Kitaip tariant, nutikus kietajam „Brexitui“, jei JK išstos iš ES be susitarimo, iš šioje šalyje veikiančių e. parduotuvių prekes likusiems europiečiams bus galima įsigyti tik sumokėjus papildomus muitus ir mokesčius. Prekės gavėjams gali tekti juos sumokėti prekei tik pasiekus jų šalį, bet ne namus, tad už siuntinio saugojimą muitinėje būtų taikomas administravimo mokestis. Kol nebus sumokėtos jau minėtos rinkliavos, prekės bus saugomos, o tai gali nulemti ne tik sudėtingas procedūras, bet ir kur kas ilgesnį pristatymo laiką, rašoma „DPD Lietuva“ pranešime žiniasklaidai.

Tokie pokyčiai anaiptol nežavi pirkėjų, rodo siuntų pristatymo tinklo „DPDgroup“ užsakymu rinkos tyrimų instituto „GfK“ atlikta apklausa, siekiant įvertinti elektroninės prekybos tendencijas – jos metu apklausti 24 258 e. parduotuvių pirkėjai 21-oje Europos valstybėje. Apklausos rezultatai atskleidžia, kad jei būtų patirtos papildomos išlaidos, 70 proc. iš JK internetinių svetainių perkančių europiečių gali nustoti tai daryti. Panašus skaičius ir Lietuvoje, o 69 proc. e. parduotuvių klientų iš JK taip pat pakeistų savo pirkimo įpročius ir nebeįsigytų prekių kitose šalyse.

Pasiruošta visiems „Brexito“ scenarijams

Nutikus kietajam „Brexitui“, papildomi mokesčiai būtų nedelsiant taikomi visoms tarpvalstybiniais srautais tarp ES šalių ir JK keliaujančioms prekėms. Tai būtų neišvengiama, tačiau būtų galima apsieiti be ilgesnio pristatymo laiko.

„DPDgroup“ sukūrė specifinį atsiskaitymo sprendimą perkantiems iš internete veikiančių mažmenininkų, kurie siunčia siuntinius iš ir į JK. Šio sprendimo dėka pirkėjas gauna galimybę sumokėti muitus ir kitus mokesčius pirkimo metu svetainėje. Kadangi jie sumokami iš anksto, nebus taikomas administravimo mokestis, siuntiniai išvengs muitinės formalumų, sulaikymo laiko ir iškart atvyks į „DPDgroup“ tinklą, iš kurio – tiesiai į pirkėjo rankas.

Iškart įvykus „Brexito“ referendumui, „DPDgroup“ apžvelgė ir galimus JK išstojimo iš ES scenarijus ir paruošė sprendimus, kaip būtų galima užtikrinti greitesnį ir nepertraukiamą prekių judėjimą į ir iš JK.

Būdama įgaliotu ekonominių operacijų vykdytoju, „DPDgroup“ prižiūri ir rūpinasi kasdieniu siuntų gabenimu visame pasaulyje, įskaitant muitinės formalumus. Tam, kad būtų teikiamos klientų patogumą ir patirtį gerinančios paslaugos, „DPDgroup“ nemažai investavo ir į muitinės operacijomis besirūpinančių savo darbuotojų mokymus.

Rengdamasi nuo lapkričio 1 dienos galimam įvykti kietojo „Brexito“ scenarijui, „DPDgroup nuo spalio 24 dienos vykdys laipsnišką perėjimą: bus pakoreguoti prekių maršrutai ir pradėtos muitinės įforminimo paslaugos tam tikrose muitinėse (JK, Airijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje) į ir iš 27 Europos šalis.

Nors iki „Brexito“ termino liko vos pora savaičių, vis dar išlieka daugybė klausimų. „DPDgroup yra visiškai pasirengusi visiems įmanomiems scenarijams, tačiau vis dar tikimasi, kad derybose pavyks rasti susitarimą.

Tyrimą „DPDgroup“ užsakymu atliko „Gfk“. 2019 m. birželio mėnesį apklausti 24 258 žmonės 21 Europos šalių.