Naujas laidos laikas ir platesnis turinys

2021-ieji – naujas etapas laidos „Pasaulio lietuvių žinios“ kūrėjams ir žiūrovams. Aktualiausias įvairių šalių lietuvių bendruomenių naujienas po visą pasaulį išsisklaidę tautiečiai išvys per „Delfi TV“ – penktadieniais 18:30 val. Laidą bus galima surasti ir vėliau bet kuriuo patogiu metu pasižiūrėti skaitomiausiame Lietuvos naujienų portale „Delfi“.

„Pasaulio lietuvių žinių“ žiūrovai ir reporteriai, beje, tarpusavyje labai susiję žmonės, laidas dažniausiai stebi internetu, nes taip jiems tiesiog patogiau. Tai buvo svarbus signalas mums, paskatinęs keistis. Norime geriau pasiekti išsibarsčiusius lietuvius ir tapti vienu iš mėgstamiausių informacijos šaltinių apie pasaulio lietuvių gyvenimą. Iki šiol idėją lietuviai labai palaikė, per 7 metus iš viso jie prisidėjo net prie 300 laidų atsiradimo“, – pasakoja projekto sumanytojas, prodiuseris Vladas Linauskas.

Naują kanalą pasieks ir platesnis turinys. Iki šiol „Pasaulio lietuvių žinios“ plačiausiai nušviesdavo pozityvias užsienyje veikiančių organizacijų ir neformalių susivienijimų aktualijas. Dabar tautiečiai kviečiami pasidalyti ir juos neraminančiomis žiniomis bei problematika, kurią svarbu viešinti, ieškoti sprendimų.

Aktualijas pristatys naujas laidos vedėjas Arminas Boguševičius. Jis sako, kad yra tos kartos, kuri sulaukusi pilnametystės išvydo atsivėrusias Europos Sąjungos sienas, atstovas. Vedėjo artimųjų rate – daugybė išvykusių laimės ieškoti svetur, tad pasaulio lietuvių tema jam labai artima.

„Esame šalis, kurios emigracijos reitingas pasaulyje išlieka TOP 10-uke, tad man įdomu ir rūpi, kaip galime tai panaudoti teigiamai? Ką išvykę lietuviai duoda pasauliui ir ką jų patirtis suteikia Lietuvai? Kalbant apie „Pasaulio lietuvių žinias“ džiaugiuosi, jog dominuoja pozityvios naujienos, kad lietuviai – aktyvi tauta, padeda vieni kitiems. Apskritai džiugu, kad yra tokios žinios, nes tautiečiai užsienyje pasiilgsta tikrai ne vien cepelinų“, – su šypsena kalba A. Boguševičius.

Kviečia jungtis į akciją „Aš – reporteris“

„Pasaulio lietuvių žinios“ vienija beveik 200 reporterių profesionalų ir mėgėjų. Laidos turinys visuomet buvo savanorių organiškai kuriamas, o ne prodiusuojamas. Pasaulio lietuviai gali pateikti reportažą apie gyvenamoje vietovėje vykdomas veiklas nepaisant to, kad nėra profesionalūs žurnalistai. Reporterių ratas atviras ir nuolat pildosi, siekiama, kad jis nenustotų plėstis, todėl skelbiama akcija „Aš – reporteris“.

Vladas Linauskas

Akcijos esmė – kiekvienas gali kurti reportažus šiai laidai. Nesvarbu, ar esate namų šeimininkė, ar profesorius, ar mokytoja – į jūsų akiratį patenka ne vien jums, bet ir kitiems pasaulio lietuviams aktualūs įvykiai. Aktyviau įsitraukti, keistis naujienomis ir vaizdo reportažais kviečiamas ir jaunimas.
Norintys prisijungti prie laidos kūrėjų rato ir dalytis naujienomis kviečiami atsiųsti savo kontaktus čia.

Prilygina lietuviškumo mokyklai

Viena iš aktyviai naujienas „Pasaulio lietuvių žinioms“ teikiančių bendruomenių – Jungtinėje Karalystėje įsikūrę Portsmuto lietuviai. Bendruomenės pirmininkė, vaikų vasaros stovyklos „Gintarėliai“ ir dviejų lituanistinių mokyklų Portsmute ir Bognor Ridžise įkūrėja Gintarė Ulevičiūtė sako, kad draugėn susibūrusių tautiečių tikslas yra vienyti lietuvių kilmės šeimas, mokyti vaikus lietuvių kalbos, tradicijų, papročių.

„Kitaip tariant, siekiame nepasiklysti kultūrų minioje. Išsaugoti, puoselėti ir perduoti tradicijas, kalbą, išskirtinumą vaikams, stiprinti jų tapatybę ir savivertę – nenutautėti. Na, o laida „Pasaulio lietuvių žinios“ padeda paskleisti žinutę apie neatlygintiną bendruomenių veiklą, be to, tai yra lyg dar viena lietuviškumo mokykla, kurios turinys įtraukia, skatina tobulėti, semtis gerosios patirties ir ja dalytis“, – kalba G. Ulevičiūtė.

Ji neabejoja, kad bendruomenės ir kitų lietuviškų organizacijų matomumas sukelia didesnį susidomėjimą ir tarp regione gyvenančių lietuvių. Šeimos aktyviau įsitraukia į lietuviškas veiklas, ištiesia pagalbos ranką tautiečiams, veda vaikus į lituanistines mokyklas, dalyvauja renginiuose.
„Manyčiau, svarbiausia, ši laida padeda laužyti neigiamus stereotipus apie mus, išvykusius iš Lietuvos ir neva ją „pamiršusius“, – mano G. Ulevičiūtė.

Nori girdėti apie Lietuvą ir patys būti išgirsti

Jei palygintume pirmąsias, prieš penkerius metus televizijos ekranus pasiekusias, „Pasaulio lietuvių žinias“ su šiandienėmis – matytume didelį skirtumą. Laida kasmet tobulėjo ir šiandien jau sunku atskirti, kurie kadrai užfiksuoti profesionalo, o kuriuos pateikė tiesiog gerai įgudęs ir jau ne vienerius metus medžiagą rengiantis lietuvių bendruomenės narys. V. Linauskas neabejoja, kad dabartinė laida puikiai atitinka regioninių žinių formatą.

„Prieš dešimt metų, kai gyvenau Jungtinėje Karalystėje, atsitiktinai įjungiau lietuviškos televizijos kanalą. Tada supratau, kaip gera gyvenant užsienyje matyti laidas apie Lietuvą. Tačiau norisi ne tik matyti ir girdėti, norisi ir patiems būti išgirstiems. Juk pasaulio lietuviai buria tautinių šokių kolektyvus, organizuoja šokių festivalius, dainų ir šokių šventes, kuria lituanistines mokyklas, jie yra solidarūs su Lietuva“, – pastebi V. Linauskas.

2013-aisiais pasaulio lietuvius pasiekė laida „Tapatybė LT“, kurioje žymūs užsienyje ir Lietuvoje gyvenantys tautiečiai dalijosi mintimis apie lietuviškąją tapatybę. Ši laida subrandino idėją atsirasti projektui „Pasaulio lietuvių žinios“, kuriame apie savo kasdienę veiklą pasakoja visi norintys pasaulio lietuviai. Startavęs 2015-aisiais, projektas sėkmingai gyvuoja iki šiol.

„Pasaulio lietuvių žinias“ jau nuo sausio 1 d. žiūrėkite penktadieniais 18:30 val. per „Delfi TV“. Laidos naujienų taip pat ieškokite portale „Delfi“.