„Mes primygtinai siūlome, kad LRT finansinės ir ūkinės veiklos tyrimas, jeigu toks yra tikrai būtinas, būtų patikėtas atlikti kompetentingoms institucijoms, tokioms kaip Valstybės kontrolė, Viešųjų pirkimų tarnyba ar Specialiųjų tyrimų tarnyba ir kt., bet jokiu būdu ne politikams. Šiandien kreipiamės į jus primygtinai ragindami užkirsti kelią LRT politizavimui, išsaugoti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą, žodžio laisvę ir demokratišką valdyseną“, – rašoma IPI ditrektoriaus pavaduotojo Scotto Griffeno laiške Seimo nariams.

IPI priklauso spaudos, televizijos ir radijo bei interneto žiniasklaidos redakcijos ir organizacijoss beveik 100 šalių.

Laiškas anglų kalba.

Visas laiško tekstas:

Gerbiami Lietuvos Respublikos Seimo nariai,

Tarptautinis spaudos institutas (International Press Institute) nepaprastai susirūpinęs dėl mėginimų sustiprinti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos politinę kontrolę.

Tarptautinis spaudos institutas, vienijantis redaktorius, žiniasklaidos priemonių vadovus ir garsiausius žurnalistus visame pasaulyje, nepaprastai susirūpinęs dėl Lietuvos valdžios siekių didinti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos politinę kontrolę ir riboti jo redakcinę nepriklausomybę. Tokie veiksmai pakenktų esminėms spaudos laisvės ir žurnalistinio nepriklausomumo vertybėms.

Remiantis mūsų turima informacija, ad hoc Parlamentinė komisija LRT finansinei ir ekonominei veiklai tirti, pateikė Jums tyrimo išvadas. Mes įsitikinę, kad Komisijos siūlymas keisti LRT valdymo struktūrą kelia tiesioginę grėsmę visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui. Šis siūlymas padidintų politikų įtaką ir susilpnintų LRT nepriklausomumą. Mes laikomės nuomonės, kad bet kokie LRT valdymo pokyčiai, jeigu tokių reikia, būtų kuo plačiau išdiskutuoti ir atspindėtų geriausią tarptautinę visuomeninių transliuotojų valdymo praktiką.

Komisija siūlo sukurti papildomą priežiūros organą, nenumatydama aiškaus mechanizmo, užtikrinančio, kad šios institucijos nariai būtų apsaugoti nuo politikų įtakos ir kišimosi. Mums kelia nerimą tai, kad naujosios Valdybos nariais taps politiškai šališkos Atrankos komisijos parinkti žmonės ir dėl to LRT valdymas taps tiesiogiai priklausomas nuo politikų valios.

Šiuo metu pagrindinis LRT valdymo organas yra Taryba. Dabar galiojantis Tarybos narių skyrimo modelis neleidžia Seimui jų skirti savo kadencijos laikotarpiui, tokiu būdu užtikrinant LRT nepriklausomumą, kuriam naujoji tvarka keltų tiesioginę grėsmę.

Siūloma keisti Tarybos narių skyrimo tvarką taip, kad jų darbo kadencija sutaptų su juos skiriančios institucijos kadencija. Mūsų turima informacija, šis siūlymas teikiamas nepaisant to, kad nėra pagrįstas jokiomis Seimo komisijos atlikto tyrimo išvadomis ir nepaisant to, kad Komisijai nepavyko rasti jokių pažeidimų ar grėsmių, susijusių su Tarybos narių skyrimo modeliu.

Be to siūloma daugiau įgaliojimų kontroliuoti LRT suteikti Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) ir Žurnalistų etikos inspektoriui. Abiejų šių institucijų vadovus skiria Seimas ir jiems gali būti daroma politinė įtaka.

Mes primygtinai siūlome, kad LRT finansinės ir ūkinės veiklos tyrimas, jeigu toks yra tikrai būtinas, būtų patikėtas atlikti kompetentingoms institucijoms, tokioms kaip Valstybės kontrolė, Viešųjų pirkimų tarnyba ar Specialiųjų tyrimų tarnyba ir kt., bet jokiu būdu ne politikams.

Šiandien kreipiamės į Jus primygtinai ragindami užkirsti kelią LRT politizavimui, išsaugoti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą, žodžio laisvę ir demokratišką valdyseną.
Nuoširdžiai tikimės, kad šiam svarbiam klausimui bus skirtas deramas dėmesys,

Pagarbiai,

Scott Griffen
International Press Institute
Direktoriaus pavaduotojas