Savo ruožtu Kinija eksperimentuoja su vertikalaus formato serialais mobiliuosiuose telefonuose, skelbia thenextweb.com. Kinų prodiuseriai vertikaliomis dramomis vadina pagal scenarijų nufilmuotą turinį, skirtą išmaniesiems.

Pasirodo, pirmieji minėtų serialų pavyzdžiai pasirodė dar pernai, kai Kinijos interneto milžinė „Tencent“ išleido du serialus – „My Boyfriend-ish Sister“ ir „My Idiot Boyfriend“. Greitai po jų kūrybos agentūra „iQiyi“ pasidalino situacijų komedija „Ugh! Life!“. Be to, ir mažesni rinkos žaidėjai pristato vertikalaus formato kūrinius.

Vienas vertikalios dramos epizodas trunka nuo dviejų iki penkių minučių. Toks sprendimas pasirinktas dėl to, kad nebūtų didelių intrigų ir pagrindinis istorijos įvykis greitai atsiskleistų. Tuo pačiu jis turi prajuokinti, sudominti ir sukelti norą pamatyti kitą epizodą. Tokie trumpi ir šmaikštūs klipai paskatina norą ne tik peržiūrėti vieną seriją, bet ir užbaigti visą sezoną.

Siekdami mobiliuosius naudojančios auditorijos dėmesio, trumpesni video nugali ilgai trunkančius įrašus, serialus ar filmus. Vienas privalumų – vertikalias dramas galima stebėti telefoną laikant viena ranka.

Daugelis jau dienos šviesą išvydusių vertikalaus formato serialų yra komedijos žanro. Žinoma, toks sprendimas pasirinktas ne atsitiktinai – jis patogus, nes paprasta suskirstyti į smulkias dalis, taip pat pabrėžiamos aktorių veido reakcijos.

Kaip rašo thenextweb.com, minėto formato epizodams pasitelkiamas komiksų braižas – mažai teksto, į kelias scenas padalintas ekranas. Taip pabrėžiamas ne vienas aktorius ir jo mimikos, bet du ar trys. Naudodami komiksų raiškos formas, kūrėjai žiūrovams perteikia daugiau informacijos.

Kadangi virtualus formatas turi ribotas vaizdo galimybes ir negali parodyti erdvinio konteksto bei mizanscenų, tai kompensuoja dalindami ekraną ir tuo pačiu metu rodydami kelis vaizdus. Šie vizualiniai sprendimai įrašams suteikia dinamikos.

Filmai, kuriuos žiūrime per didžiuosius ekranus, stengiasi perkelti žmogų į kitą pasaulį. Savo ruožtu mobilaus telefono ekranas mažesnis ir jo užduotis kitokia. Per išmanųjį žiūrimi virtualūs serialai tarsi sukuria mažą siurrealistinį portalą į rodomą turinį.

Minėti elementai nėra būdingi tik Kinijoje kuriamiems serialams. Pavyzdžiui, neseniai išleistoje socialinio tinklo „Snapchat“ laidų serijoje „Snap Originals“ pastebimi panašūs vizualiniai sprendimai. Mobiliesiems pritaikyti vaizdo įrašai yra pakankamai nauji, tad kūrėjai abejose pasaulio pusėse bando išsiaiškinti, kaip tai veikia.