• Agentūroje „Nuostabu“, kurioje dirbu, pastebėjome, kad šis karantinas buvo ypač vertingas naujų, kitokių reklamos sprendimų ieškojimams. Šiemet tikrai dirbame kitaip nei prieš metus. Kampanijos kitokios, kanalai. Pagalvojau, kad verta pakalbėti, kokie tie kitokie sprendimai yra. Vienas iš jų – podkastai arba tinklalaidės, kaip turėtume lietuviškai sakyti. Taigi tie podkastai, mano galva, yra vienas iš svarbiausių praėjusiųjų ir 2021-ųjų metų trendų. Ne tik kaip platforma kūrėjams, bet ir kaip reklamos kanalas, kurį Lietuvoje dar naudojame gan nedrąsiai. Radau kelis amerikiečių tyrimus apie tinklalaidžių rinką JAV. Viename tų tyrimų nurodoma, kad net 80 proc. podkastų auditorijos perklauso visą epizodą. Turint omenyje, kad tinklalaidės yra valandos, dviejų ar net trijų, kaip kad jūsų atveju, valandų trukmės, tai toks įsitraukimas yra nerealus. Kitas momentas, kuris mane labai nustebino, tai kad podkastų klauso 51 proc. vyrų ir 49 proc. moterų. Tai vėlgi visai kitokie duomenys, lyginant su kitomis platformomis. Tarkime Instagrame matome dominuojančią moterišką auditoriją. O įdomiausias dalykas man buvo tai, kad 61 proc. podkastų klausytojų sakė įsigiję prekę ar paslaugą, kuri buvo reklamuota tinklalaidėje. Imant bet kurią reklamos platformą, toks rezultatas yra stebinantis. Nežinau, kuris baneris ar TV reklama atneša tokį naudingumą. Tai čia tokia teorinė pusė, amerikietiškas variantas. O dabar man įdomi jūsų praktinė virtuvė ir žvilgsnis į lietuvišką rinką. Jūsų podkastas gyvuoja ilgiau nei metus, esate bene populiariausi. Tinklalaidžių per tą laiką atsirado daug, net valstybinis sektorius jau kuria podkastus. Kaip tau pačiam atrodo Lietuvos rinka, ką pastebėjai per tuos metus?

Turinio atsirado labai daug. Manau, kad karantinas iš dalies prie to privedė. Nebėra ką žiūrėti, ką klausyti, ką veikti. Podkastai labai gerai tą tuštumą užpildo. Gali rasti įvairaus turinio, jis lengvai pasiekiamas. Mūsų podkastas yra lyg apie nieką. Taip ir buvom sutarę, kad apie nieką šnekėsim. Ir vat tokio tipo kalbėjimas apie nieką, bet kartu apie viską, staiga tapo taip žiūrima, klausoma, sekama. Manau, kad tas betarpiškas kalbėjimas, draugelių atmosfera, laisva kalba, drąsa kalbėti buvo pagrindinis impulsas, sėkmės faktorius. Tam turbūt irgi pandemija, karantinas pasitarnavo – kalbėdami paprastai, suprantamai, lyg priartinam gyvą bendravimą, kurio šiuo metu trūksta.

Savo aplinkoje turiu jau nemažai kuriančių podkastus. Manau, kad taip pat daug kas nori pradėti, o ir temų yra neišnaudotų lietuviškai n+k. Gal žvejai dar neturi savo podkasto? Taip mėgėjiškai žiūrint atrodo, kad tinklalaidę daryti nėra taip sunku, jei kalbėsim ne apie turinį, o apie išpildymą. Tai kokios iš tiesų tos investicijos, kokia komanda prie to dirba?

Pas mus viskas augo palaipsniui. Iš pradžių tiesiog susiradom bičą, kuris galėtų filmuoti, nusipirkom tris mikrofonus. Rolandas turėjo studiją, kuri visai tiko, ten graži siena, geras garsas. Nuvažiavom, nusipirkom stalą, kėdes. Ir ką, įjungėm kamerą ir nufilmavom pirmas keturiasdešimt minučių, išleidom nulinį podkastą. Tiek ir tereikėjo. O vėliau jau prasidėjo rimtas darbas, temų paieška, integravom žiūrovus, jų laiškus. Prireikė žmogaus, kuris tuos laiškus administruotų, atsirado reklamos pasiūlymai. Iš pradžių turėjom vieną merginą, kuri viską tvarkė ir viską suspėjo, bet peržiūros augo, reklamos daugėjo, tai šį sezoną turime didesnę komandą. Turim savo pardavimų vadybininkę, administratorę. Yra ir buhalteriai, teisininkai. Kaip kokia firma jau esame. Na ir kūrėjų skaičius jau yra nemažas, kalbu apie kitus projektus: merginų podkastą „Dar tos čia“, Marką su Viktoru ir jų podkastą apie kiną. Apsukų nežadam mažinti, projektų tik daugėja, idėjų ateičiai taip pat turime nemažai.

Tai tavo dienotvarkėje podkastas jau užima nemažą vietą.

Taip. Šiuo metu, per karantiną, tai tikriausiai tapo pagrindiniu darbu, apie kurį galvoji, dėl kurio stengiesi, generuoji idėjas. Kitų darbų imdamasis visada galvoji, ar spėsi su podkasto darbais.

Apie statistiką. Tai ką aš paminėjau apie amerikiečių tyrimus. Vertindamas pagal jūsų tinklalaidės rezultatus, ar matai panašias tendencijas? Ar mes, lietuviai, podkastus gal kažkaip kitaip vartojam?

Vartojam labai panašiai, nuo Vakarų čia mažai kuo skiriamės. Tarkim, mūsų podkastą žiūri panašiai tiek pat vyrų ir moterų, didžioji auditorijos dalis jauni žmonės, 25-35 metų amžiaus. Neturiu duomenų, kiek procentų peržiūri visą epizodą, bet nepertraukiamo žiūrėjimo laikas yra ilgas. Tai reiškia, kad įsitraukimas į turinį yra didelis, dėmesys išlaikomas ilgą laiką.

O reklamos klientai pasidalina pardavimų rezultatais? Yra sėkmės istorijų?

Aš manau, kad žmonės neinvestuotų į reklamą, jei ji neatsipirkinėtų. Tai tas faktas, kad reklamos užsakovai grįžta, turim ilgalaikes sutartis, turbūt ir yra įrodymas, kad reklama podkastuose veikia. Pamenu, vienuose iš pirmųjų epizodų reklamavome maisto produktą, guminukus. Tada užsakovas sakė, kad nebespėja jų gaminti, lentynos iššluotos. Turėjom ir tebeturim vienos parduotuvės integruotą reklamą epizoduose, jie taip pat labai patenkinti rezultatais. Bet ta reklama mums patiems nuoširdžiai rūpi. Stengiamės bendradarbiauti su lietuviškais verslais, dažnai mažais prekės ženklais, kuriems šiuo metu dėl karantino galbūt yra sudėtingas laikotarpis, todėl jų sėkmė mus pačius nuoširdžiai džiugina.

O kaip tu galvoji, kodėl podkastų reklama yra efektyvesnė? Aš darau tokią prielaidą, nes, tarkime, influenceris gali savo storiuose pasakoti apie paslaugą ar produktą, bet 60 procentų jo auditorijos to produkto juk neįsigyja. O štai podkastuose mes turim visiškai kitokius rezultatus. Kodėl taip yra, tavo manymu?

Manau, kad dėl sukuriamos atmosferos. Influencerio 15 sekundžių trukmės storis greitai praranda vartotojo dėmesį. Podkastas yra kitokio tipo integracija. Ji natūraliau priimama. Tai nėra televizijos reklama, kuri staiga pakeičia visą struktūrą, žanrą, kur tu žiūri trilerį ir staiga – „bam“, kažkokios bulkutės, spalvos, kita emocija, nuotaika. O tinklalaidžių reklama yra labai natūraliai, organiškai integruota, nuosekli, nėra didelio „pritempinėjimo“. Tokia reklama nenumuša vartotojo dėmesio, ji per daug neišsiskiria iš turinio, bet pasąmonėje lieka.

Daug protingų sprendimų, kaip tu sakai. Atsirinkti partnerį, kuris tinka tavo tematikai, turiniui, kad tau nebūtų sunku reklamą integruoti, kad tai vyktų, kaip pats sakai, organiškai.

Esam šitai pastebėję. Aiškiai matosi mūsų pačių reklamos išpildyme, jei tai yra produkcija, kuri ir mums patiems yra artima, galime ją pristatyti organiškai. Renkantis tokią reklamą turinys nenukenčia, dažnu atveju netgi priešingai – randame naujų temų ar tam tikrų kampų, kuriuos galime aptarti. Todėl stengiamės, kad tos nenuoširdžios reklamos mūsų turinyje nebūtų.

Apie tikslus pakalbant. Jei įsivaizduotume, kad greitai jau nebebus karantino, ar galvojate apie gyvus podkastus? Viena iš šių metų tendencijų, kaip prognozuoja tie patys amerikiečiai, bus tiesioginių podkastų transliacijų bumas.

Planų yra labai daug. Jau esame klausomiausias podkastas Lietuvoje. Planas šiais metais tapti didžiausiu ir žiūrimiausiu „Youtube“ kanalu Lietuvoje.

Tai nebus sunku.

Bus sunku. Nebus viskas rožėmis klota. Kuo tu daraisi didesnis, tuo daugiau iššūkių kyla. Bet mes siekiam šito tikslo. Antras tikslas yra gyvi pasirodymai, jų esame labai pasiilgę. Visi esam gyvų publikų užauginti, turim daug sentimentų tokiam žanrui.

Man atrodo, tokiam žanrui sentimentų dabar turim visi. To ir linkiu – galimybių susitikti gyvai ir sėkmės auginant žiūrimiausią ir klausomiausią podkastą Lietuvoje.

Ačiū.