Įrankį „Demaskuok“ vysto DELFI, kuri jo kūrimui taip pat yra gavusi kompanijos „Google“ finansavimą. Dirbtiniu intelektu paremtas įrankis „Demaskuok“ per dieną sugeba išanalizuoti daugiau nei 30 000 straipsnių lietuvių, rusų ir anglų kalbomis, surūšiuodamas juos pagal tai, ar jie kelia įtarimą kaip galimai skleidžiantys dezinformaciją. Įtarimą keliantys straipsniai yra tikrinami, atsekant, kas buvo pirminis šaltinis, paskleidęs informaciją.

Straipsnyje pabrėžiama, kad nors Rusijos remiamos dezinformacijos plitimas yra pavojingas visur, tačiau jis yra itin paplitęs Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, kurios 1990 metais pirmosios paskelbė nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos, tapdamos jos griuvimo katalizatoriumi. Kaip rašo „The Economist“, Baltijos šalys, kaip jos dažnai kartu vadinamos, dar labiau įsiutino Rusiją įstodamos į Europos Sąjungą ir NATO, tad ši, nelinkusi to atleisti, nuolat bando skleisti melagingas žinias, kuriomis siekia kelti sumaištį ir destabilizuoti padėtį šiose šalyse.

„Demaskuok“ yra dalis iš bandymo atsikirsti tokiems žingsniams. Šis įrankis labai patobulėjo per metus, kai juo pradėjo naudotis DELFI žurnalistai. Kaip „The Economist“ pasakoja „Demaskuok“ vadovas Viktoras Daukšas, dabar įrankis identifikuoja net tokius straipsnius, kuriuose pateikiami techniškai teisingi faktai, bet specialiai atrinkti selektyviai taip, kad auditorija būtų suklaidinta.

Prie iniciatyvos „Demaskuok“ taip pat yra prisijungusios kitos žiniasklaidos priemonės, universitetai, kitos organizacijos ir daugiau nei 4 tūkst. savanorių, vadinamų elfais, kurie padeda tikrinant faktus. Jie praneša apie savo atradimus programinės įrangos naudotojams, žiniasklaidos atstovams ir kitoms organizacijoms, įskaitant Krašto apsaugos ministeriją.

Kaip straipsnyje sako DELFI žurnalistas Vaidas Saldžiūnas, visas šis procesas, kai paskleidus žinią elfai stengiasi kuo greičiau ją patikti, atrodo lyg „ping-pongas“ su Kremliumi, kuriame greitis yra lemiamas faktorius: jei melagingas naratyvas per ilgai viešojoje erdvėje lieka nepastebėtas ir nepaneigtas, jis pradeda gyventi savo gyvenimą.