Viena iš jaunųjų vizionierių, dalyvavusių tarptautiniame projekte – Lietuvoje gyvenanti 13-metė Agnė, kuri mano, kad džiaugsmo į ateities gatves turėtų įnešti technologinis progresas.

„Įsivaizduoju pasaulį, kuriame mūsų gatves įdomiomis padėti paverčia technologijos. Ateityje turėsime interaktyvius šaligatvius, kurie šviečia, kai jais einame, arba groja muziką, kai šokame. O gal turėsime ir gatvių žibintus, kurie keičia spalvas, kai suplojame rankomis? Galėtume rengti vakarėlius gatvėse kiekvieną naktį. Technologijos padarys mūsų miestus kur kas šaunesnius”, – knygoje „The Little Big Blueprints” dalijamasi 13-metės lietuvės mintimis.

Kiti vaizduotės ekspertai ateityje miestų gatvėse norėtų matyti daugiau medžių, augalų bei spalvų, mažiau automobilių ir daugiau vaikams skirtų zonų. Daugybė vaikų išskiria dviračių svarbą miestuose, taip pat pastebi dviračių takų poreikį, svarsto apie tik dviračiams skirtas gatves, o devynmetis Bastijnas iš Nyderlandų norėtų, kad kiekvienoje gatvėje būtų bent 2–3 dviračiai, kuriais visi galėtų dalintis.

Kitoks žaidimų kilimas

Kelios Mažų didelių idėjų institute gimusios vizijos tapo realybe – „Bolt” įgyvendino paspirtuko-vienaragio idėją, kurio prototipas kovą išriedėjo į Portugalijos gatves.

Realybe tapo ir dar viena idėja – vaizduotės ekspertai kartu su urbanistu L. Steinbergu sukūrė naują kilimo, vaizduojančio miesto planą, versiją. Tokio tipo žaidimų kilimai jau kelis dešimtmečius yra neatsiejama vaikų kambarių dalis.

Įprastoje kilimo versijoje, kuri sukelia nostalgiškus jausmus ne vienam suaugusiajam, dominuoja greitkeliai ir automobilių stovėjimo aikštelės.

„Bolt” 2022 m. atliktos apklausos duomenimis, beveik 60 proc. europiečių sutinka, jog jų miestas būtų geresnis, jei jame būtų mažiau automobilių, tad ekspertų grupė nusprendė kilimo dizaine perpus sumažinti automobilių infrastruktūrai įprastai skiriamą erdvę. Naujojoje kilimo versijoje atvaizduoti dviračių ir pėsčiųjų takai, žaidimų aikštelės, dviračių ir paspirtukų dalijimosi vietos, parkai, kavinės po atviru dangumi ir kiti elementai, kurie miestus daro labiau pritaikytus žmonėms.

„Knygoje „The Little Big Blueprints” aprašytose vizijose, kurios atsispindi ir naujajame žaidimų kilimo dizaine, vaikai ne kartą mini dalijimąsi, pavyzdžiui, dviračiais ir mato tai kaip svarbią ateities miestų dalį. Praėjusiais metais „Oliver Wyman” atlikto tyrimo duomenimis, 2030 m. kelionių dalis, atliekamų dalijimuisi skirtomis transporto priemonėmis – automobiliais, elektriniais paspirtukais, dviračiais ir kitomis – išaugs dvigubai. Tai suteiks uždarbį 16 mln. žmonių ir leis gerokai sutaupyti vidutiniam automobilio savininkui.

Tai gali padėti miestams iki 20 proc. sumažinti išmetamo anglies dioksido kiekį. Beje, gera oro kokybė ir klimato kaitos procesų stabdymas – taip pat mažiesiems ekspertams labai rūpinčios temos, tad turime atsakomybę rūpintis mūsų ir jaunosios kartos aplinka”, – sako Mantas Čižas, „Bolt” Ryšių su visuomene vadovas Centrinėje ir Rytų Europoje.

Kilimą gaminti gali bet kas

Naujasis kilimas sukurtas taip, kad skatintų žaisti su paspirtukų, dviračių, tramvajų, traukinių, automobilių ir kitomis figūrėlėmis. Žaidimų kilimėlio dizainas sukurtas pagal Amsterdamo, Kopenhagos, Milano, Paryžiaus, Stokholmo ir Vienos miestų pavyzdžius.

"Bolt" kampanijai sukurtas kilimas

„Ši „Bolt” iniciatyva puikiai dera su mūsų misija mesti iššūkį įprastai, į automobilius orientuotai kultūrai, kuri mus supa. Žaisdami su dviračiais, autobusais ir tramvajais vaikai gali įsivaizduoti kitokią mūsų miestų ateitį. Palyginti su originalia pilka, į automobilius orientuota žaidimų aikštele, naujasis kilimo dizainas – tai žmogui draugiškų gatvių mozaika, sukurta taip, kad atitiktų ne tik vaikų, bet ir visų žmonių poreikius. Šis žaidimų kilimas – tai žvilgsnis į mūsų miestų ateitį: ekologiškesnę, spalvingesnę, smagią žaisti”, – sako Nyderlanduose kuriantis agentūros „Humankind” įkūrėjas urbanistas L. Steinbergas.

Mažų didelių idėjų institutas kilimą padovanojo Miuncheno technikos universitetui, kad šis įkvėptų būsimus miestų planuotojus ir dizainerius. Tačiau naujojo dizaino žaidimų kilimą gali turėti kiekvienas – „Bolt” skatina gamintojus nemokamai perimti dizainą ir įtraukti naujo dizaino kilimą į savo prekių asortimentą.

Atsisiųsti 37-ių jaunųjų vizionierių parašytą knygą ir sužinoti daugiau apie Mažų didelių idėjų institutą galima čia.