– Nuo 2013 metų rengiami „Delfi Titanai“ atkreipia dėmesį į svarbius reiškinius ir įvykius šalyje. Šiemet vasario 3 d. MO muziejuje vyksiantys apdovanojimai ir vėl primins svarbiausius įvykius bei žmones, kurie parodė stiprybę nepaisydami daugybės kliūčių. Tačiau kuo šiemet apdovanojimai bus kitokie?

– „Titanai“ nuolat keitėsi ir iš palyginti nedidelio kamerinio apdovanojimų renginio išaugo į didelius apdovanojimus, tokie yra ir šiandien. Pandemija praėjusiais metais pakoregavo planus ir renginys vyko nuotoliniu būdu. Tuomet darėme transliaciją „Delfi TV“.

Šiemet, nors renginys ir vyks MO muziejuje, dėl pandeminės situacijos taip pat labiau orientuosimės į televizinę transliaciją, nes nepanašu, kad padėtis per artimiausias savaites pasikeis.

– Kasmet nominacijos reiškia skirtingus žodžius. Kokios jos bus šiemet?

– Tiesa. Nominacijos yra įvardijamos pagal žodžio „titanai“ raides. Šiemet T reiškia tvirtybę, I – ištvermę, T – tvarumą, A – atmintį, N – nuoseklumą, A – atsidavimą ir I – iššūkį. Pačios titanų statulėlės, kurias sukūrė menininkė ir stiklo studijos vadovė Sigita Grabliauskaitė, simbolizuoja stiprybę, tvirtybę ir ryžtą. Tai amžinosios vertybės arba tam tikros savybės, kurios ypač svarbios mūsų gyvenime šiais laikais.

Nenorime leisti metams prabėgti be atskaitos taškų, todėl svarbu prisiminti ir įvertinti tuos, kurie neleidžia pamiršti amžinųjų vertybių. Svarbu stabtelėti ir apmąstyti bei įvertinti žmones, kurie padarė tai, kas svarbu mums visiems, – taip galime tobulėti kaip visuomenė. Įprastai stengiamės pastebėti tiek mūsų visuomenės, tiek mūsų redakcijos svarbiausius įvykius ir žmones.

– Nors anksčiau buvo sakoma, kad gerus darbus reikia daryti tyliai, visuomenėje tarsi atsiranda nuostata, kad svarbu kuo dažniau kalbėti apie tai, kas nuveikta gero ar pozityvaus.

– Žmonės gerus darbus ir daro tyliai, o mūsų darbas yra juos pastebėti ir įvertinti. Jie dirbo ir kūrė nesusimąstydami, kad gaus statulėlę, o tai, kad jie yra jos verti, nusprendė mūsų komanda.

Tiesa, kad svarbu įvertinti ir prisiminti tuos, kurie stengiasi daryti teigiamus pokyčius bei tampa pavyzdžiu mums visiems. Tai skatina mąstyti plačiau, susimąstyti apie vertybes.

– Ar buvo sudėtinga išrinkti šiųmečius nominantus?

– Išrinkti tikrai buvo sunku, nes metai išskirtinai gausūs įvykių. Tai – ne tik besitęsianti pandemija, bet ir suaktyvėjęs visuomenės susipriešinimas, kuris virto mitingais, maršais ir galiausiai net riaušėmis. Be to, tuo pačiu metu prasidėjo migrantų antplūdis, kuris pareikalavo daug jėgų iš žurnalistų, dirbančių su aktualijų temomis. Kartu šie įvykiai paveikė visą visuomenę.

Įvertinti tikrai buvo ką ir reikėjo atsakingai atsirinkti, ką apdovanosime; vertų buvo kur kas daugiau, nei turime statulėlių.

Renginio transliacija vyks vasario 6 d. 21 val portale „Delfi“ ir televizijos kanale „Delfi TV“.