„Kai buvau kvočiamas komisijoje (Seimo sukurta speciali komisija visuomeninio transliuotojo finansinei ir ūkinei veiklai tirti – red. pastaba), sakiau, nustatykite kriterijus, kas toje ataskaitoje turi būti ir mes juos įgyvendinsime. Tokia ataskaita, kokia yra dabar, atsirado būtent Seimo pageidavimu ir iki šiol visiems tiko, o dabar netinka, bet mes nežinome kriterijų, kokia ji turi būti“, – kalbėjo A. Siaurusevičius.

Prisimindamas konfliktą su Seimo kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu, kuris LRT pateiktą ataskaitą pavadino pasityčiojimu iš mokesčių mokėtojų, A. Siaurusevičius ironizavo, kad gal jis nesusigaudė, kur yra pati ataskaita, o perskaitė tik LRT metų knygą, paremtą ataskaitos pagrindu. „Mūsų ataskaita yra registruota ir skelbiama Seimo tinklapyje“, – sakė jis, dabartinę situaciją vadindamas bandymu suvalstybinti LRT.

LRT administracinės komisijos pirmininkas Tadas Šarapovas tarybos nariams pateikė informaciją apie trijų LRT projektų – „Nacionalinė ekspedicija“, „Tūkstantmečio vaikai“ ir „Dainuoju Lietuvą“ – finansinį pagrįstumą. Jis atkreipė dėmesį, kad daugelį projektų yra sunku objektyviai įvertinti, nes kai kurie jų yra unikalūs savo turiniu ir forma, be to, nėra įmanoma gauti duomenų iš konkuruojančių televizijų. „Bandėme rasti tam tikrus atskaitos taškus, kad kiek įmanoma objektyviai įvertintume finansinį pagrįstumą. Vienas iš vertinimo būdų gali būti reitingo ar auditorijos dalies santykis su laidos ar jos minutės kaina, bet ir vertinant taip, gali būti įvairių išlygų. Taip pat galime lyginti skirtingus tų pačių laidų sezonus, bet vėlgi reikia atsižvelgti, kad gali skirtis sąlygos, filmavimo geografija ir panašiai“, – kalbėjo jis.

Tarybos narys Liudvikas Gadeikis atkreipė dėmesį, kad nors finansų analizė yra labai svarbus atspirties taškas, tačiau jo nepakanka. „Finansų pjūvis labai naudingas, bet ne visada tik jis atspindi vertę“, – sakė jis.

Tarybos nariai anksčiau taip pat buvo svarstę, kad galbūt projektų finansinį pagrįstumą verta svarstyti dar prieš pradedant jų įgyvendinimą, tačiau bent kol kas tos minties buvo atsisakyta. „Tai reikštų, kad vertiname idėjas ir pažadus“, – tokį sprendimą komentavo L. Gadeikis.

LRT tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis posėdžio metu prisipažino, kad kalbant apie informacijos pateikimą visuomenei LRT padarė viešųjų ryšių klaidų. „Teisiškai mes nieko nepažeidėme, pateikėme viską, ką privalome, o daug ko atskleisti negalime dėl konfidencialumo reikalavimų. Jei kalbame apie vedėjų ar prodiuserių atlyginimų skelbimą – naujai priimtas darbo kodeksas net neleidžia to daryti. O tai, kad Seimas nori žinoti, kiek gauna konkretus žmogus, yra tik žingeidumo tenkinimas“, – kalbėjo jis, pripažindamas, kad LRT turi daugiau dėmesio skirti tam, kaip informaciją apie save turi pristatyti visuomenei.