Paraiškų organizatoriai laukia nuo šiandienos iki spalio 10 d., o geriausi pakuotės dizaino darbai bus paskelbti lapkričio 7 d., kasmetinės Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF metu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

LGDA valdybos pirmininkas Algirdas Orantas komentuoja, kad per pastaruosius 5 metus Lietuvos pakuotės dizaino sektorius pastebimai sustiprėjo – verslas žymiai labiau domisi ir investuoja į šią sritį, o tai stiprina ir pakuotės dizainerių bendruomenę.

Be to, šiandien pakuotė versle jau traktuojama ne kaip papildoma išlaida, bet investicija, leidžianti geriau perteikti produkto istoriją, pakeisti vartojimo įpročius ar prisidėti prie atsakingesnio ir tvaresnio vartojimo. Jei prieš kurį laiką pakuotę geriausiu atveju suvokėme kaip būdą parduoti daugiau“, tai šiandienos pakuotės dizaino sprendimai neretai išplečia ir papildo patį produktą, atskleidžia ir paryškina jo vertybes ir istoriją. Dar įdomiau tai, kad šiandienos pakuotė gali keisti verslo procesus, turėti įtakos verslo sąnaudoms ir aplinkai – puikiu to pavyzdžiu laikyčiau vieną ankstesnių metų laimėtojų, vienkartines popierines išlankstomas salotų baro pakuotes, pakeičiančias plastiką, išsaugojančias geriausias produkto savybes ir užimančias mažiau vietos kurjeriams“, – kalba A. Orantas.

Kaip ir pernai, šiemet pakuotės dizaino darbų kūrėjai varžysis 11-oje NAPA Baltic apdovanojimų kategorijų: šviežio maisto, paruoštų vartojimui maisto produktų, užkandžių ir konditerijos gaminių, gaiviųjų gėrimų, silpno alkoholio, stipraus alkoholio, sveikatos ir grožio produktų, privačių prekės ženklų, partizaninių produktų ir riboto leidimo produktų.

Į finalinį etapą patekusius darbus vertins 7 narių komisija iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Šiemet joje – tokios dizaino ir ženklodaros žvaigždės kaip buvusi PepsiCo“ vyr. dizainerė Silke Bochat ar prekės ženklų konsultacijų agentūros Re“ partneris Darren Bowles.

Pasak A. Oranto, šiemet, be Latvijos ir Estijos dalyvių, taip pat laukiama paraiškų ir iš Suomijos, Švedijos, Danijos bei Norvegijos.

Nevirsime vien savo sultyse, nes vietos kūrėjus galės pamatyti ir įvertinti kolegos iš užsienio. Šiemetiniai NAPA Baltic apdovanojimai leis geriau suvokti ir pamatyti viso Baltijos regiono pakuotės dizaino profesionalumo lygį. Renginio tarptautiškumas visada džiugina: jis integruoja vietos kūrėjus į pasaulinį tinklą, leidžia prisistatyti ir užmegzti prasmingas pažintys bei ryšius, atkreipti dėmesį į mūsų regioną“, – sako LGDA valdybos pirmininkas.

BAF parodos metu, greta apdovanojimų, lapkričio 8 d. vyks NAPA Talks“ konferencija, kurioje tarptautiniai pranešėjai, Baltijos šalių pakuotės dizaineriai ir maisto bei kitų produktų gamintojai keisis patirtimi apie naujausias šių sektorių tendencijas. Visus į finalinį etapą patekusius pakuotės dizaino darbus BAF parodos lankytojai galės gyvai apžiūrėti ir įvertinti lapkričio 7-9 dienomis Litexpo“ parodų centre.

Pernai NAPA apdovanojimuose varžėsi 126 pakuotės dizaino darbai, iš jų į finalą buvo atrinkti 46, o apdovanoti buvo 25 projektai. Aukščiausią – aukso – apdovanojimą – pernai pelnė 4 lietuvių, 3 estų ir 1 latvių pakuotės dizaino darbai.

Daugiau informacijos apdovanojimų ir konferencijos dalyviams rasite čia.