Portalo „15min“ savininkai bendrovė „Eesti Meedia“ užkliuvo Konkurencijos tarybai po to, kai 2014 m. spalį, jau valdydama portalus autoplius.lt ir domoplius.lt įsigijo bendrovę „Allegro Baltics“. Ši bendrovė, vėliau pervadinta „AllePal“, tuo metu valdė skelbimų portalus aruodas.lt, autogidas.lt, skelbiu.lt ir keletą kitų. Buvusiems konkurentams patekus į vienas rankas kilo klausimai dėl galimo rinkos monopolio – skelbimų portalų vartotojai tuo metu pastebėjo neadekvačiai augančias paslaugų kainas.

„Eesti Meedia“ siekė parodyti, kad monopolio rinkoje nėra. Ji restruktūrizavo „AllePal“ priklausiusią bendrovę „Vertikali medija“, valdžiusią skelbimų portalus ir 2016 m. balandį pardavė ją „Žurnalų leidybos grupei“. Tačiau ši bendrovė tuo metu taip pat priklausė pačiai „Eesti Meedia“.

Dar po poros mėnesių, 2016 m. birželį, vykstant Konkurencijos tarybos tyrimui, „Eesti Meedia“ pardavė „Žurnalų leidybos grupę“ Nyderlanduose registruotam fondui „STAK Kemplake“.

Kas už šio fondo slypi, kas jo savininkai ir kokiomis veiklomis jis dar užsiima, iki šiol nežinoma.
Net tie asmenys, kurie įmonių pardavimo metu užėmė vadovaujančias pareigas bendrovėse, tikina patys su „STAK Kemplake“ nesusidūrę ir jokios informacijos apie juos neturintys.

Tomas Balžekas nuo 2005 m. iki 2017 m. vasario vadovavo bendrovei „15min“, kurios 99,99 proc. akcijų 2015 m. įsigijo „Eesti Meedia“. 2017 m. spalį T. Balžekas, jau kaip bendrovės „Media Bitės“ vadovas ir vienas iš akcininkų, iš „Žurnalų leidybos grupės“ nusipirko jų leidžiamų žurnalų ir su jais susijusių portalų verslo dalį. Tačiau su „Žurnalų leidybos grupės“ savininkais „STAK Kemplake“ T. Balžekas sako pats niekada nesusitikęs ir nieko apie juos nežinantis.

Kitas bendrovės „Media bitės“ akcininkas Martynas Basokas 2015 m. buvo įvardinamas kaip bendrovės „Plius“ steigėjas ir vadovas. UAB „Plius“ 2016 m. susijungė su „Diginet“, kuri taip pat priklauso „Eesti Meedia“. Jis taip pat sako „STAK Kemplake“ atstovų niekada nematęs ir kad jam pačiam būtų įdomu sužinoti, kas jie tokie.

Tai, kad pats buvo susitikęs su „STAK Kemplake“ atstovais, patvirtina tik dabartinis „Žurnalų leidybos grupės“, kuriai, pardavus žurnalų verslą, liko „Vertikali medija“ su jos valdomais skelbimų portalais, direktorius Linas Daugėla. Tačiau atskleisti daugiau detalių apie bendrovės akcininkus jis nenorėjo.

„Tiesiog yra fondų valdytojas, nieko daugiau negaliu papasakoti“, – sakė L. Daugėla. Rinkoje sklandančias kalbas, kad šis fondas gali būti susijęs su Rusija, jis vadina tiesiog sąmokslo teorijomis.


Konkurencijos taryba gins savo poziciją

Birželio 12 vyksiančiame Teismo posėdyje Konkurencijos taryba dar kartą bandys įrodyti, kad leidimo vykdyti koncentraciją rinkoje nedavė pagrįstai.

„2016 m. gegužės 6 d. Konkurencijos taryba nustatė, jog dėl Estijos bendrovės „Eesti Meedia“ įvykdytos koncentracijos, įsigijus 100 proc. „AllePAL“ akcijų, klasifikuotų nekilnojamojo turto ir transporto priemonių skelbimų rinkose Lietuvoje buvo itin apribota konkurencija, todėl atsisakė suteikti leidimą vykdyti šią koncentraciją“, – primena Konkurencijos tarybos Dominuojančių ūkio subjektų ir susijungimų priežiūros skyriaus vedėjos pavaduotoja Ieva Jakubavičienė.

„Konkurencijos taryba apskundė Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) sprendimą, kuriuo institucija buvo įpareigota atlikti papildomą tyrimą dėl klasifikuotų skelbimų svetaines valdančių Estijos bendrovių „Eesti Meedia“ ir „AllePAL“ koncentracijos. Šį skundą patenkino Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, kuris perdavė bylą iš naujo nagrinėti VAAT. Taigi, VAAT turės dar kartą spręsti, ar Konkurencijos taryba pagrįstai atsisakė suteikti leidimą vykyti koncentraciją Estijos bendrovei „Eesti Meedia“ įsigijus 100 proc. „AllePAL“ akcijų. Konkurencijos taryba teisme stengsis apginti savo poziciją, kad ji pagrįstai nedavė sutikimo vykdyti minėtą koncentraciją“, – komentavo I. Jakubavičienė.

Ar Konkurencijos taryba turi informacijos apie „STAK Kemplake“, jo savininkus ir veiklą, kol kas neatskleidžiama.

„Visa informacija, kurią galime atskleisti apie konkrečius koncentracijoje dalyvavusius ūkio subjektus, yra nurodyta Konkurencijos tarybos nutarime dėl koncentracijos leidimo. Visa kita su koncentracijos nagrinėjimu susijusi medžiaga nėra viešai skelbtina informacija“, – sakė I. Jakubavičienė.