Ginčas dėl autorių teisių pažeidimo, susijusio su katės pseudonimo ir atvaizdo naudojimu, buvo sprendžiamas Kalifornijoje vykusiame teisme. Jame dalyvavę prisiekusieji nubalsavo už tai, kad įmonei „Grumpy Cat Limited“, įsteigtai siekiant įkainoti nuolat susiraukusios katės populiarumą, būtų skirta 710 tūkst. JAV dolerių (575 tūkst. eurų) siekianti kompensacija, rašo „Independent“.

Kaltinimas dėl neteisėto Grumpy Cat ypač primenančio atvaizdo naudojimo buvo pareikštas maisto tiekimo įmonei „Grenade“. Bendrovė tikrai buvo įgijusi teisę naudoti piktosios katės piešinėlį ant gėrimo „Grumppuccino“ etikečių. Deja, vėliau, kaip nurodoma 2015 metais iškeltos bylos dokumentuose, jai suteiktus įgaliojimus įmonė peržengė, mat ketino išleisti visą seriją „Grumpy Cat“ užrašu pažymėtų produktų.

„Nors pasaulyje pagarsėjusios katės pseudonimas ir atvaizdas dažniausiai sušmėžuoja humoristiniuose kontekstuose, neteisėtas kaltinamųjų elgesys šįkart privertė supykti ir Grumpy Cat, ir jos savininkus“, – nurodoma teismui pateiktame skunde.

Neteisėtų veiksmų auka tapusios katės pusei atstovaujantis teisininkas mano, kad prisiekusiųjų verdiktas gali sukurti precedentą sprendžiant teisinius klausimus.

„Tai pirmas kartas, kai buvo priimtas populiariam memui palankus sprendimas, – svetainei „The Wrap“ sakė Davidas Jonelisas. – Memai nuo šiol irgi turi teises.“

Katei Grumpy Cat, kurios tikrasis vardas – Tardar Sauce, populiarumą internetinėje erdvėje padėjo pelnyti iš koto verčianti grimasa ir trumputės kojytės.

Jos garbei jau yra parašyta knyga, ji sušmėžuoja „Friskies“ reklamoje ir pasirodo filme. Dabar prie jos nuopelnų galima priskirti ir laimėtą kovą ginant prekių ženklų naudojimo ir autorių teises.

Katę lydi tokia svaiginanti sėkmė, kad jos savininkas pagaliau gali paneigti gandus apie šimtamilijoninę sumą, kurią teko pakloti už išskirtinį gyvūną.