Priimtas įstatymas reikalaus tikslumo iš internete veikiančių medijų – jei valdžia nuspręs, kad tam tikra informacija yra netikra (angl. fake news), ji turės būti pašalinta. Numatytos ir atitinkamos bausmės tiems, kurie įstatymo nesilaikys – gali būti skirta laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų arba teks sumokėti iki 735 JAV dolerių, rašo theguardian.com.

Technologijų bendrovės, tokios kaip „Google“ ar „Facebook“, nesutinka su nauja tvarka. Anot jų, šis įstatymas Singapūro valdžiai suteikia per daug galios spręsti, kuri informacija tikra, o kuri – melaginga.

Žmogaus teisių apsaugos asociacijos Azijoje direktoriaus pavaduotojas Philipas Robertsonas teigia, kad naujasis įstatymas „tikra nelaimė“ ir virtualioje erdvėje mintis reiškiantiems singapūriečiams, ir naujienų portalams.

„Singapūro lyderiai priėmė įstatymą, kuris paveiks internetinę žodžio laisvę, tikriausiai pradės ir informacinius karus, kai valdžia galės spręsti, kas tiesa, o kas – ne“, – sako jis.

Tarptautinė teisininkų komisijos asociacija, kurią sudaro vyresnieji teisėjai, teisininkai, advokatai ir kurių misija yra užtikrinta žmogaus teises, kalba, kad naujuoju įstatymu gali būti piktnaudžiaujama.

„Nustatytos bausmės, kurios bus skirtos įstatymą pažeidžiantiems, taip pat plati teritorinė jurisdikcija ir aiškios apsaugos minčių raiškai stoka kelia grėsmę ir numato, kad įstatymas paveiks laisvę išsakyti savo nuomonę bei skelbti informaciją“, – kalba Tarptautinės teisių apsaugos asociacijos direktorius Frederickas Rawskis.

Teisingumo ministras K Shanmugam išreiškė nuomonę, kad teisės akto nereikėtų bijoti: „Žodžio laisvė neturi nukentėti – mes kalbame apie skelbiamą klaidingą informaciją, kurios negali būti.“

72 valdžios nariai balsavo už įstatymo priėmimą, 9 pasisakė prieš, o trys tiesiogiai prezidento skiriami parlamento nariai susilaikė. Pasaulio spaudos laisvės indekse Singapūras užima 151 vietą.