Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas (EESRK) įteikė Pilietinio solidarumo premiją komunikacijos ekspertei Karolinai Barišauskienei už žiniasklaidos projektą „Priešakinėse linijose“, kuriuo buvo siekiama parodyti medikų darbo užkulisius ir paneigti klaidingą nuomonę, kad koronavirusas neegzistuoja arba nėra pavojingas.

EESRK – Europos pilietinei visuomenei ES lygmeniu atstovaujanti patariamoji institucija – atrinko šį projektą kaip geriausią Lietuvos kandidatą apdovanojimui gauti, teigdamas, kad jis sėkmingai padėjo mažinti nerimą ir sumaištį, kilusius Lietuvoje paskelbus visuotinį karantiną. Įgyvendintas projektas padėjo kovoti su dezinformacija ir stabdyti ligos plitimą.

K. Barišauskienė kvietė medicinos darbuotojus tapti karantino dienoraščio metraštininkais – dalytis vaizdo medžiaga, nuotraukomis, asmeninėmis istorijomis apie savo darbo užkulisius ir emocijas, kurti stiprų vienybės pojūtį. Tai suteikė medikams galimybę pabrėžti, kaip svarbu saugotis ir vadovautis medicininėmis rekomendacijomis. Taigi, gydytojai tapo kovos su COVID-19 ambasadoriais ir padėjo skleisti patikimą informaciją apie šį virusą.

Vasario 15 d. EESRK surengtoje virtualioje apdovanojimų ceremonijoje K. Barišauskienė buvo paskelbta viena iš 23 šios premijos laureatų.

Karolina Barišauskienė

Kiekvienas nugalėtojas gavo 10 000 EUR premiją.

Įteikdamas apdovanojimus, už komunikaciją atsakingas EESRK pirmininkės pavaduotojas Cillian Lohan pareiškė:

„EESRK ne kartą pabrėžė, kad solidarumas ir kryptingi bendri veiksmai yra labai svarbūs siekiant išgyventi tokio masto pandemiją. Vienintelis veiksmingas atsakas į tokią krizę kaip ši pandemija – veikti greitai, ryžtingai ir kartu. Įgijome daug patirties, kaip reaguoti į kitas krizes – socialines, ekonomines ar aplinkos.

Pilietinė visuomenė buvo visų solidarumo veiksmų lyderė ir be jos vietos lygmeniu teikiamos pagalbos šios pandemijos kaina būtų daug didesnė. Visi mums pristatyti projektai patvirtina nesavanaudišką piliečių ir vietos lygmens atsidavimą, parodydami, kad pilietinės visuomenės indėlis šioje kovoje yra milžiniškas. Šia premija mes dėkojame žmonėms ir organizacijoms, kurie nori pagerinti padėtį šiuo precedento neturinčiu laikmečiu. Mums didelė garbė, kad galime su jais kartu pasidžiaugti.“

Apdovanojimai buvo skirti laureatams iš 21 Europos Sąjungos šalies. Papildoma premija atiteko tarpvalstybiniams klausimams skirtam projektui, o dar viena – organizacijai iš Jungtinės Karalystės, EESRK šiuo savo žingsniu parodant norą nepaisant „Brexit‘o“ išsaugoti glaudžius ryšius su šia šalimi.

Nors EESRK norėjo apdovanoti po laimėtoją kiekvienoje ES valstybėje narėje ir JK, iš šešių šalių nebuvo gauta reikalavimus atitinkančių projektų.

Visas laureatų sąrašas skelbiamas toliau ir Komiteto interneto svetainėje.

Nugalėtojai buvo atrinkti įvertinus 250 paraiškų, kurias pateikė pilietinės visuomenės organizacijos, pavieniai asmenys ir privačios bendrovės. Visų projektų varomoji jėga buvo solidarumas ir kūrybiški bei veiksmingi būdai įveikti dažnai sunkius krizės iššūkius.

Dauguma projektų buvo skirti pažeidžiamoms grupėms arba labiausiai nuo krizės nukentėjusiems asmenims, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonėms ar jaunimui, vaikams, moterims, mažumoms, migrantams, benamiams, medicinos darbuotojams, samdomiems darbuotojams ir darbdaviams.

Vertinant projektų turinį, jie daugiausia buvo įgyvendinami penkiose pagrindinėse srityse: maisto tiekimas ir pagalba pažeidžiamoms grupėms, medicinos įranga, konsultavimo paslaugos, švietimo paslaugos bei informavimas apie pandemiją ir kultūra.

Lietuvos laureatas apdovanojimą panaudos kitiems projektams

Projektas „Priešakinėse linijose“ buvo apdovanotas kaip vienas iš kandidatų, konkurse dalyvavusių pagal temą „Švietimo paslaugos ir informavimas apie pandemiją“.

Lietuvoje įvedus visuotinį karantiną, visuomenę buvo apėmęs nerimas ir sumaištis, taip pat kilo nemažas pasipriešinimas visuomenės sveikatos priemonėms.

Suburta savanorių komanda kartu su medikais stojo į priešakines linijas ir įamžino gydytojų kovą su pandemija ir jos poveikį jų fizinei ir emocinei būklei. Šimtai autentiškų nuotraukų ir įrašų iš ligoninių, kelios dešimtys išskirtinių interviu su medicinos darbuotojais ir 13 išskirtinių vaizdo reportažų, įskaitant siužetus, kuriuos naudojo nacionaliniai televizijos kanalai – toks didelis darbas buvo atliktas viso projekto metu. Tai padėjo atremti kaltinimus, kad medikai dirba pernelyg lėtai ir neproporcingai vertina ligos mastą.

„Šis pripažinimas yra didelė paskata mums nepasiduoti ir vykdyti projektus, kuriais prisidedama prie bendros gerovės – ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, – sakė K. Barišauskienė. – Visa mūsų komanda dėkoja už Jūsų įvertinimą, o laimėtą premiją panaudosime įgyvendindami kitus projektus, kuriais bus siekiama įkvėpti, rūpintis ir prisidėti prie visuomenės gerovės.“

Kiti dėl EESRK premijos varžęsi Lietuvos kandidatai taip pat pristatė labai vertingus projektus. Vienas iš jų – rekordine tapusi VŠĮ „Laisvės TV“ sutelktinio finansavimo kampanija „Laikykitės, medikai!“, kurios metu per du mėnesius buvo surinkta 2,5 mln. EUR suma, skirta šalies sveikatos priežiūros darbuotojams reikalingoms būtiniausioms apsaugos priemonėms įsigyti.

Išsami informacija apie visus nugalėtojus ir kitus kandidatus pateikiama mūsų brošiūroje, kurią galima gauti paprašius.

EESRK tikisi, kad Pilietinio solidarumo premija padidins matomumą ir informuotumą ne tik apie geriausius projektus, bet ir apie daugelį kitų ES vykdomų kūrybiškų piliečių iniciatyvų.

„Šiandien plojame ne tik 23 mūsų laureatams. Mes lenkiame galvas prieš visą Europos pilietinę visuomenę ir tiek daug jos organizacijų, įmonių ir asmenų, kurie jau parodė ir toliau rodo beprecedentį solidarumą, drąsą ir pilietinį atsakingumą šiais sunkiais išbandymų laikais“, – kalbėjo C. Lohan.

EESRK teigimu, piliečių ir pilietinės visuomenės projektai ir iniciatyvos daugeliu atveju papildė valstybių narių pastangas sušvelninti krizės smūgius, o kai kuriose srityse dargi tas pastangas viršijo, pavyzdžiui, vietos ir regionų lygmeniu ėmus gaminti veido kaukes.

Palyginti su ankstesnių metų Pilietinės visuomenės premijos kandidatais, EESRK pastebėjo, kad padaugėjo paraiškų, kurias teikia neformalios ar mažiau žinomos organizacijos – tai neabejotinai atskleidžia žmonių entuziazmą vietoje. Be to, mažiau paraiškų buvo gauta iš tų šalių, kurios per pirmąją pandemijos bangą nukentėjo ne taip smarkiai arba kurių socialinės apsaugos sistemos yra stipresnės.

Apdovanojimo skyrimo kriterijai

Premiją „Pilietinė visuomenė prieš COVID-19“ EESRK įsteigė 2020 m. liepos mėn., paskelbdamas, kad tai bus išskirtinis, vienkartinis apdovanojimas, kuris bus teikiamas vietoj įprastos Komiteto Pilietinės visuomenės premijos. Buvo siekiama padėkoti Europos pilietinės visuomenės organizacijoms, kurios nuo pat pirmųjų pandemijos dienų aktyviai ir nesavanaudiškai ėmėsi solidarių veiksmų.

Konkurse galėjo dalyvauti pavieniai asmenys, pilietinės visuomenės organizacijos ir įmonės, kurių projektai turėjo būti griežtai ne pelno ir ne daugiau kaip 50 proc. finansuojami viešosiomis lėšomis. Jie turėjo būti tiesiogiai susiję su COVID-19, konkrečiai siekiant kovoti su šiuo virusu arba su jo padariniais.

Kiekvienais metais EESRK svarbiausiu pilietinės visuomenės apdovanojimu pagerbiamos pilietinės visuomenės organizacijos ir (arba) asmenys, kurių projektais propaguojamas europinė tapatybė ir bendros vertybės konkrečioje veiklos srityje. Premija teikiama nuo 2006 m.

Visas 2020 m. EESRK pilietinio solidarumo premijos laureatų sąrašas

Šalis

Laimėtojas

AUSTRIJA

Kommunikationswerkstatt Talk 27 – su dezinformacija, melagingomis naujienomis ir neteisinga informacija apie pandemiją kovojantis tinklas, kuris skatina piliečius priešintis emocinei ir kognityvinei manipuliacijai.

BELGIJA

OKRA, trefpunt 55+ – asociacija, kuri į pandemiją sureagavo kūrybinga iniciatyva The resilience of OKRA, siekdama palaikyti pagyvenusių žmonių aktyvumą ir socialinius ryšius.

BULGARIJA

Karin dom – fondas, kuris siūlė internetinį mokymą, kad padėtų šeimoms, turinčioms vaikų su specialiais poreikiais.

KROATIJA

Hrvatska mreža za beskućnike – Kroatijos tinklas, padėjęs benamiams šalyje paskelbus karantiną ir vėliau įvykus žemės drebėjimui.

KIPRAS

Savanoriai, kurie rėmė pažeidžiamas grupes per COVID-19 pandemiją, ėmęsi iniciatyvų aprūpinti maistu ir vaistais žmones, kurie dėl amžiaus ar sveikatos problemų izoliavosi savo namuose. Iniciatyvas koordinavo Erika Theofanidi.

ČEKIJA

Nevypusť Duši – gydytojų, psichologų ir socialinių darbuotojų asociacija, kurios internetiniai seminarai pandemijos metu padėjo vidurinės mokyklos moksleiviams įveikti psichologines problemas ir stiprinti psichologinį atsparumą.

PRANCŪZIJA

Bouge ton Coq – platforma, kurios tikslas išsaugoti Prancūzijos kaimo gyvybingumą, ir jos iniciatyva C’est ma tournée! (Dabar mano eilė!), kuria buvo remiamos kaimo parduotuvės ir įmonės, kurioms buvo sunku išsilaikyti per pandemiją.

VOKIETIJA

Krisenchat – visą parą veikianti konsultacijų tarnyba, kuri per Whatsapp arba trumposiomis žinutėmis teikė nemokamą praktinę paramą ir psichologinę pagalbą jaunuoliams ir vaikams.

GRAIKIJA

Steps – ne pelno organizacija, kuri savo vykdytą projektą One-Stop pakeitė į Many Stops ir aprūpino karštu maistu, vandeniu buteliuose ir asmens higienos prekėmis gatvėje gyvenančius žmones ir asmenis, neturinčius pastovaus būsto.

VENGRIJA

Magyar Helsinki Bizottság, arba Vengrijos Helsinkio komitetas, teikęs nemokamas teisines konsultacijas su žmogaus teisėmis susijusiose bylose, kurios buvo susijusios su krize.

AIRIJA

Alison – nemokamų interneto kursų ir internetinio mokymosi platforma, apdovanota už savo projektą Koronavirusas: ką reikėtų žinoti. Tai buvo nemokamas faktams apie COVID-19 skirtas kursas, išverstas į daugiau kaip 60 kalbų ir pasiekęs daugiau kaip 350 tūkst. žmonių visame pasaulyje.

ITALIJA

Casetta Rossa – ne pelno asociacija, kuri tiekė maistą pažeidžiamiems žmonėms, ir radijo stotis, transliavusi drąsinančią informaciją ir asmeninius liudijimus.

LIETUVA

Karolina Barišauskienė – komunikacijos ekspertė, apdovanota už savo projektą Priešakinėse linijose – skaitmeninę kampaniją, kurios metu su COVID-19 priešakinėse linijose kovoję medikai pasakojo savo istorijas ir dalijosi įžvalgomis.

МALTA

Maltos MVĮ rūmai – apdovanoti už savo projektą With You All the Way, kurį įgyvendinant buvo teikiamos internetinės konsultacijos ir tarpusavio parama.

LENKIJA

Krystyna Paszko, vidurinės mokyklos moksleivė, kuri sukūrė interneto parduotuvę Chamomiles and Pansies, teikusią pagalbą per karantiną nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiems asmenims.

PORTUGALIJA

Vizinhos à Janela – vietos iniciatyva, kurią pristatė Íñigo Hurtado: kasdien balkonuose buvo rengiami koncertai ir tiekiamas maistas pažeidžiamiems žmonėms.

RUMUNIJA

Asociatia Prematurilor – Rumunijos neišnešiotų kūdikių asociacija už savo gimdymo namams skirtą projektą Parama medicinos darbuotojams ir naujagimiams gimdymo skyriuose – apsaugos priemonės ir įranga nuo COVID-19.

SLOVĖNIJA

Društvo psihologov Slovenije – Slovėnijos psichologų asociacija už savo projektą Psichologinė parama plačiajai visuomenei ir profesinė parama psichologams ir kitiems sveikatos priežiūros specialistams per COVID-19 protrūkį Slovėnijoje.

SLOVAKIJA

Človek v ohrození – ne pelno NVO už savo iniciatyvą Jų sveikata yra ir mūsų sveikata, kurios tikslas buvo remti nukentėjusias romų bendruomenes ir padėti joms per pandemiją.

ISPANIJA

Asociación de Familias y Mujeres del Medio Rural (AFAMMER) – kaimo vietovėse gyvenančių šeimų ir moterų asociacija už savo projektą AFAMMER Didysis kaimo solidarumo tinklas, sutelkęs šimtus Ispanijos kaimo vietovėse gyvenančių moterų, kurios galėjo panaudoti savo laiką ir siuvimo įgūdžius siūdamos apsaugines kaukes ir padėjo spręsti pagyvenusių žmonių izoliacijos pandemijos metu problemą.

ŠVEDIJA

Bendruomenės ir meno erdvė ir ne pelno bendrovė Blivande už savo projektą Reagavimas į krizę – atvirojo šaltinio iniciatyva, kurios tikslas – plačiu mastu kurti apsauginę sveikatos priežiūrai skirtą įrangą.

JUNGTINĖ KARALYSTĖ

Bendruomenės intereso bendrovė Cherwell Collective – už savo projektą Live, Learn, Eat, Grow, kurio vykdytojai tiekė maistą ir kitas būtiniausias prekes pažeidžiamiems žmonėms ir mokė gyventojus, kaip patiems užsiauginti daržovių ir vaisių.

TARPVALSTYBINIS / EUROPOS PROJEKTAS

Emergency – Italijoje įsikūrusi NVO, apdovanota už Europoje ir visame pasaulyje teiktą paramą suvaldant pandemiją, ypač už savo Replicable Model of Safety and Protection Measures – pritaikomą modelį, kurį naudojant galima planuoti ligoninių veiklą ir jas valdyti per pandemiją.