Kai T. Berners-Lee dirbo prie projekto, dabar visiems žinomo kaip World Wide Web, jo vadovas nelabai tikėjo, kad iš to gali kažkas išeiti ir prašė jo daugiau dėmesio skirti kitiems darbams. Tiesą sakant, net pats T. Berners-Lee nesitikėjo, kad iš to išaugs. O matant, kaip dabar veikia internetas, jį apima dviprasmiški jausmai: nors internetas padarė daugybę milžiniškų teigiamų pokyčių, pavyzdžiui, padarė kur kas prieinamesnį išsilavinimą daugeliui pasaulio žmonių, tačiau tuo pačiu tapo ir būdu skatinti neapykantą, skleisti populistines idėjas, melagingas naujienas, klaidinti ir pykdyti žmones.

Tad dabar T. Berners-Lee mano atėjus laiką pradėti naują revoliuciją, prie kurios privalo prisidėti visi: technologijų kompanijos, vyriausybės, verslininkai ir tiesiog paprasti vartotojai. Jis aiškina, kad gyvenant interneto amžiuje dabar būtina galvoti apie du svarbiausius aspektus: kaip dar padidinti interneto prieinamumą pasaulyje, kad jo privalumais galėtų naudotis visi pasaulio gyventojai, ir kaip sumažinti interneto daromo neigiamų padarinių žalą.

„Nuo pat pradžių galvojome, kad internetas labiausiai bus skirtas kūrybai, taip pat jis leis žmonėms paprasčiau komunikuoti. Tada, kai jis sparčiai augo, mąstėme, kad jis tik sustiprins žmogiškumą, atrodė, kas gi galėtų būti ne taip? Tačiau viskas susiklostė taip, kad atsirado patyčios internete, melagingos naujienos, iš interneto sklinda neapykanta. Dabar, kai pasiekėme šį svarbų lūžio tašką, ir pusė pasaulio yra internete, turime daryti viską, kad internetas būtų toks, kokia žmonija nori“, – kalbėjo T. Berners-Lee.

Interneto išradėjas, pasiūlęs visiems skleisti grotažymę #fortheweb, sako pats tai vadinantis sutartimi su internetu. „Tai turi būti būtent sutartis, o ne manifestas ar kas nors panašaus. Visi turime susitarti, kaip sieksime teigiamų pokyčių – vyriausybės, verslas, žmonės – nes visi esame už tai atsakingi. Vyriausybės turi ginti viešąjį interesą, skatinti įmones, galinčias daryti teigiamą įtaką, šias problemas sprendžiančius startuolius. Verslas visada turi pagalvoti, o kaip vertintų savo sprendimus, jei pats būtų vartotojas – ar tikrai jo kuriami produktai, paslaugos jiems naudingi? Piliečių atsakomybė yra dvejopa: pirma, jie turi patys internete elgtis gražiai, konstruktyviai, apgalvotai, antra, jie turi parodyti vyriausybėms ir verslams, kad ir iš jų tikisi tokio elgesio ir kitokio tiesiog netoleruos“, – sakė T. Berners-Lee.

Pasak jo, visi pokyčiai yra labiausiai susiję su tikėjimu, kas gali įvykti. „Mes tikime, kad internetas gali būti geras: technologijos turi būti naudingos žmonėms, o ne jiems kenkti. Bet su branda ateina ir atsakomybė. Turime kurti tokį internetą, kur nebijotume, kad ateis mūsų vaikai, tėvai, seneliai. Bet ši sutartis tik pradžia: turime dirbti visi kartu. Manau, kad mes ieškome revoliucijos, nes atėjo laikas grįžti prie vertybių. Internetą kuria žmones, ir reikia, kad jie iš tiesų imtų viską į savo rankas“, – kvietė T. Berners-Lee.

Konferencijos metu prie šios iniciatyvos paskelbė prisidedantys „Google“, „Apple“, Jungtinių Tautų organizacija, Prancūzijos vyriausybė.