37 metų duomenų mokslininkė iš Ajovos valstijos Frances Haugen yra dirbusi tokiose bendrovėse kaip „Google“ ir „Pinterest“, tačiau interviu CBS naujienų laidai „60 minučių“ sakė, kad „Facebook“ yra „žymiai blogiau“ nei bet kas, ką jai teko matyti anksčiau.

Ji paragino reguliuoti bendrovės veiklą. „Facebook“ ne kartą parodė, kad renkasi pelną, bet ne saugumą. Dėl pelno ji aukoja mūsų saugumą“, – sakė F. Haugen.

„Šiandien egzistuojanti „Facebook“ versija skaldo mūsų visuomenę ir sukelia etninį smurtą visame pasaulyje“, – sakė ji.

Didžiausia pasaulyje socialinės žiniasklaidos platforma susidūrė su nemalonumais, kuriuos sukėlė F. Haugen, kuri, kaip neįvardyta informatorė, su JAV įstatymų leidėjais ir laikraščiu „The Wall Street Journal“ pasidalijo dokumentais, kuriuose išsamiai atskleidžiama, kad „Facebook“ žinojo, jog jos produktai, įskaitant „Instagram“, kenkia jaunoms merginoms, ypač dėl kūno įvaizdžio.

JAV senatorius Richardas Blumenthalis reagavo į šį interviu prieš F. Haugen kitą savaitę atvykstant liudyti Kongrese ir pareiškė: „Facebook“ veiksmai aiškiai parodo, kad negalime pasitikėti, jog jis pats save kontroliuos. Privalome pagalvoti apie griežtesnę kontrolę“.

Interviu „60 minučių“ F. Haugen paaiškino, kaip bendrovės naujienų srauto algoritmas optimizuojamas turiniui, į kurį būtų reaguojama.

Pačios bendrovės atliktas tyrimas rodo, kad „lengviau įkvėpti žmones pykčiui nei kitoms emocijoms“, – sakė F. Haugen – „Facebook“ suprato, kad jei pakeis algoritmą taip, kad jis būtų saugesnis, žmonės praleis mažiau laiko svetainėje, spaus mažiau reklamų ir atneš mažiau pajamų“.

Pasak jos, per 2020 metų JAV prezidento rinkimus įmonė suprato tokio turinio keliamą pavojų ir įjungė saugumo sistemas jam sumažinti.

Tačiau „vos tik rinkimai baigėsi, jie vėl jas išjungė arba grąžino ankstesnius nustatymus, kad pirmenybė būtų teikiama augimui, o ne saugumui, ir man tai tikrai atrodo kaip demokratijos išdavystė“, – sakė ji.

„Niekas iš „Facebook“ nėra piktavalis“, – sakė ji ir pridūrė, kad vienas iš įkūrėjų ir generalinis direktorius Markas Zuckerbergas nesiekė sukurti „neapykantos“ platformos. Tačiau, pasak F. Haugen, paskatos yra „neteisingai suderintos“.

Praėjus kelioms dienoms po įtempto Kongreso posėdžio, per kurį JAV įstatymų leidėjai nagrinėjo bendrovės poveikį jaunų vartotojų psichikos sveikatai, „Facebook“ politikos ir pasaulinių reikalų viceprezidentas Nickas Cleggas griežtai atmetė teiginį, kad jos platformos yra „toksiškos“ paaugliams.

Nors F. Haugen nenubrėžė tiesios linijos tarp sprendimo išjungti saugumo sistemas ir sausio 6 dienos riaušių prie JAV Kapitolijaus, laidoje „60 minučių“ buvo pažymėta, kad socialiniu tinklu naudojosi kai kurie šių riaušių organizatoriai.

N. Cleggas, kalbėdamas per CNN, atmetė šią sąsają.

„Manau, kad teiginys, jog sausio 6 dieną galima paaiškinti socialine žiniasklaida, yra absurdiškas“, – sakė N. Cleggas transliuotojui. Pasak jo, manyti, jog technologijos lemia gilėjančią Amerikos politinę poliarizaciją, yra „savęs apgaudinėjimas“.

Šeštadienį laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad N. Cleggas siekė užkirsti kelią F. Haugen interviu ir parašė 1 500 žodžių pranešimą darbuotojams, įspėdamas juos apie „klaidinančius“ kaltinimus.

„Facebook“ sulaukė kritikos, kad kursto problemas visuomenėje, tačiau, pasak N. Cleggo, tai neturėtų būti „Facebook“ kaltė. Tačiau jis pripažino, kad žmonėms, jau turintiems problemų, naudojimasis socialine žiniasklaida gali būti nenaudingas.

Jis taip pat prieštaravo teiginiams „Wall Street Journal“ paskelbtoje straipsnių serijoje, jog paties „Facebook“ atliktas tyrimas perspėjo apie nuotraukų dalijimosi programėlės „Instagram“ žalą paauglių merginų savijautai.

„Mūsų ar kieno nors kito tyrimai nepatvirtina, kad „Instagram“ yra blogas ar toksiškas visoms paauglėms“, – CNN sakė N. Cleggas, tačiau pridūrė, kad „Facebook“ tyrimai bus tęsiami.

Susidūrusi su spaudimu, bendrovė anksčiau paskelbė, kad sustabdys, bet neatsisakys jaunesniems nei 13 metų vartotojams skirtos „Instagram“ versijos kūrimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)