Pirmosios antimikrobinės etiketės – skystajam muilui

Pirmoji Lietuvoje antimikrobinį laką savo „Green Feel‘s“ prekės ženklo skystiesiems muilams jau išbando kosmetikos gamintoja „Cosmoway“, tad netrukus vartotojai prekybos tinkluose galės įsigyti šių gaminių jau su naujomis etiketėmis.

Antimikrobiniu laku yra padengiama gaminio etiketė jos spausdinimo metu vietoje įprastai naudojamo lako. Ši inovacija sukurta Vokietijoje, jo net iki 99,9 proc. siekiantį veiksmingumą naikinant bakterijas, virusus, sporas ir grybelius patvirtino keli nepriklausomi Vokietijos institutai.

„Prekybos vietose produktai yra liečiami ne kartą įvairių žmonių, todėl nusprendėme, kad pritaikydami antimikrobinį laką gaminių etiketėms galėsime prisidėti prie virusų ar kitų patogenų plitimo mažinimo, – sakė bendrovės „Cosmoway“ bendraturtė ir rinkodaros vadovė Justė Pinkevičienė. – Pakuočių gamyboje nuolat atsiranda įvairių technologinių inovacijų, tačiau šis antimikrobinis etikečių lakas iškart patraukė mūsų dėmesį dėl savo aktualumo, kuris ilgainiui tik stiprės.“

Vis dėlto J. Pinkevičienė pabrėžia, kad ne tik pandemija lemia inovacijas. Pasak jos, pasaulis turi ir kitų rimtų problemų, į kurias atsakingas verslas stengiasi reaguoti – taršos mažinimas, pakuočių perdirbimas, aplinkai draugiškesnės pakavimo medžiagos ir kt. „Cosmoway“ taip pat nusprendė kiek įmanoma daugiau keisti įprastines plastikines pakuotes į kur kas palankesnes aplinkai.

Technologija buvo taikoma medicinoje

„Pakuotės bei etiketės yra itin svarbi bet kurio produkto dalis – ji ir informuoja apie produktą, ir apsaugo nuo aplinkos poveikio. Tačiau iki šiol dar nebuvo tokių sprendimų, kad pati pakuotė atliktų antimikrobinę funkciją ir padėtų apsaugoti nuo infekcijų plitimo per įvairius gaminių paviršius prekybos vietose ar namuose“, – sako UAB „Aurika“ Verslo vystymo vadovas Germantas Sincevičius.

Etikečių lakui naudojama patentuota medžiaga veikia fotodinamikos principu – nuolatiniam dezinfekcijos efektui pakanka įprastos aplinkos šviesos ir deguonies, nereikalinga ultravioletinė spinduliuotė ar kitos papildomos sąlygos. Jis neturi toksiškų, mutageninių komponentų ar kvapo, nedirgina odos ar akių. Ši technologija kitose srityse, pavyzdžiui, medicinoje, pasaulyje yra naudojama jau daugiau kaip 20 metų.

Pasak G. Sincevičiaus, pakuočių gamybos sektorius privalo reaguoti į naujausias pasaulines tendencijas, tokias kaip tvarumas, perdirbamumas, žaliavų pakeičiamumas, gaminių pritaikymas skaitmeninei erdvei – išmaniosios pakuotės ir kitos. Šių inovacijų vystymu „Aurikoje“ užsiims pernai naujai įkurtas Produktų vystymo (R&D) skyrius.