Reklaminė kampanija susideda iš penkių skirtingų klipų, kuriuose tęsiama pagrindinio aktoriaus kelionė įvairiose kino filmų situacijose, pagardintose humoristine potekste. Projekto užsakovas – telekomunikacijų bendrovė „Cgates“, kūrybinė agentūra „DDB Vilnius“, video gamyba ir įgyvendinimas „ZEST Production House“.

Projekto komandoje – 80 žmonių

Video klipo gamybos agentūros ZEST vadovas Juozas Piekuras teigia, kad šis projektas yra vienas didesnių, vertinant pagal dirbusių žmonių skaičių – jų buvo per 80: aktoriai, meno vadovai, vizažistai ir t.t. Specialiai filmavimams teko ruošti ir pagrindine heroje tapusią beždžionėlę, buvo rengiamasi įspūdingam automobilio sprogimui.

Visi penki kampanijos klipai buvo filmuojami dviem etapais, skaidant juos į žiemos ir pavasario filmavimus, o vien tik pasirengimas jiems truko ilgiau nei po mėnesį laiko.

„Svarbiausias etapas reklaminio video klipo procese yra pasirengimas: jo metu idėja yra išgryninama ir pasitvirtinama tiek su klientu, tiek su agentūra, režisieriumi, kūrybine ir gamybine komandomis. Apsikeičiama daugybe pavyzdžių, nuotraukų, repetuojamos scenos, vykdomas „kastingas“, ieškoma lokacijų, kuriami techniniai sprendimai“, – sako J. Piekuras.

Anot jo, ypač daug laiko pareikalavo kompiuterinė grafika bei kaskadiniai triukai.

„Pasiruošimo metu kiekvienam filmavimui turėjome ne vieną klipo vizualizaciją, kurių tikslas buvo atrasti geriausius „greenscreen“ įkomponavimo rakursus, pasiruošti apšvietimo schemoms. Pagrindinis klipų veikėjas taip pat turėjo rimtai pasirengti: visą mėnesį jam teko dirbti su kaskadininkais ir mokytis saugiai, tačiau tikroviškai atlikti triukus, tokius kaip kritimas nuo žirgo, skrydis nuo sprogimo ir pan. Tai buvo panašu į profesionalaus sportininko pasirengimą varžyboms“, – pasakoja „ZEST Production House“ prodiuseris Simonas Motiejūnas.

Krizinių situacijų valdymas – „kasdienė duona“

J. Piekuras teigia, kad pats filmavimo procesas reikalauja gerų krizinių situacijų sprendimo įgūdžių: „Sudėtingiausios situacijos yra tos, kuomet neplanuotai reikia keisti jau pasitvirtintus dalykus, pavyzdžiui, suserga aktorius, filmavimui numatyta vieta tampa nebeprieinama, pasikeičia oro sąlygos ir panašiai.“

Nors projekto eiga vyko sklandžiai, komanda nespėjo užfiksuoti žiemos ir nusnigtų medžių viršūnių bei gražiai nubalusios gamtos, tad teko pasitelkti „Mat painting“ technologiją, kai video klipo aplinka įkerpama „green screen“ pagalba. Tai itin didelio kruopštumo reikalaujantis darbas, nes aplinka turi turėti tęstinumą kiekviename kadre, o taip pat „atgyti“ naudojant animacijas.

Lietuviškų reklamų populiarumo viršūnėse – muzikiniai reklaminiai klipai

Anot J. Piekuro, Lietuvoje pastebima tendencija filmuoti ne vieną video klipą, bet kurti reklaminę kampaniją pasitelkiant jų seriją. Taip pat ypač populiarus muzikinių reklamų žanras: lengvai įsimenamais žodžiais siekiama patraukti žiūrovą ir kol kas, atrodo, ši strategija pasiteisina.

„Orientaciniais pavyzdžiais Lietuvos reklamos rinkai dažnai tampa Kanų liūtuose apdovanojimus laimėjusios reklamos ar sėkmingos pasaulinės kampanijos. Tai yra normali tendencija, nes užsienio rinkose klientai turi gerokai didesnius biudžetus testuoti įvairius sprendimus ir pasirinkti labiausiai veikiančias idėjas“, – sako J. Piekuras.

Jis teigia, kad taip pat populiarėja metaforų perkėlimas į reklamą ar serijinės reklamos žanras, kuomet skirtingose serijose atsikartoja veikėjai, situacijos ar tęsiama bendra mintis.

„Taip pat dažnai siekiama nustebinti ar net šokiruoti žiūrovą, ką galima sukurti tiek idėja, tiek gamybinėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, kompiuterine grafika, specialisiais efektais, techniniais sprendimais, kaskadiniais triukais ir panašiai“, – teigia J. Piekuras.

Pasak jo, pasauliniame kontekste lietuviškos reklamos gamyba įsitvirtinusi stipriose pozicijose, ypač kalbant apie kūrybines idėjas, tačiau dėl mažesnių biudžetų mums dar anksti lygiuotis su Vakarų šalimis techniniu išpildymu, sudėtingais sprendimais, kompiuterine grafika ar pasaulinio lygio aktoriais.

Atsigaunanti reklaminių klipų rinka ir specialistų poreikis

Daiva Jurkonytė, LAPA vadovė teigia, kad per pastaruosius keletą metų pastebimas ženklus reklaminių video klipų rinkos augimas: skaičiuojama, kad nuo 2010-ųjų rinka paaugo daugiau nei dvigubai. Anot jos, tam turi įtakos didėjantis užsakymų skaičius iš užsienio šalių.

D. Jurkonytė teigia, kad taip pat didėja specialistų, dirbančių reklaminių video gamybos srityje, poreikis: „Įprastai viename filmavime gali dirbti net ir 80 žmonių komanda, tad galima įsivaizduoti kokio dydžio komandos yra įtraukiamos. Šiuo metu didžiają dalį specialistų sutraukia filmų industrija, tad reklaminių video gamybos rinkoje yra nemažai galimybių.“