„Gal dar šunis atsiveskim ir pradėkime valgyti“, „Norėtųsi, kad sūriui naudotumėte tigrės pieną“, – tokiais ir panašiais komentarais feisbuke buvo palydėta naujiena apie netrukus pradėsiantį veikti maisto vagonėlį „Exotic Food Truck“, kurio išskirtinumas bus egzotinių gyvūnų mėsa.

Bendrovės „Euribija“, įgyvendinančios šią idėją, tokia reakcija nenustebino. „Aišku, žmonės reaguoja įvairiai. Turbūt kiekviena grupė žmonių turi savo nuostatas, vertybes ir čia nieko nepakeisi: natūralu, kad vieniems toks pasiūlymas iššaukia pasipiktinimą, o kiti valgo pasimėgaudami“, – komentavo bendrovės vadovė Giedra Sadauskienė.

„Taip, kai kuriuos labai šokiruoja, kad įdedi zebro, lakstančio po pievą, nuotrauką, o paskui kokį nors kepsnį: kai kurie sako, negi tikitės taip parduoti. Tačiau mes tokias reakcijas numatėme, natūralu, kad žmonės skirtingi“, – kalbėjo bendrovės vadovė.

Kaip į tokį pasiūlymą reaguos rinka, bendrovė pasitikrino iš pradžių pradėjusi tiesiog prekiauti tokia mėsa. „Mūsų bendrovė veikia penkerius metus, o maždaug prieš metus atsivežėme šią produkciją. Zebrienos, kengūrienos, „Wagyu“ jautienos, kiek žinome, Lietuvoje yra tik pas mus, krokodilienos yra tekę matyti ir kitur. Tad dalis žmonių nusiperka paragauti tiesiog iš smalsumo vieną kartą, kiti tampa nuolatiniais pirkėjais. Svarbu tik žinoti, kaip reikia tinkamai paruošti šią mėsą ir jos nesugadinti“, – sakė G. Sadauskienė.

Pasa G. Sadauskienės, burgeriai su egzotiška mėsa nebus smarkia brangesni už įprastus: preliminariai planuojama, kad, pavyzdžiui, burgerio su zebriena kaina bus apie 7 eurus. „100 gramų zebrienos steiko kainuoja 5 eurus“, – orientacinę kainą pateikė ji.

Kaip anksčiau rašė DELFI, krokodilienos galima paragauti ir Vilniuje: kebabinėje „Wraperia Suppa Kebs“ parduodamas kebabas iš krokodilienos, trumų padažo ir valgomo aukso, kuris kainuoja 29 Eur.

Kaip teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos taryba (VMVT), visiems gyvūniniams produktams, Lietuvoje yra taikomi ES bendrieji maisto saugos ir mėsos paruošimo higienos reikalavimai. Gyvūninius produktus tvarkančios įmonės turi būti kompetentingų kontrolės institucijų patvirtintos, prieš tai įvertinus jų atitiktį reikalavimams, ir vykdoma jų veiklos kontrolė.

„Jei gyvūninius produktus gamina ne ES valstybė, tokių valstybių įmonės turi būti įtrauktos į Įmonių, patvirtintų importui į ES, sąrašą. Šiose įmonėse pagaminti maisto produktai (šiuo atveju – mėsa) įvežami su veterinarijos sertifikatu, garantuojančių produktų atitiktį maisto saugos ir higienos reikalavimams. Importo metu produkcija kontroliuojama pasienio punktuose, imami mėginiai maisto saugos laboratorinei kontrolei“, – aiškino VMVT veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Gintautas Čereška.

„Kengūros, zebrai yra laukiniai medžiojamieji gyvūnai, jų mėsa į ES importuojama iš užsienio valstybių (Australijos, įvairių Afrikos valstybių). Pavyzdžiui, kengūrienos tiekėja Europai yra Australija, daugiausiai šios mėsos importuoja Prancūzija, Vokietija. Iš šių šalių kengūriena patenka ir į Lietuvą“, – sakė G. Čereška.

„Vartotojai, įsigydami egzotiškų gyvūnų mėsą turėtų pasidomėti ir jai tinkamiausiais paruošimo, gaminimo būdais“, – pridūrė G. Čereška.