Ką tik praėjęs Baltic Pride nudažė gatves itin ryškiomis spalvomis, o tiek šypsenų vienoje vietoje, be Olego Šurajevo pasirodymo, retai kur pamatysi. Ir šiaip pasakysiu tikrai ne naujieną – realybėje vykstantys renginiai ir aktualijos visuomet keliasi ir į skaitmeninę erdvę, tad visą birželį Pride Month socialiniai tinklai švenčia kaip įmanydami.

Vaivorykštė – kur akys mato

Slinkdamas Facebook srautu pastebėjai vaivorykštėmis išmargintas draugų profilio nuotraukas? Kaip ir kasmet, socialinis tinklas suteikia tau galimybę savo nuotrauką padailinti spalvingais rėmeliais, o jo dizainą gali rinktis iš gausybės siūlomų variantų. Tiesa, užsidėdamas rėmelį gali pasirinkti, kuriam laikui leidi jam figūruoti ant tavo nuotraukos. Nori dar spalvų? Pasidalink įrašu, o tam, kad jis šį mėnesį neatsiliktų nuo spalvoto draugų kuriamo srauto, jo foną paįvairink Pride Month tematika.

Šį kartą Instagram skyrė daugiau dėmesio LGBTQ+ bendruomenei ir atkreipė dėmesį į istorinius įvykius, vykdydamas projektą ir už skaitmeninės erdvės ribų. Be abejo, savo vartotojus nustebino ir keliomis naujovėmis: įvedė grotažymių funkciją Stories skiltyje – ši, dėl savo estetinio vizualinio sprendimo, man patiko labiausiai. Įvedus su Pride Month susijusias frazes (#lgbtq, #bornperfect, #equalitymatters, #accelerateacceptance arba #pride2019) aplink į Stories įkeltą įrašą atsiranda vaivorykštės spalvomis numargintas apskritimas. Net neabejoju, jog šiuo metu jungi savo Instagram paskyrą ir skubi jį pabandyti.

Niekur nedingo ir pernai įvesta Stories funkcijos galimybė foną paversti vaivorykšte. Negana to, kelis kartus paspaudęs ant įvestos lokacijos ar grotažymės, gali pasirinkti ir jų foną, o siųsdamas draugui nuotrauką įklijuoti Pride Month žymintį lipduką.

Džiugu, kad Instagram pažvelgė į tai ne vien iš kūrybinės, bet ir iš socialinės pusės. Nustatymuose netrukus atsiras naujinys – socialinis tinklas leis pasirinkti lytį, labiau taikysis prie LGBTQ+ teisių ir suteiks galimybę nesprausti savęs į rėmus.

Socialiniuose tinkluose – slidu kaip ant ledo

Nepaisant kasmetinių socialinių tinklų Pride Month skirtų naujovių, pernai Facebook nusprendė atsisakyti buvusios Pride reakcijos mygtuko su LGBTQ+ vėliavos simboliu. Kodėl? Tikslaus atsakymo Facebook atstovai taip ir nepateikė, tačiau internautai spėlioja, jog tam turėjo įtakos vieno LBGTQ+ kritikuojančio politiko atvejis, kai socialinių tinklų vartotojai susivienijo ir prilaikino jo profilio nuotrauką spausdami Pride jaustuką.

Kad ir kokį naujinį sukurtų ar panaikintų socialiniai tinklai, darosi aišku, jog ši tema vis svarbesnė, o Facebook ar Instagram reakcija tai tik patvirtina. Spalvos profilio nuotraukoje socialinių problemų neišspręs, bet iniciatyva puiki – juk šešios spalvos smagiau nei viena. 🏳️‍🌈 Na, o dabar, kad jau esi socialinių tinklų vartotojas, skubėk išbandyti Pride Month temai skirtų naujovių!