Europoje tokio amžiaus kaip sukaktį minintis Vilniaus universitetas sulaukė tik kiek daugiau negu 60 organizacijų, iš kurių pusšimtis – universitetai.

„Šia proga VU, nors ir svarstė, atsisakė pompastiškų koncertų, elitinių priėmimų ar ištaigingų renginių bendruomenei, taip pat ir tradicinės pasiekimų komunikacijos. Nuspręsta atšvęsti visiškai kitaip, nei įprasta: planuotos išlaidos buvo nukreiptos į socialinės atskirties mažinimą Lietuvoje, o VU bendruomenė visus metus bus telkiama „pakuoti“ intelektualias dovanas Lietuvos gyventojams ir svečiams, o ne laukti dovanų sau“, – sako VU atstovai.

„Kurdami Vilniaus universiteto 440 gimtadienio koncepciją siekėme atsakyti į klausimą: kaip švenčia institucija, kurios sėkmė reiškia valstybės pažangą? Visa VU gimtadienio rinkodaros idėja yra tam tikra vertybinė universiteto išraiška – pareiga stiprinti Lietuvos ir pasaulio pažintines ir kūrybines galias. Lyderystė visų pirma reiškia dalijimąsi savo žiniomis, patirtimi, taip pat telkimą aplink save tuos, kam reikia pagalbos“, – apie gimtadienio idėją pasakoja VU Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Vilma Radzevičienė.

Viena prasmingiausių VU dovanų – Gimtadienio stipendija, skirta 100 būsimų pirmakursių iš nepasiturinčių, socialiai pažeidžiamų šeimų. Šiai stipendijai VU skyrė 200 tūkst. eurų fondą. Stipendijomis, kurios bus išmokamos pirmuosius 10 studijų mėnesių, bus remiami abiturientai, kurie nori siekti aukštojo išsilavinimo VU, bet jų artimieji neturi finansinių sąlygų išleisti jų į mokslus. Remiantis MOSTA duomenimis, Lietuvoje aukštąjį mokslą pasiekia tik kas ketvirtas vaikas iš nepasiturinčios šeimos.

„Visi pasaulio ir Lietuvos universitetai turi tam tikrą socialinę misiją ir atsakomybę visuomenei, kurioje jie veikia. Mes tą misiją irgi visada turėjome, bet gimtadienio proga šios socialinės atsakomybės norime imtis dar sąmoningiau ir aktyviau. Todėl nusprendėme sumažinti savo poreikius ir skirti penktadalį milijono eurų tiems, kuriems to reikia labiau“, – apie pirmąją tokio pobūdžio iniciatyvą Lietuvoje pasakoja VU bendruomenės reikalų prorektorė dr. Birutė Švedaitė-Sakalauskė.

VU 440

Pirmą kartą Lietuvoje į šią stipendiją galės pretenduoti ir asmenys, kurie šeimoje universitetinio išsilavinimo sieks pirmieji. Tikimasi, kad ši priemonė prisidės prie socialinės atskirties mažinimo, o tai ypač aktualu Lietuvos regionuose.

Vizualizacijoms pasitelktas žymus iliustratorius

Gimtadienį vizualizavo žinomas Lietuvos iliustratorius Karolis Strautniekas. Talentingas menininkas dirba su garsiais užsienio prekių ženklais, tokiais kaip „Forbes“, „Facebook“, „Adobe“, „New York Times“, „Audi“, „Dropbox“. VU gimtadienio proga K. Strautniekas sukūrė tris riboto tiražo iliustracijas, įprasminusias dešimtmečius VU lydintį šūkį „Iš čia kylama į žvaigždes“.

„Galvodami apie VU 440-ojo gimtadienio vizualinę išraišką taip pat siekėme netradicinių sprendimų. Kūrybos agentūra „Andstudio“ sukūrė unikalų gimtadienio identitetą ir dizainą, kurio ašimi tapo VU ženkle esantis skydas. Dekonstruojant skydo formas atsirado ženklas 440, o pati skydo forma leido sukurti erdvę Karolio iliustracijoms. Rinkodara sustoti tik ties iliustracijų sukūrimu negalėjo, todėl paruošė ribotą iliustracijų tiražą pardavimui. Pardavimui skirtus K. Strautnieko darbus galima įsigyti specialioje elektroninėje platformoje vuatributika.lt. Visas pelnas už parduotas iliustracijas bus skirtas VU saugomiems meno kūriniams restauruoti“, – pasakoja V. Radzevičienė.

VU 440

Gimtadienio plakatuose taip pat neliko nieko, kas stereotipiškai asocijuotųsi su didžiule fiesta ir gimtadienio linksmybėmis. Iliustracijos, įsiklausius į K. Strautnieko idėją ir jo darbų stilistiką, tapo poetiškos ir gilios. Jose per šūkį VU atsiskleidė kaip startinis taškas, iš kurio tos žvaigždės – jauno žmogaus siekiai ir dideli, toli esantys tikslai – gali būti pasiekti. Meno kūriniuose gausu simbolių žaidimo su matmenimis, ištirpsta riba tarp matomo pasaulio ir tolimos – žvaigždynų dimensijos.

„Mokslas atveria kitą, nematomą dimensiją – pasaulėžiūrą, idėjas žmonių galvose, kurios leidžia suvokti matomą pasaulį, esantį šalia. Mergina, žvelgianti į žvaigždes – jos žvilgsnis, kylantis į tolius. Galima įsivaizduoti jos galvoje esančius siekius, ambicijas. Žvaigždės obuolio kąsnyje simbolizuoja pažinimo vaisiaus išbandymą. Šviesa, spindinti iš knygos, atveria kitą pasaulį, tolius, kitą erdvę“, – apie iliustracijas pasakoja K. Strautniekas.

Iliustracijos buvo padovanotos MO muziejui, kur lankytojai jas galės pamatyti skirtingose erdvėse visus metus.

Atviras miestui ir jo svečiams

VU gimtadienį švęs visus metus ir savo erdves atvers plačiajai visuomenei: kvies į nemokamas parodas, naujas ekskursijas, sporto, pažintinius ir kultūrinius renginius, išskirtines patirties laboratorijas.

Be gausybės kitų veiklų, Medicinos fakulteto bendruomenė nemokamai taisys dantis socialinės globos namuose gyvenantiems senoliams, apie burnos higieną pasakos sostinės darželių auklėtiniams. Sveikatos ir sporto centras organizuos virtualias dviračių lenktynes ir sporto kino festivalį. Chemikai miestiečius stebins cheminių reakcijų šou, VU muziejus siūlys dalyvauti pojūčių laboratorijoje VU Šv. Jonų bažnyčios rūsiuose. Komunikacijos fakultetas moksleivius supažindins su radijo ir televizijos veikla. Kauno fakultetas kvies į paskaitas ir naują ekskursiją „Vilniaus universitetas Kaune“, o Fizikos fakulteto mokslininkai grįš į savo tėviškes ir susitiks su miestelių ir mokyklų bendruomenėmis, populiarins fizikos mokslą visoje Lietuvoje ir dovanos įkvėpimą jaunajai kartai.

Visa informacija apie VU gimtadienį ir dovanas visus metus bus nuolat skelbiama ir atnaujinama tam skirtoje svetainėje .