Prieš keletą mėnesių atrodė, kad sugebėjome įveikti koronavirusą arba išmokome su juo gyventi, tačiau dabar aišku, kad tai buvo tik atoslūgis tarp pirmosios ir antrosios viruso bangos. Renginiai vėl draudžiami ir ribojami.

Pandemiją išgyvens – ne visi

Didžiausios Lietuvos bilietų platinimo bendrovės „Tiketa“ rinkodaros skyriaus vadovė Živilė Koncevičienė pripažįsta, kad renginių organizatorių situacija yra išties komplikuota ir teigia, jog norint išlaikyti galvą virš vandens verslai privalės mąstyti netradiciškai bei imtis naujovių.

„Sunku prognozuoti, kas mūsų laukia ateityje, tačiau panašu, jog pandemiją išgyvens tik dviejų tipų verslai: tie, kurie banke turi pakankamai santaupų ir tie, kurie sugebės išeiti iš savo komforto zonos ir ieškoti naujų sprendimų. Faktas – renginių organizatoriams ir kitiems su renginiais susijusiems verslams tradicinių metodų nepakaks“, – sakė „Tiketa“ rinkodaros skyriaus vadovė.

Živilė Koncevičienė
Viena tokių naujovių nebijanti bendrovė yra Lietuvos nacionalinis dramos teatras, kuris visus naujojo sezono spektaklius nusprendė rodyti ne tik salėje, bet ir internetu. O jų pavyzdžiu pasekė ir daug kitų organizatorių – tiesiogiai transliuojami mokymai, koncertai ir net sporto treniruotės.

„Taip norėjome patikrinti savo žiūrovus, kad nepaisant visų apribojimų dėl pandemijos, premjeros įvyks ir žiūrovai turės galimybę išvysti naujus spektaklius nepriklausomai ar galės pas mus atvykti, ar ne“ , – paaiškino LNDT generalinio direktoriaus pavaduotoja Ieva Skaržinskaitė.

Ėmėsi naujų sprendimų

Ž. Koncevičienė atskleidė, kad mąstyti netradiciškai, arba, kaip sakoma užsienyje, „už dėžės ribų“ (angl. outside the box) koronavirusas privertė ir pačią „Tiketą“, kuri Lietuvoje veikia jau šešiolika metų. Šią vasarą renginių bilietų platinimo bendrovė išplėtė savo asortimentą – pradėjo siūlyti ir pramogų kuponus.

„Kovo mėnesį, prasidėjus karantinui, tikrai negalvojome, kad ši pandemija sukels tiek sumaišties. Deja, greitai savo pačių kailiu įsitikinome, kad priešintis šiai situacijai nepavyks, dėl to turime patys mąstyti kitaip. Pradėjome rengti renginių transliacijas bei šalia renginių bilietų siūlyti ir pramogų kuponus, atnaujinome sistemą bei sukūrėme bilietų skenavimo programėlę“, – nuveiktais darbais džiaugėsi Ž. Koncevičienė.

„Visgi, šie sprendimai nebuvo karantino pasekmė, nes verslo plėtros idėjų turėjome jau seniai, tačiau renginių bilietai visada išliko buvo mūsų prioritetu. Atėjus karantinui daug renginių buvo nukelti arba atšaukti, dėl to atsirado papildomo laiko, kurį išnaudojome išties produktyviai. Neaišku, ką atneš rytojus, todėl renginių organizatoriams taip pat siūlome protingai išnaudoti bet kokį atsiradusį laisvesnį laiką“, – paaiškino bilietų platinimo bendrovės atstovė.

Šią savaitę Vyriausybė apsisprendė dėl epidemiologinės padėties šalyje vėl įvesti papildomus apribojimus. Šalyje draudžiami visi viešose ir atvirose erdvėse organizuojami renginiai, išskyrus kultūros renginius ir sporto varžybas, kurių dalyvių skaičius neviršija 300 žmonių uždarose arba 400 žmonių atvirose erdvėse.

Neuždraustų renginių organizatoriams – neramu

„Tiketa“ rinkodaros skyriaus vadovė atskleidė, kad daugiausia klausimų sulaukia ne iš tų organizatorių, kurių renginiai buvo uždrausti, o iš tų, kurių renginys gali vykti su dideliais apribojimais.

„Daugiausia klausimų gauname iš renginių organizatorių, kurių renginiai vis dar gali vykti. Klausiama apie pačius ribojimus, teiraujamasi patarimų, kaip geriausia organizuoti renginį. Pastebime, kad daug organizatorių baiminasi bet kokių įmanomų klaidų, kad valdžia neuždraustų ir išimtis gavusių renginių“, – teigė Ž. Koncevičienė.

„Daug kultūros renginių organizatorių, kurių renginiai dažnai būna nemokami, susiduria su žmonių skaičiaus ribojimo iššūkiu, o taip pat kaip vykdyti privalomą žmonių registraciją. Mes savo platformoje turime sprendimą ir tam, o taip pat šį mėnesį išleidome programėlę, skirtą skanuoti mūsų platinamiems bilietams, kuri padės organizatoriams sumažinti kontaktų skaičių bei sutaupyti”, – apie naujausiąją bendrovės inovaciją, „Tiketa Scan“ aplikaciją, užsiminė Ž. Koncevičienė.

Anksčiau minėti renginių draudimai ir apribojimai Lietuvoje įsigaliojo nuo penktadienio, spalio 30 dienos, ir truks dvi savaites – iki lapkričio 13 dienos.

„Nuo lapkričio 14 dienos renginiai galimi tik jei renginio organizatoriai užtikrina bilietų platinimą elektroniniu būdu ir dalyvių registravimą bei kontroliuoja žiūrovų ir dalyvių patekimą į renginio vietą“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.