Aiškinama, kad žmonės kriptovaliutą pirks, siųs, išgrynins ir galės keisti į įprastas valiutas. Virtuali piniginė „Calibra“ bus pasiekiama per „Messenger“, „WhatsApp“ ir kaip savarankiška programėlė. Nauja kriptovaliuta ir virtuali piniginė pasirodys pirmąjį 2020 metų pusmetį.

Feisbukas visiškai nekontroliuos naujosios kriptovaliutos. Užsienio portale techcrunch.com rašoma, kad socialinis tinklas turės vieną balsą, kaip ir „Libra asociacijos“ steigėjai, kurią sudaro garsių įmonių, pavyzdžiui, „Visa“, „Uber“ ir kt., atstovai, į tai investavę mažiausiai po 10 mln. JAV dolerių.

„Calibra“ – atitikmuo Kinijoje veikiančiai „WeChat“?

Socialinis tinklas išleidžia dukterinę kompaniją „Calibra“, kuri apsaugos kriptovaliutų sandorius, taip pat vartotojų privatumą, nesusiedami mokėjimų kriptovaliuta „Libra“ su jūsų paskyra feisbuke, t. y. asmeniniai duomenys nebus panaudojami reklamai ar targetinimui.

„Kriptovaliuta decentralizuota – tai reiškia, kad priklauso daugeliui skirtingų organizacijų. Ji prieinama kiekvienam, turinčiam internetą, be to, saugumą užtikrina kriptografija. Tai svarbi į saugumą ir privatumą orientuotos platformos dalis“, – aiškina „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas.

Vartotojų tapatybė nebus susieta su viešomis pinigų transakcijomis. Tačiau „Facebook“/„Calibra“ ir kiti „Libra asociacijos“ nariai galės pasiekti tam tikrus duomenis tam, kad asmenys būtų apsaugoti, laikantis įstatymų bei užtikrinant „Calibra“ vartotojų funkcionalumą.

Per virtualią piniginę žmonės galės siųsti kriptovaliutą beveik visiems, naudodami išmanųjį telefoną. Tai bus taip paprasta, kaip išsiųsti trumpąją žinutę – papildomų mokesčių dažniausiai netaikys, kai kuriais atvejais jie bus, bet nedideli. Laikui bėgant atsiras galimybė apmokėti mokesčius, nusipirkti kavos, susimokėti už viešąjį transportą, neturint grynųjų ar mieste važinėjančio transporto kortelių.

Vartotojai galės ir siųsti kriptovaliutą, ir drauge pateikti užklausą „Libra“ susigrąžinimui iš kitų asmenų. Perkant bus įmanoma tai padaryti nuskenavus „QR“ kodą. Praradus prisijungimą prie programėlės „Calibra“, ji sugrąžins aplikacijoje buvusį jūsų kriptovaliutos kiekį. Be to, nereikės įsiminti jokių slaptažodžių, viskuo pasirūpins virtuali piniginė.

Feisbuko „Calibra“ bus pasiekiama iOS ir „Android“ savininkams, o norėdami prisiregistruoti, vartotojai turės pateikti savo nuotrauką ir asmens dokumentą bei kitą informaciją, kuri leis patvirtinti tapatybę.

Būtent dėl šių priežasčių kalbama, kad feisbuko „Calibra“ panašės į Kinijoje veikiančią programėlę „WeChat“. Pastaroji iš pradžių buvo kaip privataus susirašinėjimo aplikacija, tačiau šiuo metu per ją galima daryti paslaugų ir prekių užsakymus, susimokėti ir kt.

„Libra“ vertė bus susieta su tradicinėmis valiutomis

Kaip rašoma portale techcrunch.com, „Libra asociaciją“ sudaro 28 nariai, tokie kaip „PayPal“, „Mastercard“, „Spotify“, „Lyft“, „Anchorage“, „eBay“ ir daug kitų, kurių kiekvienas, kaip jau minėta, pinigais parėmė socialinio tinklo idėją. Kalbama, kad feisbukas žinojo, jog be partnerių nesulauks žmonių pasitikėjimo, dėl saugumo ir privatumo spragų.

Socialinis tinklas tikina, kad bandys pasiekti 100 investuotojų iki „Libra“ pradžios kitais metais – keliai atviri ir konkurentams, tarkime, „Google“ ar „Twitter“. „Libra asociacija“ suburta Šveicarijoje – šalis pasirinkta dėl neutralaus statuso ir stiprios paramos finansinėms inovacijoms, pavyzdžiui, „blockchain“ (decentralizuota vieša transakcijų saugojimo sistema) technologijoms.

„Libra“ valiutą reprezentuoja trys horizontalios bangos „≋“, kaip svarą žymi ženklas „£“. „Libra“ vertė išliks daugiau mažiau stabili, todėl pirkėjams nereikės baimintis, kad vieną dieną suma bus didesnė, kitą – mažesnė.

Nors „Libra asociacija“ dar nenusprendė, kokia bus naujosios kriptovaliutos vertė, tačiau kalbama, kad bus susieta su doleriu, euru ir svaru. Aiškinama, jog maždaug keturi litrai pieno JAV kainuos 3–4 kriptovaliutas „Libra“.

Tiesa, žodis „Libra“ romėnų kalboje reiškia svarstykles, būtent dėl to jis ir buvo pasirinktas.