Iš viso paraiškas teikė net 109 žurnalistai iš 25 Europos šalių. Komisija, sudaryta iš CIJI konsorciumo partnerių ir CIJI regioninių žiniasklaidos centrų ekspertų, įvertino visus kandidatus ir atrinko geriausius. Pagrindiniai atrankos kriterijai buvo paraiškų kokybė ir originalumas, idėjų įvairovė, kandidato patirtis bei motyvacija įsitraukti į bendradarbiavimo projektus ir už CIJI ribų.

„Žurnaliste dirbu jau 6-erius metus. Tarp šios stipendijos laimėtojų yra ir žurnalistų, kurie žiniasklaidoje dirba mažiau nei trejus metus, ir tų, kurie dirba jau daugiau nei 13 metų. Tai reiškia, kad turėsiu galimybę savo žiniomis dalintis su kitais ir tuo pačiu pati iš kolegų pasisemti labai vertingos patirties. Mane ypač žavi tai, kad dalis laimėtojų rengia žurnalistinius tyrimus apie sankcijų apeidinėjimus, organizuotą nusikalstamumą Europoje, prekybą žmonėmis, klimato kaitos poveikį ir t.t. Tai labai svarbios temos ir džiaugiuosi, kad galėsiu prisidėti prie jų rengimo“, – sako V. Merkytė.

Anot Delfi vyriausiosios redaktorės Rasos Lukaitytės-Vnarauskienės, nepaprastai džiugu, kad į šiuos mokymus buvo atrinkta būtent Delfi žurnalistė. „Redakcijoje turime stiprius, kompetentingus žurnalistus. Labai svarbu, kad jie ir toliau augtų, semtųsi patirties ir kurtų itin kokybišką, aktualų turinį Lietuvos visuomenei“, – sako R. Lukaitytė -Vnarauskienė.

Europos Sąjungos finansuojamo projekto CIJI („Collaborative and Investigative Journalism Initiative“, liet. Tarptautinio bendradarbiavimo iniciatyva tiriamajai žurnalistikai stiprinti) rėmuose skiriama „Collaborative Journalism Fellowship“ stipendija siekia suteikti pradedantiems žurnalistams tarptautinės tiriamosios žurnalistikos įgūdžių. Stipendijos laimėtojų laukia penkių mėnesių trukmės programa (2024 metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais), kurią sudarys mokymai nuotoliu, dirbtuvės, mentorystės galimybės, gyvi susitikimai ir įvairios profesinių įgūdžių pamokos.

„Nuostabu suburti talentingų žurnalistų iš visos Europos komandą. Kiekvienas žurnalistas atsineša skirtingas patirtis, domėjimo sferas ir regionines žinias. Bus labai įdomu stebėti, kaip visa tai virs vertingais tiriamosios žurnalistikos projektais“, – džiaugiasi stipendijos koordinatė, ne vieną apdovanojimą pelniusi duomenų ir tiriamosios žiniasklaidos profesionalė Carolyn Thompson.

Apie „Free Press Unlimited“

„Free Press Unlimited“ yra tarptautinė laisvos žiniasklaidos organizacija, remianti žiniasklaidą ir žurnalistus visame pasaulyje. Bendradarbiaudama su daugiau nei 300 vietos žiniasklaidos partnerių daugiau nei 50 šalių, ši organizacija vykdo svarbią misiją – siekia užtikrinti nepriklausomų naujienų ir informacijos prieinamumą kiekvienam.

Apie CIJI iniciatyvą

CIJI – bendradarbiavimo žiniasklaidoje iniciatyva, skirta aprūpinti nepriklausomas žiniasklaidos priemones bei pavienius žurnalistus ištekliais, tinklaveikos infrastruktūra bei metodika ir instrumentais kokybiškai, etiškai ir atskaitingai bendradarbiavimo i tiriamajai žurnalistikai.

Kartu su partneriais iš „Reporteriai be sienų“, „Tactical Tech“, „Free Press Unlimited“, „Fundacja Reporterów“, „OBC Transeuropa“ ir Delfi CIJI skatina bendradarbiavimą žiniasklaidos srityje ir žurnalistų bendruomenės tarpusavio pagalbą.