Pirmadienį BBC paskelbė, kad Gary Linekeris grįš į BBC sporto laidų vedėjo pareigas, kai buvo pašalintas iš eterio už tai, kad socialiniame tinkle „Twitter“ sukritikavo ministrų kalbą, kuri buvo vartojama diskutuojant apie vyriausybės prieglobsčio politiką.

„Mes atkreipėme dėmesį į BBC direktoriaus Timo Davie atsiprašymą, bet griežtai smerkiame šią ataką prieš komentatoriaus žodžio laisvę, – pareiškė EŽF prezidentė Maja Sever. – Vadovybė pasidavė vyriausybės spaudimui ir nušalino poną Linekerį nuo pareigų. Timas Davie turi suprasti, kad pareiga būti objektyviam nėra tas pats, kas pareiga būti neutraliam, ir kad kiekvieno piliečio pareiga yra smerkti rasistinius ir diskriminacinius komentarus, ypač, jei jie sklinda iš vyriausybės“.

Penktadienį, po BBC sprendimo priversti G. Linekerį palikti laidą „Match of the Day“, NŽS generalinė sekretorė Michelle Stanistreet teigė: „Kas yra įsitikinęs, kad tikrasis rūpestis dėl objektyvumo šiuo atveju yra varomoji jėga? Tai neįtikina, ypač kai BBC pirmininkas nenurodė savo lemiamo vaidmens, susijusio su 800 tūkst. svarų paskola buvusiam ministrui pirmininkui, yra stipriai remiamas šios vyriausybės ir vis dar priešinasi raginimams atsistatydinti, nors praėjo jau kelios savaitės, kai viena itin kritiška Vyriausybės komiteto ataskaita pareikalavo apsvarstyti jo poziciją, o BBC žurnalistai milžiniška balsų persvara pareikalavo, kad jis nedelsiant atsistatydintų“.

„Kadangi BBC šį vakarą įpuola į dar vieną savo pačios sukeltą krizę, džiugu matyti vedėjų kolegų solidarumą – tai savalaikis apšilimas, parodantis, kokie yra svarbūs kolektyviniai veiksmai prieš trečiadienį ir ketvirtadienį visoje Anglijoje vyksiančius NŽS narių streikus, kuriais siekiama mūsų visuomeniniame transliuotojuje išsaugoti kokybiškas vietos naujienas“, – pridūrė ji.

BBC planuoja mažinti vietos turinio kiekį vietinėse BBC radijo stotyse. Dėl šių pokyčių ruošiamasi panaikinti 48 darbo vietas.

EŽF koordinacinis komitetas ragina BBC pripažinti žalingą šių planų poveikį ir visapusiškai bendradarbiauti su NŽS, kad būtų rastas sprendimas dėl darbo vietų radijo stotyse mažinimo.