„Pabėgti“ iš biuro nėra naujiena – kai bevielio interneto ryšys tapo ne prabanga, bet būtinybe, ir kompiuterių baterijos neišsenka valandų valandas, atlikti būtiniausius darbus galima bet kur. Dirbdama agentūroje, sudarančioje sąlygas lanksčiai planuoti laiką, ir galėdama atlikti užduotis nuotoliniu būdu, pastebėjau, kad pritrūkus įkvėpimo ar ieškant naujų idėjų padeda pabėgimas į sodo namelį už Vilniaus ar popietė jaukioje kavinukėje.

Grįžus į biurą po tokios pertraukėlės darbas paprastai produktyvesnis: ateinu pailsėjusi, su didesne motyvacija ir naujomis įžvalgomis. Tad iš visos „bigNow“ komandos kelionės į Korfu salą Graikijoje tikėjausi, kad rezultatai bus kelis kartus geresni – juk pabėgimo privalumus pajus ne vienas darbuotojas, bet visa komanda. Tad kuo gi naudinga savaitė tokio workation?

Naujas impulsas kūrybai

Žmogaus smegenys veikia asociacijų principu, tad nieko nuostabaus, kad kasdien matant tuos pačius vaizdus, tą patį kolegą ir sėdint prie to paties stalo mūsų mintys ima suktis uždarame rate. Todėl, prireikus revoliucinės idėjos ar netikėto sprendimo, geriausia palikti biuro duris už nugaros ir pakeisti aplinką. Net iki gyvo kaulo įgrisę ir nuolat atidėliojami projektai naujoje aplinkoje atrodo daug lengvesnė užduotis.

Geriausiai kūrybiškumą įkvepia skirtingų – dažnai net nesusijusių – idėjų derinimas, todėl ieškant atradimų būtini skirtingi kontekstai, netikėti įkvėpimo šaltiniai. Tam gali užtekti kitokio vaizdo už lango, bet kartais prireikia ir „kultūrinio šoko“ – tokį lengviausia patirti išvykus į workation. Ne mažiau nei skirtingų kultūrų pažinimas svarbus ir pakankamas miegas bei saulės vonios – išvykę svetur nepamirškite šių ingredientų.

Į darbą – kaip į šventę

Statistika rodo – beveik pusė darbuotojų laimingesni, jei bent dieną per savaitę dirba iš namų. Jiems tai svarbiau nei įvairios darbuotojų skatinimo ir motyvavimo programos ar dovanėlės. Tokie darbuotojai lengviau susikaupia ir dirba produktyviau.

Galimybė dirbti nuotoliniu būdu ar išvykti į workation kelia vidinę motyvaciją. Skirtingai nei dirbdamas dėl konkretaus atlygio ar paskatinimo, toks darbuotojas jaučia pasitenkinimą savo darbu, mano, kad jis prasmingas. Tad ko negali padaryti atlyginimo priedas, išspręs pusdienio darbas kavinėje ar komandos atostogos prie baseino.

Tai įrodė ir mūsų workation. Iki šiol nemačiau tiek laimingų veidų – kelionės pabaigoje jautėsi kolegų entuziazmas grįžti į įprastą ritmą ir su nauja energija kibti į darbus.

Vienas už visus...

Su „bigNow“ dirbti ir atostogauti vykome visi kartu, todėl galėjome geriau pažinti savo kolegas. Bendras workation skatina darbuotojų įsitraukimą į komandos veiklą, ugdo jų lojalumą, taip pat mažina atsiribojimo nuo bendrų tikslų riziką.

Workation naudingas kiekvienam komandos nariui. Visų pirma, jos nariai gauna galimybę pažinti vieni kitus neformalioje aplinkoje. Antra, naujieji kolektyvo nariai susipažįsta su kolegomis ir lengviau tampa jo dalimi. Atostogose atsiradęs ryšys niekur neišnyksta – net grįžus namo ir atėjus į biurą, rasti bendrą kalbą lengviau nei iki tol, o prisiminimai iš workation daugiau spalvų įneša net ir jau kiek pabodusioms biuro sienoms.

Rutina pagal naują laiko juostą

Vėl nauja diena, vėl šešta valanda ryto, vėl atidėliojate žadintuvą, nes vėl trūksta miego. Be to, žinote, kad iki vakaro diena bus tokia pat monotoniška, niūri ir be įkvėpimo. Visiškai kitaip nuteikia žinojimas, kad gardžiai papusryčiavę dirbsite ošiant bangoms ir besimėgaudami šviežiomis sultimis. Workation leidžia bent trumpam rasti geresnę rutinos versiją.

Jei vykstate pailsėti kartu su bendradarbiais, net profesinius klausimus svarstysite visiškai kitaip, nei tai darytumėte biure. Užuot kalbėję apie smulkmenas prie kavos aparato, galbūt aptarsite filosofinius klausimus ar mokslinės fantastikos knygas – tai įkvėps ieškoti ir naujų idėjų, ir bendrų pomėgių su kolegomis.

Ką pasiimti į workation lagaminą?

Net jei išvyka atrodo kaip svajonė, nereikėtų pamiršti pirmojo šios sąvokos dėmens – dirbti vis dėlto reikės. Tačiau nuspręsti, kaip tai daryti – individualus kiekvienos komandos reikalas. Tam tikra rutina būtina, nes produktyvumas iš niekur neatsiranda, o nustatyta dienotvarkė leidžia išsaugoti organizuotumą, efektyviai išnaudoti laiką ir neatidėlioti visko kitai dienai. Dažniausiai patariama naudotis „sprinterio“ metodu: ryte pasiskirstykite užduotis, nustatytą laiką intensyviai dirbkite, o atėjus nustatytai valandai sustokite ir eikite ilsėtis ar keliaukite pažinti šalies. Tiesa, galite skirti atskirą valandą vakare peržiūrėti dienos darbus ir užbaigti tai, kas liko.

Tad svarbiausia kokybiškam workation yra tinkama vieta, aiškus planas, apgalvota dienotvarkė, laikas poilsiui ir pramogoms bei savo produktyvumo ir laiko registravimas. Jei viskas nesunkiai tilpo į lagaminą, linkiu smagios kelionės!