Kaltina pažeidžiant įstatymus

„Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad puslapis Filmai.in platina piratinį turinį, todėl gauti pajamų iš šios platformos – draudžiama. Lietuvos radijo ir televizijos komisija, gavusi Vilniaus apygardos administracinio teismo sankciją, blokavo svetainę. Deja, atrodo, kad bendrovei „Paysera“, regis, tai nesvarbu“ – pranešime cituojama Daiva Borkertaitė, kompanijos INIT, TV ir Interneto produkto vystymo vadovė bei Legalaus turinio aljanso „baLTAs“ atstovė.

Aljansas teigia turintis duomenų, kad mokėjimo paslaugos „Filmai.in“ svetainei prieš šių metų didžiąsias šventes vėl pradėtos teikti, nors daugiau kaip prieš metus „Paysera LT“ Lietuvos bankui teigė nebetęsianti esamų ir neinicijuosianti naujų santykių su asmenimis, susijusiais su interneto svetaine „Filmai.in“.

Pasak D. Borkertaitės, „pastebėjome, kad už „Filmai.in“ platinamus taškus vėl galima atsiskaityti naudojantis UAB „Paysera LT“ paslaugomis. Dėl to oficialiais raštais jau kreipėmės į šios bendrovės veiklą reguliuojantį Lietuvos banką ir Lietuvos radijo ir televizijos komisiją.“

Aljansas „baLTAs“ primena, kad beveik prieš dvejus metus, dar 2020 metų sausio 22 d. Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, įvairių sričių Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA ir asociacija AVAKA kreipėsi į Lietuvos banko Priežiūros tarnybą, prašydamos įpareigoti mokėjimų bendrovę „Paysera“ stabdyti paslaugų teikimą nelegalų turinį talpinančiai svetainei „Filmai.in“. „Nenoromis „Paysera“ vis tik sutiko tą padaryti, bet ilgai delsė“, – teigia aljanso atstovai.

„Paysera“ tąkart atsisakė autoriams ir kitų teisių turėtojams pateikti informaciją apie tai, kiek lėšų buvo surinkta už nelegalaus turinio platinimą per jos mokėjimo sistemas. Šiandien šis klausimas dar svarbesnis, nei, panašu, kad pažeisdama įstatymus „Paysera“ toliau priima mokėjimus už iš autorių pavogtą turinį“, – sako Darius Vaitiekūnas, AVAKA vadovas.

Dar prieš kurį laiką atsiskaityti už „Filmai.in“ taškus buvo galima naudojantis elektroninės bankininkystės paslaugomis ir SMS žinutėmis per Lietuvos mobiliojo ryšio operatorius. Tačiau tiek komerciniai bankai, tiek mobiliojo ryšio operatoriai principingai pažvelgė į piratinio turinio problemą ir nutraukė galimybę naudojantis jų paslaugomis atsiskaityti už interneto svetainėje „Filmai.in“ įsigyjamus taškus.

„Sunku paaiškinti, kodėl „Paysera“, po didžiulių autorių teises ginančių organizacijų pastangų, dar prieš įsigaliojant Autorių ir gretutinių teisių įstatymo pataisoms, sustabdžiusi galimybę atsiskaityti už taškus, šias paslaugas vėl atnaujino? Ar „Paysera“ visiškai neatsakinga už tai, iš kieno priima mokėjimus? Rudenį įsigaliojusios įstatymo pataisos aiškiai draudžia mokėjimus ar kitas finansines operacijas su subjektais, skelbiančiais piratinį turinį“, – stebisi D. Vaitiekūnas.

„Paysera“ teigia su „filmai.in“ verslo santykių neturinti

Deimintas Mažuolis, „Paysera“ klientų aptarnavimo departamento vadovas pabrėžia, kad bendrovė su „filmai.in“ jokių verslo santykių neturi.

„Paysera“ gerbia autorių teisę gauti pelnytą atlyginimą už kūrinius ir netoleruoja autorių teises pažeidžiančio turinio, juo labiau, neteikia apmokėjimo surinkimo paslaugų. Mes taip pat visuomet bendraujame su autorių teises ginančiomis organizacijomis ir atsižvelgiame į jų teikiamus pranešimus apie galimus autorių teisių pažeidimus. Taip buvo ir šiuo konkrečiu atveju.

Deja, šis autorių gynėjų pranešimas yra pavyzdys, kaip netikrinant informacijos šaltinių ir, turint tik ribotą informaciją, daromos skambios ir dėmesį traukiančios, tačiau klaidingos išvados. Ko gero, neturėtų stebinti naujausia Eurostat statistika, kad gyventojai mūsų šalyje rečiausiai Europoje tikrina gautą informaciją.

Atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu prisijungus prie „filmai.in“ svetainės galima taškų galima įsigyti kriptovaliuta ir bent penkių rūšių dovanų kuponais. Ar teisių gynėjams tai nekliūna?“, – kelia klausimą D. Mažuolis.

Jis teigia, kad „Paysera“ 2020 metų pradžioje nutraukė verslo santykius su „filmai.in“ kaip klientu, besilaikant visų tuo metu galiojančių teisės aktų reikalavimų ir sutarties su klientu nuostatų: „Paslaugų klientui nei atnaujino, nei planavo atnaujinti. Turbūt visiems aišku, kad nėra techninių galimybių kiekvieną dieną tikrinti visų uždraustų svetainių, kaip jos surenka pinigus, be to, nėra priežasčių to daryti su tokiomis svetainėmis nedirbančiai finansų įstaigai“.

Pasak „Payseros“ atstovo, buvo sukurta „veidrodinė“ svetainė įmokoms rinkti.

„Fizinis asmuo užregistravo interneto svetainių šablonų prekybos svetainę (Bootstraplayer.com), kurioje buvo aktyvuota „Paysera“ įmokų surinkimo paslauga. Aktyvuojant paslaugą, svetainė patikrinta ir jokių sąsajų su neteisėtomis paslaugomis ar prekėmis nebuvo pastebėta. Mokėjimo operacijos mažomis sumomis iš skirtingų asmenų būdingos tokiu turiniu prekiaujančioms svetainėms, todėl pačios operacijos įtarimo nesukėlė.

Gruodžio 14 d. gavome Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) pranešimą, kad bootstraplayer.com buvo naudojama kaip priedanga rinkti apmokėjimus už nelegalų turinį. Mūsų operatyviai atliktas tyrimas parodė, kad mokėjimų paskirtyje būdavo nurodomas mūsų patvirtintas interneto parduotuvės pavadinimas, o „Filmai.in“ niekur nefigūravo. Pastebėti schemą tik iš pervedimų buvo sudėtinga. Į autorių teisių gynėjų pranešimą reagavome nedelsiant. Po kelių valandų patikrinus visas aplinkybes gruodžio 14 d. buvo sustabdytas paslaugų teikimas ir už grubius sutarties pažeidimus šiam klientui sąskaita buvo uždaryta nedelsiant“, – komentuoja D. Mažuolis.

„Apmaudu, kad kol vienos organizacijos stengiasi geranoriškai bendradarbiauti, informuoti finansų įstaigas apie pastebėtus autorių teisių pažeidimus, kitos viešumoje platina su faktais prasilenkiančią informaciją ir, pernelyg nesigilindamos į ištakas, stengiasi visais būdais pritraukti daugiau dėmesio autorių teisių problematikai Lietuvoje.

Mus stebina, kad pranešime cituojami asmenys į „Paysera“ nesikreipia tiesiogiai ir bendrauja tik per spaudą. Visiškai nepagrįstų kaltinimų pilnas spaudos pranešimas ne tik reklamuoja nelegalų turinį platinančią svetainę bet dar ir šmeižia „Paysera“ vardą“, – teigia „Payseros“ atstovas.

Intelektinės nuosavybės apsaugos centras: piratai yra labai technologiškai išprusę

Vytas Simanavičius, Intelektinės nuosavybės apsaugos centro INAC vadovas teigia, kad ši su „Paysera“ susijusi situacija nebuvo kažkoks išskirtinis atvejis – pasak jo, jų yra nuolat su įvairiais Lietuvos ir užsienio mokėjimo paslaugų teikėjais.

„Netoleruojame, kad būtų mokama už nelegalų turinį, todėl nedelsiant ėmėmės veiksmų nutraukti šį atvejį. Gruodžio 14 turėjau pokalbį apie piratavimą su vienais distributoriais. Pokalbio metu kalbėjome apie pajamų pažeidėjams už nelegalų turinį nutraukimą, tarp jų ir apie „filmai.in“ ir jų mokėjimo sistemą. Tuo metu ir pastebėjome, kad „filmai.in“ įsidiegė bankinius apmokėjimus.

Išanalizavau šį atvejį ir tą pačią dieną pirmiausiai informavome „Paysera“ apie tai, kadangi teisių turėtojams labai aktualu, kad mokėjimai už nelegalų turinį nebūtų teikiami. „Paysera“ po mūsų pranešimo netgi nepraėjus parai, faktiškai valandų laikotarpyje, gavusi informaciją, iškart sustabdė mokėjimo paslaugų teikimą mokėjimo paskirtyje nurodomam pardavėjui – Bootstraplayer. Būtent tai buvo nurodoma mokėjimo paskirtyje, todėl greičiausiai piratai tikėjosi apgauti mokėjimo paslaugų teikėjus. „Paysera“ tą pačią dieną mus informavo, kad buvo nutrauktos šios mokėjimo paslaugos. Mes sutikrinome ir gruodžio 15 dieną jau nebuvo jokių mokėjimo paslaugų teikėjų sistemų tinklalapyje“, – teigia V. Simanavičius.

„Taip mokant už „Bootstraplayer.com“ paslaugas buvo galima įsigyti „Filmai.in“ taškus, kurie buvo perkami klaidinant „Paysera“ ir kitus mokėjimo paslaugų teikėjus – buvo perkamos Bootstraplayer.com paslaugos. Reikia pažymėti, kad Bootstraplayer.com buvo ir daugiau mokėjimo paslaugų teikėjų – Stripe, 2Checkout, Paymentwall – visos šios kompanijos teikė mokėjimus, kuomet mokėjimo paskirtis galimai neatitiko tikrosios mokėjimo paskirties“, – aiškina INAC vadovas.

Jis pabrėžia, kad šiuo atveju „Paysera“ atsakomybės visiškai nėra, nes bendrovė nežinojo ir negalėjo žinoti, kad teikia paslaugas būtent už „filmai.in“ taškus, nes mokėjimo paskirtyje buvo nurodomas pardavėjo Bootstraplayer.com paslaugų apmokėjimas.

„Tai tik patvirtina, kad piratai yra labai technologiškai išprusę ir reikalingas nuolatinis monitoringas ir visų institucijų bendradarbiavimas, norint sėkmingai sukovoti su šiuo reiškiniu“, – sako V. Simanavičius.