„Šiandien žengsime svarbų žingsnį siekdami užtikrinti įvairiose pasaulio šalyse vykstančių rinkimų saugumą – pašalinsime daugiau nei 270 Rusijos įmonės „Internet Research Agency“ (IRA) valdomų puslapių ir paskyrų. Daugelio ligšiolinių prieš IRA nukreiptų pastangų tikslas buvo sutrukdyti šiai organizacijai kaip nors įsikišti į užsienio valstybėse vykstančius rinkimus. Dabar informuojame apie jai priklausančių Rusijos piliečių pasiekiamų ir jiems skirtų puslapių uždarymą. Yra žinomas ne vienas šios Rusijoje veikiančios agentūros apgavikiško elgesio atvejis ir bandymas manipuliuoti JAV, Europoje ir Rusijoje gyvenančiais žmonėmis, todėl mes nenorime, kad ji figūruotų bent viename pasaulyje egzistuojančiame „Facebook“ puslapyje“, – rašo M. Zuckerbergas.

Jis primena, kad tam tikrų priemonių, padedančių apsaugoti rinkimų proceso integralumą feisbukui, yra tekę imtis ir anksčiau.

„Po 2016 metų pavyko išsiaiškinti, kad Rusijos įmonė IRA yra sukūrusi ne vieną šimtą sufalsifikuotų paskyrų jungiantį tinklą, per kurį galėjo platinti nesantaiką kurstantį turinį ir kitaip kištis į JAV prezidento rinkimus. Taigi, pradėjome analizuoti visą šios įmonės veiklą ir uždarinėti jai priklausančius puslapius bei paskyras.

Nuo tada pavyko kiek patobulinti technologijas, neleidžiančias jokioms valstybėms kištis į užsienio šalyse vykstančius rinkimus, be to, sukūrėme pažangesnių dirbtiniu intelektu (AI) pagrįstų priemonių, kurias pasitelkus pavyksta pašalinti ypač daug suklastotų paskyrų. Nuo to laiko įvyko keletas svarbių rinkimų, per kuriuos nauji įrankiai kuo puikiausiai pasiteisino“, – teigia M. Zuckerbergas, vardindamas feisbuko pasiekimus šiuo klausimu:

– Prieš 2017 metais vykusius Prancūzijos prezidento rinkimus pavyko aptikti ir neutralizuoti 30 tūkst. sufalsifikuotų paskyrų;

– Prieš 2017 metų rinkimus Vokietijoje tiesiogiai bendradarbiavome su Vokietijos federaline informacijos apsaugos tarnyba, nurodžiusia įžvelgiamas grėsmes ir pasidalijusia aktualia informacija;

– Per pernai Alabamos valstijoje vykusius specialiuosius senato rinkimus pavyko pritaikyti keletą naujų dirbtinio intelekto priemonių, padėjusių operatyviai aptikti ir pašalinti sufalsifikuotas paskyras Makedonijoje, per kurias buvo bandoma skleisti klaidingą informaciją;

– Taip pat gerokai padidinome saugumui skiriamas investicijas. Maždaug 15 tūkst. žmonių šiuo metu sprendžia saugumo problemas ir tikrina turinį. Iki metų pabaigos šią grupę ketiname padidinti iki 20 tūkst. darbuotojų.

„Pritaikytos priemonės gerokai apsunkina į užsienio šalyse vykstančius rinkimus besikėsinančioms valstybėms tenkančias užduotis. Šiandien norime pranešti, kad aptikome didžiulį tinklą, kuriuo naudodamasi agentūra IRA daro poveikį Rusijoje gyvenantiems žmonėms. Tolesnis žingsnis – nesugrąžinamai pašalinti ją (t. y. agentūros valdomas paskyras ir puslapius) iš „Facebook“.

Nustatėme, kad, siekdama suklaidinti žmones, bendrovė IRA naudojasi sudėtingais sufalsifikuotų paskyrų tinklais. Nors ir gerbiame žmonių bei politikų norą pasidalyti per „Facebook“ politinėmis įžvalgomis, kurti šiuo tikslu eksploatuojamų apsimestinių paskyrų jokiu būdu neleidžiame. Jei kokia nors organizacija keletą kartų taip padaro, pašaliname visus jai priklausančius puslapius, įskaitant ir tuos, kurie nėra suklastoti. Šiandieninio paskyrų ir puslapių pašalinimo priežastis – jų pavaldumas bendrovei IRA, o ne juose skelbiamas turinys“, – rašo feisbuko įkūrėjas.

Pasak jo, šiais puslapiais ir paskyromis buvo naudojamasi siekiant daryti įtaką Rusijos piliečiams ir kaimyninėse valstybėse, kaip antai Azerbaidžanas, Uzbekija ir Ukraina, gyvenantiems rusakalbiams. Kai kurie pašalinti puslapiai priklausė Rusijos naujienų agentūroms, kurios, kaip buvo nustatyta, buvo kontroliuojamos bendrovės IRA. Bent po vieną joms priklausantį „Facebook“ puslapį stebėjo po maždaug milijoną žmonių, o bent po vieną „Instagram“ paskyrą – po 500 tūkst. internautų. „Per ateinančias savaites ketiname išleisti priemonę, kurią naudodami galėsite patys išsiaiškinti, ar kada nors stebėjote arba vertinote kaip patinkančią kokią nors IRA kontroliuojamą paskyrą“, – žada M. Zuckerbergas.

„Saugumas tikrai nėra ta sritis, dėl kurios galima visiems laikams nusiraminti. Tokios organizacijos kaip IRA, tarsi ypač išmanūs konkurentai, darosi vis išradingesnės, tačiau mes ir toliau tobulinsime taikomas technologijas, kad užbėgtume šioms organizacijoms už akių – ypač tais atvejais, kai teks užtikrinti rinkimų proceso nepažeidžiamumą“, – savo įrašą baigia jis.