Kiekvienas iš mūsų galime lemti pokyčius

Tikriausiai bent kartą kiekvienas esame girdėję, esą išspręsti kai kurias problemas – ne mūsų jėgoms. Numoti ranka ir susitaikyti – lengva, tačiau prisidėti iš tiesų galime kiekvienas. Tai –mažas ir nesudėtingas žingsnelis, kuris kitiems gali reikšti galimybę gyventi, kurti, sukurti „stebuklą“ Lietuvai ar pasauliui.

„Aukojimas ir pagalba kuo toliau tuo labiau yra suvokiamas mūsų visuomenėje. Dažnai matome bei girdime: paaukokite, paremkite, pasidalinkite. Nemažai žmonių ir verslų tai ir daro, tačiau labai mažai kalbama apie tai, kur iš tiesų nukeliauja visų mūsų parama, kokie geri darbai yra nuveikiami. Kiekvieno skiriama nedidelė kruopelytė virsta labai rimta pagalba įvairioms organizacijoms. Per tikras istorijas ir konkrečius atvejus norime parodyti, kokią galią turi visų mūsų pagalba. Siekiame paskatinti mūsų skaitytojų susitelkimą padedant tiems, kuriems reikia pagalbos. Net ir mažais darbais kiekvienas galime lemti pokyčius“ – apie naują projektą „Paramos galia“ pasakoja Delfi vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė. – Vienas iš paprasčiausių paramos būdų – sumokamo gyventojų pajamų mokesčio dalies skyrimas paramos prašančioms organizacijoms. Tai padaryti labai paprasta ir kišenės niekam neskauda.“

Kiekvienas iš mūsų gali padaryti gerą darbą ir nuo savo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) 1,2 proc. skirti paramai. Deja, šia galimybe pasinaudoja toli gražu ne visi. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, praėjusiais metais daugiau nei milijonas mūsų šalies gyventojų savo GPM dalies neskyrė paramai, nors šią galimybę turėjo. Tai – maždaug 20 milijonų eurų, kuriuos buvo galima panaudoti tikrai prasmingoms ir reikalingoms veikloms.

„Šiuo projektu norime skaitytojams priminti, kad dalis organizacijų, paramos fondų ir įstaigų iš tiesų išsilaiko ir veikia tik gyventojų paramos dėka. Jos sprendžia pačius įvairiausius klausimus ir labai opias šių dienų problemas. Puikiai suprasdami, kad tokių organizacijų yra daug ir iš tiesų ne kiekvienas turi laiko individualiai pasigilinti, o ką gi jos veikia, kam skiria tas surinktas lėšas, nusprendėme skaitytojus pakviesti bent su dalimi jų susipažinti iš arčiau. Kartu šis projektas ir erdvė pačioms organizacijoms pasakyti – žiūrėkite, štai kas mes, ką darome ir kam išleidžiame jūsų skirtus pinigus, jūs irgi esate šių darbų dalis“ – sako projekto tekstų autorė Gintarė Bakūnaitė.

Tikros istorijos, paliečiančios kiekvieną iš mūsų

Projekte „Paramos galia“ pasakojama apie organizacijas, prisidedančias prie įvairių problemų sprendimo. Padedančias įsikibti į gyvenimą per anksti atėjusiems kūdikiams, gelbstinčias su onkologinėmis ligomis kovojančius vaikus ir jų šeimas, padedančias ligoninėms įsigyti reikalingą ir labai brangią medicininę įrangą bei kitas priemones, kovojančias su skurdu, savižudybėmis, smurtu, maisto švaistymu, gelbstinčias nuskriaustus gyvūnus – gerus ir prasmingus darbus darančių organizacijų sąrašą galima būtų vardinti be galo.

Publikuojamų tekstų ir vaizdo reportažų herojai – paramą gaunančiose organizacijose dirbantys žmonės – vadovai, įkūrėjai, savanoriai – dažnu atveju ir patys gyvenime susidūrę su bėdomis ir sunkumais, su kuriais dabar padeda tvarkytis kitiems.

„Socialinės temos nuo pat mano žurnalistinės karjeros pradžios yra ta domėjimosi sritis, kuriai skiriu daugiausiai laiko. Kartais jos būna labai sunkios ir nepatogios. Natūralu, kad tai paliečia asmeniškai. Tikriausiai neįmanoma papasakoti istorijos kitiems, perteikti žmogaus išgyvenimų, jei nė trupučio tų emocijų, skausmo neįsileidi į save. Po pirmojo projekto pokalbio apie ankstukus man reikėjo gerų kelių valandų atsigauti.

Aš visada žinojau, kad kartais vaikai gimsta anksčiau laiko ir, atvirai pasakysiu, šiek tiek tai romantizavau. Tačiau, pasirodo, romantikos ten labai mažai. Girdint, kaip vos į pasaulį atėję kūdikiai turi kovoti už savo būvį, kaip jiems daromos sudėtingos operacijos, jie patys nemoka kvėpuoti, kaip jaučiasi mama, kuri staiga lieka be pilvo ir net negali pamatyti savo vaiko, neįmanoma likti nuošaly. Mane visada labai jautriai paliečia bejėgiškumas.

Žinoma, ne visos projekto temos tokios. Pavyzdžiui, buvo labai įdomu ir smalsu išgirsti apie maisto švaistymą. Sužinojau daug detalių, kurios iki tol man buvo nežinomos. Kai dabar, jau po filmavimo, tenka išmesti kokias nors savo eilės šaldytuve taip ir nesulaukusias salotas, viduje labiau sukirba sąžinės kirminas“ – apie projekte nagrinėjamas temas pasakoja Gintarė Bakūnaitė.

Parengtus tekstus jau dabar skaitykite socialiniame Delfi projekte „Paramos galia“.