NARA erdvėje bus vystoma skirtingų formatų ir kalbų žurnalistika. Lig šiol plėtotą tinklalaidžių (podkastų) formatą papildys fotoistorijos, tekstai ir video pasakojimai. Publikacijas bus galima pasiekti trimis skirtingomis kalbomis: lietuvių, rusų ir anglų. Rusiška tinklalaidė startuoja nauju atskiru vardu: „CoMeta“. Kaip ir anksčiau, savo darbe NARA išlaikys įsigilinančios žurnalistikos principus, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Per penkerius darbo metus „Nanook“ publikavo multimedijų žurnalistikos istorijas apie Panevėžio moterų pataisos namus, Lietuvos parolimpiečių rinktinę, Rusijos disidentų bendruomenę Lietuvoje, sukūrė video serialą apie šių dienų kelionę į Sibirą.

Komanda pradėjo pirmąją profesionalią lietuvišką tinklalaidę „Nyla“, kurioje viešino #metoo istorijas, dokumentavo Lietuvos romų bendruomenę, paskelbė interviu su Jonu Meku, Irena Veisaite, Rūta Meilutyte, pradėjo pokalbius apie psichinę sveikatą. Lietuviškąją tinklalaidės dalį lygiavertiškai papildė rusiškoji, parodžiusi rusakalbio pasaulio daugiabalsiškumą.

Įkurta fotožurnalistų Bertos Tilmantaitės ir Artūro Morozovo, „Nanook“ tapo pora dešimčių medijų profesionalų vienijančia organizacija. Tinklalaidės klausytojai komandos darbui per „Patreon“ surinko daugiau nei 50 tūkst. eurų.

„Nanook“ kaip sėkmingą pavyzdį analizavo Europos žurnalistų centras ir JAV „Poynter“ institutas. Komandos žurnalistai kalbėjo konferencijose Peru ir Kosove, Moldovoje ir Ukrainoje, Tarptautiniame žurnalistikos festivalyje Italijoje, laimėjo apdovanojimus JAV ir Jungtinėje Karalystėje. „Nyla“ pripažinta geriausia lietuviška tinklalaide 2019-ųjų „Login“.

Pavadinimų „Nanook“ ir „Nyla“ komanda atsisako dėl jų kultūrinės reikšmės. „Šie pavadinimai buvo aliuzija į pirmąjį dokumentinį filmą kino istorijoje „Nanook of the North“. Jie atidavė pagarbą filmo herojui Nanookui ir jo žmonai Nylai, kurios vardu buvo pavadinta tinklalaidė. Tuo metu tai atrodė kaip atsivėrimas platesnei kultūrai ir skleidimas pagrindinės mūsų žurnalistikos idėjos: pažinti kitą. Tačiau besigilindami į kolonizacijos istoriją ir suprasdami kaip inuitų bendruomenės buvo išnaudojamos vakariečių – tarp jų ir paties „Nanook of the North“ režisieriaus, nusprendėme atsisakyti šio pavadinimo ir įsipareigoti daugiau analizuoti lietuvių kalba menkai tirtą apropriacijos temą“, – teigiama komandos redakciniame laiške.

Kartu su nauja pradžia NARA komanda deklaravo devynis principus, kuriais vadovausis savo darbe. Jie yra:

1. Nedarome kompromisų žurnalistinei etikai.

2. Siekiame ne tik parodyti problemą, bet ir aptarti sprendimus.

3. Mūsų turinys visada buvo ir bus nemokamai prieinamas visiems.

4. Pasirinkę mokėti už turinį jūs prisidedate prie nepriklausomos žurnalistikos.

5. Palaikome glaudų ryšį su skaitytojų ir klausytojų bendruomene.

6. Gerbdami pašnekovų orumą atsisakome anoniminių komentarų.

7. Esame nepriklausomi nuo politinių partijų ir jų įtakos.

8. Nepriimame reklamos pinigų iš neatsakingų, darbuotojus išnaudojančių verslų.

9. Dalį savo darbo laiko skiriame edukacinei veiklai.

NARA temų laukas tęs po „Nanook“ vardu keltas temas: „Mus domina socialiniai klausimai, visuomenės lūžiai ir paprastas žmogus juose“, – sako NARA žurnalistai.

„Bet svarbiausia: mus domina tai, ko nežinome. Kiekviena žurnalistinė tema prasideda nuo nežinios ir noro ją ištirti. Bet žurnalistika dažnai suteikia ir iliuziją, kad skaitančiajam perduos žinias, naujienas. Mes kviečiame pasitikti nežinias: į kiekvieną temą gilintis atviromis akimis, su pagarba žmogui ir su galimybe būti nustebintiems.“