Planuoja rekordiškai dideles išlaidas

Šį tyrimą KOG institutas atlieka kasmet ir mato, kad šiemet nuotaikos – šviesesnės nei pernai.

„Mes dabar kalbamės, kai yra daugybė sniego už lango, tokia kalėdinė nuotaika visur, bet tyrimą vykdėme spalio mėnesį, kai sniego nebuvo nė kvapo ir taip galėjome pagauti žmonių nuotaikas, ką jie mato lyg žiūrėdami toliau. Taigi, tyrimas parodė, kad Kalėdas jie iš tiesų mato daug geriau nei praėjusiais metais“, – pasakojo jis.

Tyrimo duomenimis, šiemet 9 iš 10 žmonių pirks kalėdines dovanas ir švęs Kalėdas, tai yra, du milijonai gyventojų.

„Pernai šis skaičius buvo mažesnis – 16 proc. sakė nepirksiantys dovanų. Galiu suprasti, nes pernai ir ekonominė situacija buvo sunkesnė, ir karo veiksmai buvo prasidėję visiškai neseniai, tad tame kontekste visas tas Kalėdų pajautimas buvo šiek tiek mažesnis. Šiemet viskas grįžo atgal ir dar su trenksmu – yra ir didesnis noras pirkti dovanas, ir žmonės išleis daugiau pinigų, visko bus šiek tiek daugiau“, – kalbėjo D. Gailius.

Šiemet žmonės Lietuvoje dovanoms išleis apie 210, Kalėdų stalui – apie 133 eurų, kai pernai atitinkamai šie skaičiai buvo apie 200 ir 110.

„Greičiausiai, jei palygintume, tas skirtumas yra infliacinis, bet niekas tuo nesiskundžia – vadinasi, nesigauna, kad tai yra priverstinis dalykas. Žmonės galėtų sumažinti, bet to nedaro. Mes tą patį tyrimą atlikome ir Latvijoje, tai mūsų kaimynai latviai išleis iš viso vidutiniškai 173 eurus, o mes tikrai daugiau“, – lygino jis, pastebėdamas, kad Lietuvoje Kalėdos visada yra itin svarbi šventė, bet šiemet planuojamų išlaidų skaičius – didžiausias per stebėjimų laikotarpį.