„The Guardian“ rašo, kad parlamentas panaudojo visus turimus teisinius įrankius, kad galėtų perimti kompanijos vidinius dokumentus, reaguodamas į tai, kad jos vadovas Markas Zurkerbergas niekaip nesutiko atsakyti į jam užduodamus parlamento narių klausimus.

Skelbiama, kad paimtuose dokumentuose yra daug svarbios informacijos apie „Facebook“ sprendimus, susijusius su duomenų ir privatumo kontrole, galiausiai atvedusius prie „Cambridge Analytica“ skandalo. Tarp jų yra ir konfidencialus susirašinėjimas tarp socialinio tinklo aukšto lygio vadovų, įskaitant ir patį M. Zuckerbergą.

Didžiosios Britanijos kultūros, medijų ir sporto komiteto vadovas Damianas Collinsas iniciavo retą parlamentinį mechanizmą, kuriuo privertė JAV programinės įrangos kompanijos „Six4Three“ vadovą perduoti šiuos dokumentus jo verslo kelionės į Londoną metu. „The Guardian“ rašo, kad buvo imtasi net dar vieno neįprasto veiksmo: į jo viešbutį Londone nusiuntė pareigūną, kuris perspėjo, kad turi per dvi valandas įvykdyti šį nurodymą. Kai jis atsisakė tai padaryti, manoma, kad jis buvo nuvežtas į parlamentą. Jam buvo pasakyta, kad jis rizikuoja baudomis ar net įkalinimu, jei neperduos dokumentų.

D. Collinsas, kuris taip pat vadovauja tyrimui, nagrinėjančiam melagingas naujienas, komentavo, kad tai buvo neįprasti veiksmai, bet to pareikalavo neeilinė situacija. „Mums nesisekė gauti atsakymų iš „Facebook“ ir mes tikime, kad dokumentuose yra labai svarbios visuomenei informacijos“, - teigė jis.

Manoma, kad šių dokumentų turinio atskleidimas gali sukelti naują „Facebook“ krizę, nes parodys, kiek iš tiesų žinojo M. Zuckerbergas ir kiti „Facebook“ vadovai.

„Mes turime labai rimtų klausimų „Facebook“. Jie mus klaidino kalbėdami apie Rusijos įsitraukimą į platformą ir jie neatsakė į mūsų klausimus, kas ką žinojo apie „Cambridge Analytica“ skandalą“, - komentavo D. Collinsas.

„Facebook“ atstovai teigia, kad kaltinimai neturi jokio pagrindo ir jie ginsis visomis išgalėmis. Dabar jie sieks, kad dokumentai būtų grąžinti į JAV, kur juos ruošiamasi nagrinėti Kalifornijos aukščiausiame teisme. „Facebook“ teigia, kad jų paviešinimas gali pakenkti teismo procesams, tačiau neaišku, ar to joms pakaks užkirsti kelią šių dokumentų publikavimui.