrašams uždėjo faktų tikrinimo žymę.

Prezidentas parašė du įrašus „Twitter“, kuriuose tvirtino, kad „NĖRA jokių abejonių (NULIS!), kad balsavimas paštu bus ne kas kita, kaip visiška apgaulė“.

„Twitter“ pažymėjo abu įrašus mėlynu šauktuku ir pridėjo pranešimą, susiejantį su „The Washington Post“, CNN ir kitų žiniasklaidos priemonių straipsniais, kuriuose paneigiamas prezidento tvirtinimas.

Trečiadienį tviteryje Trumpas pakartojo savo pretenzijas dėl sukčiavimo rinkimuose.

„Negalime leisti, kad ateityje tai pasikartotų dar didesniu mastu“, – rašė Trumpas. „Kaip ir negalime leisti, kad mūsų šalyje įsigalėtų didelio masto balsavimai paštu. Tokiu atveju atsivertų galimybė pavogti ir suklastoti balsavimus. Laimės tas, kuris sukčiavo daugiausiai. Taip pat ir socialiniai tinklai. Ištaisykite savo poelgį, DABAR!!!!“

Tuo tarpu „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas ketvirtadienį „Fox News“ išreiškė savo poziciją, teigdamas, kad privačios skaitmeninės platformos neturėtų veikti kaip „tiesos arbitras“.

„Šiuo klausimu mūsų politika, manau, kitokia nei „Twitter“. Aš esu tvirtai įsitikinęs, kad „Facebook“ neturėtų būti visko, ką žmonės sako internete, tiesos arbitras. Privačios kompanijos, ypač tokios privačių platformų bendrovės, neturėtų to daryti.“

Markas Zuckerbergas

Virdžinijos Ričmondo universiteto teisės profesorius Carlas Tobiasas teigė, kad Trumpas greičiausiai negalės įvykdyti savo grasinimų socialinių tinklų kompanijoms.

„Aš manau, kad tai tėra triukšmingas gąsdinimas. Yra keli žingsniai, kurių jis galėtų imtis, tačiau greičiausiai jie bus lėti, sunkūs ir neveiksmingi, nors jis tikrai gali sukelti didžiulį šurmulį, kad įtikintų rinkėjus, jos jis yra teisus ir nusipelno perrinkimo“, – C. Tobiasas paaiškino „Business Insider“ atstovams.

Trumpas jau ilgą laiką kaltina socialinių tinklų kompanijas šališkumu prieš konservatorius. 2019 m. birželio mėn. jis pakvietė kelis kraštutinių dešiniųjų provokatorius ir sąmokslo teoretikus, kurių dalis neapykantą kurstančių kalbų buvo pašalintos iš socialinių tinklų platformų, į Baltuosius rūmus, kur vyko socialinės medijos viršūnių susitikimas.

Jis taip pat yra teigęs, kad galimybę komunikuoti per „Twitter“ vertina kaip svarbiausią veiksnį, išrenkant jį prezidentu, pažymėdamas, kad tai leidžia jam tiesiogiai bendrauti su rinkėjais. Čia, kitaip nei žiniasklaidoje, kurią Trumpas kaltina šališkumu, nefiltruojami jo žodžiai.