„Lietuvos draudimo“ Personalo departamento direktorė V. Mikutaitė pasakoja, kad valiutą sumanė ne kas kitas, o darbuotojai, remdamiesi žinomų kriptovaliutų veikimo principais.

„LDcoin“ – unikali valiuta, kuri buvo sukurta pačių darbuotojų Hakatono (idėjų dirbtuvių) metu ir kuri daro įmonės vidinę kultūrą išskirtine: skatina dėkoti, bendradarbiauti ir siūlo papildomai motyvuojančius prizus. „Lietuvos draudimas“ jau ne vienerius metus pripažįstamas geriausiu darbdaviu pagal „AON Best Employers“ vertinimą, ir tai pelnyti įvertinimai – mes kaip darbdavys reaguojame į darbuotojų poreikius, todėl šią valiutą šiemet pradėjome naudoti skatindami mentorystę įmonės viduje“, – sako ji.

Anot V. Mikutaitės, dėl „LDcoin“ buvo sukurta kriptovaliutų kasykla, kiekvienam norinčiam darbuotojui į jo kompiuterį įdiegta kriptovaliutos piniginė ir prasidėjo aktyvus tos kriptovaliutos kasimas: „Žinoma, ne visi darbuotojai, o jų turime daugiau nei tūkstantį visoje šalyje, įsitraukė vienodai, tačiau yra tikrai labai aistringų „LDcoin“ kasėjų ir naudotojų, kiti naudojasi rečiau, bet abejingų beveik nėra.“

Ši įmonės valiuta greitai tapo bendrovę vienijančiu kultūriniu unikalumu. „Jie padėjo prisidėti prie darbuotojų vienas kito įvertinimo, dėkingumo kultūros plėtojimo, iniciatyvų pastebėjimo, bendradarbiavimo skatinimo“, – priduria ji.

Šiuo metu „LDcoin“ keliauja iš vienos virtualios piniginės į kitą, sujungdama skirtingo amžiaus ir įvairiuose Lietuvos miestuose bei miesteliuose dirbančius kolegas.

„Valiuta taip pat paskatino ir pačių darbuotojų kuriamas veiklas laisvalaikiui: įmonėje daugėja unikalių varžytuvių, kur galima laimėti „LDcoin“, žaidimų, kurių pagrindu tampa dalinimasis šia valiuta.

Pati bendrovė, siekdama papildomai motyvuoti darbuotojus, prie iniciatyvos vystymo prisideda rengdama aukcionus, kur sukauptą valiutą darbuotojai keičia į įvairius prizus: komandines ir individualias pramogas, pietus su įmonės vadovais, patogesnę vietą automobilių aikštelėje ir pan.“, – dalijasi „Lietuvos draudimo“ Personalo departamento direktorė.

Be to, anot V. Mikutaitės, už surinktus „LDcoin“ darbuotojai gali plėsti savo profesines žinias, gauti asmenines profesionalų konsultacijas, iš arti matyti siekiamas vidinės karjeros pozicijas, pasisemti specifinių žinių ar sudalyvauti išskirtinėse veiklose: lankytis su teisininku teisme, sudalyvauti darbuotojo atrankoje su personalo verslo partnere.

„Mentorystės ir „LDcoin“ sinergija įtraukia dar daugiau žmonių, nes veikia dvipusiškai: vieni darbuotojai semiasi naujos patirties, o kitiems atsirado galimybė tapti mentoriais ir išbandyti save naujoje srityje.

Kadangi esame didžiulė bendrovė, kurios pardavimų tinklas driekiasi per visą šalį, „Lietuvos draudimas“ sudaro visas sąlygas darbuotojams vykti į kitą miestą dėl norimos konsultacijos, lanksčiai žiūri į darbo laiką, nes konsultacijoje dažnai praleidžiamas pusdienis, ar net daugiau“, – kalba ji.

V. Mikutaitės teigimu, vidinė kultūra turi būti gyva ir nuolat keistis atsižvelgiant į pačių darbuotojų poreikius.

„Kiekvienais metais darbuotojų įsitraukimą matuojame tyrimais, analizuojame rezultatus ir imamės veiksmų. „LDcoin“ pavyzdys parodo, kaip, girdėdami ir įgalindami darbuotojus, „Lietuvos draudime“ kuriame inovacijas ir drąsiai keičiamės – tuo pagrįsta mūsų lyderystė ir tai vertina mūsų darbuotojai.

Kartu mentorystė skatina geriau pažinti bendrovę, o tai atveria vidinės karjeros galimybes – per šį pusmetį „Lietuvos draudime“ pozicijose pakilo jau 40 darbuotojų – sąmoningai siekiame, kad darbuotojai augtų įmonės viduje, o unikali bendrovės valiuta „LDcoin“ nuo šiol prisideda ir prie šio tikslo“, – pastebi ji.

Kalbėdama apie darbuotojų motyvaciją apskritai, V. Mikutaitė pažymi, kad ji turėtų apimti ir derinti savyje ir žaidybines, ir rimtas iniciatyvas: „Tik toks miksas bus priimtinas skirtingo amžiaus, skirtingų funkcijų, skirtingo būdo ir temperamento darbuotojams kuriuos vidinė kultūra turi suvienyti.“

„Šiuo metu daugelis bendrovių vis daugiau dėmesio skiria motyvacijai, papildomoms naudoms darbuotojams, ši tema yra „ant bangos“. Nebeužtenka vien atlyginimo ir darbo vietos, kad išlaikytum darbuotoją, ir tai supranta vis augiau darbdavių. Todėl ir „Lietuvos draudimo“ motyvavimo paketas – įvairus ir platus, nuo sveikatos draudimo iki bendrų veiklų, nuo papildomų, beje, labai vertinamų atostogų iki galimybės mokytis ir bendrų švenčių“, – aptaria ji.