Rinkodara čia ir dabar

Skaitmeninis amžius suteikia naują reikšmę posakiui „gyvenimas čia ir dabar“. Išmanieji telefonai suteikia galimybę išspręsti bet kokią problemą šią akimirką, nesvarbu, kur bebūtume. Dėl šios priežasties „Google“ rinkodaros specialistai išvystė „Micro Moments“ metodą – rinkodaros techniką, skirtą nedelsiant įgyvendinti visus vartotojų troškimus.

„Google“ duomenimis, vartotojai tampa vis labiau įpratę sprendimus priimti čia ir dabar, juos labiau vilioja „šalia esantys“, „dabar atidaryti“, „šiandien vykstantys“ pasiūlymai. Tai lemia naujų vartotojų įpročių formavimąsi renkantis produktus ir paslaugas, tad daugiausiai 2018 m. išloš tie prekių ženklai, kurie prisitaikys prie šių elgsenos pasikeitimų“, – teigia M. Laukaitė.

Vis didesnė video turinio reikšmė

Video turinio svarba internete vis labiau auga. Apie tai liudija ir „Facebook“ srauto kaita: gyvos transliacijos, 360 laipsnių video, interviu, prekių ženklų klipai dabar sudaro reikšmingą dalį socialinės platformos turinio. Todėl verslui, norinčiam pasipelnyti iš šios tendencijos, reikėtų pakeisti savo požiūrį į video kūrimą.

Didieji prekių ženklai jau dabar investuoja daugiau resursų į video rinkodarą. Prognozuojama, kad vis daugiau bendrovių atsigręš į šią medijos formą. Galima tikėtis, kad video profesionalai taps nuolatiniais skaitmeninės rinkodaros kampanijų vykdytojais, atsiras naujų įrankių, galinčių pamatuoti vartotojų reakciją į tokio pobūdžio turinį, o patys video taps vis labiau orientuoti į mobiliuosius įrenginius.

Parduoti padės balso asistentai

Visiems puikiai žinomi balsu valdomi virtualūs asistentai – „Alexa“, „Echo“, „Siri“ ar „Google Home“ – yra sukurti ne tik tam, kad galėtų atsakyti į paprastus klausimus ar išrinktų geriausią receptą pietums. Laikui bėgant tapo aišku, kad virtualūs balso asistentai gali būti naudojami ir kaip rinkodaros bei reklamos įrankiai.

Ekspertai pranašauja, kad šiuos padėjėjus ims naudoti vis daugiau namų ūkių, todėl mokamas turinys taps labiau pastebimas. Kuo tai pasireikš?

„Pavyzdžiui, jei norėsite savo balso asistento pasiteirauti, kokie italų restoranai yra arčiausiai jūsų, rezultatuose bus pateikiamos ir susijusios mokamos reklamos, panašios į tas, kurias matome ko nors ieškodami internetinėse paieškos sistemose“, – sako „Wix.com“ padalinio vadovė Lietuvoje.

Dirbtinis intelektas rinkodaroje

Dirbtinis intelektas jau kurį laiką nebėra tik sąvoka iš fantastikos romanų. Kiekvieną dieną atsiranda vis naujų rinkodaros įrankių, paremtų šia technologija. Šie metai turėtų būti ne išimtis – dirbtinio intelekto įtaka rinkodarai bus išties reikšminga.

Jau dabar dirbtiniu intelektu grįstos technologijos internete kuria reklamos skydelius, skatinančius vartotoją paspausti ir sužinoti daugiau, analizuoja vartotojų patirtį internete ir kitokiais būdais padeda kurti asmeniškesnį ryšį su klientu.

Vienas iš panašių technologijų pavyzdžių – daugiau nei prieš metus „Wix.com“ pristatytas ADI (dirbtinio intelekto dizaino) įrankis, kuris vartotojams pagal jų interesus, profesiją ar mėgstamą stilių sukuria asmeninius tinklalapius.

Skaidriau ir autentiškiau

Šiandienos auditorija yra persisotinusi reklaminiais skelbimais – jų netrūksta tiek el. pašto dėžutėje, tiek žiūrint „YouTube“ vaizdo įrašus. Tai prekių ženklams yra neparanku dėl dviejų dalykų. Pirma, žmonės tampa sąmoningesni – jie greitai įgunda atskirti rinkodaros pranešimus nuo organiško turinio. Antra, jie tampa labiau skeptiški tokiam turiniui, kuris atrodo neautentiškas ir pernelyg „pardaviminis“.

Reaguodami į šias tendencijas, rinkodaros specialistai ir įmonės, siekdamos savo auditorijos pasitikėjimo, pradeda vis daugiau dėmesio skirti skaidrumui ir tą vis dažniau įvardija pagrindine savo vertybe.

„Taip pat daugelis priekių ženklų, pripažindami, kad vartotojai yra skeptiškesni nei bet kada anksčiau, supranta, kad autentiškas turinys yra daug naudingesnis jų verslui“, – teigia M. Laukaitė.

Siekti įgyvendinti klientų troškimus čia ir dabar, būti autentiškiems, daugiau investuoti į video rinkodarą, išmėginti balso asistentų ir dirbtinio intelekto teikiamas galimybes – tokių tikslų įgyvendinimas šiemet turėtų atneštų didžiausią sėkmę. „Wix.com“ padalinio vadovė pataria verslo atstovams būti visapusiškiems ir sumaniai pasinaudoti naujausiomis tendencijomis – tik taikant ir tarpusavyje derinant naujas, įvairias rinkodaros technikas galima pasiekti optimalių rezultatų.