Pažino netikėtas vietas ir naujus žmones

K. Jasiūnaitė pasakojo, kad šio žygio idėja jai liko dar žiemą, psichologijos ir koučingo studijų metu leidžiant laiką tylos stovykloje – tarp kitų idėjų, ką galėtų ir norėtų nuveikti, buvo ir šis kelias, apie kurį daug įdomaus jau buvo girdėjusi iš jį anksčiau įveikusių draugų. Kadangi ji pati neseniai atrado aistrą žygiuoti, nusprendė, kad „Camino Lituano“ būtų įdomu įveikti ir pačiai, ir tikrai rastų, ką įdomaus parodyti Delfi TV žiūrovams.

Sumanymas išties pasiteisino. Pasak K. Jasiūnaitės, tiek priimantys nakvynėms žmonės, tiek kiti piligrimai, sutikti kelyje, noriai dalinosi savo pasakojimais, mintimis, įsileido į savo artimą aplinką.

„Šiame kelyje tu kiekvieną dieną eini ir sutinki žmones, kurių nepažįsti, bet jie tave mielai priima į savo bendruomenę, gyvenvietę, kur tave sutinka. Kartais gali apsistoti nakvynės namuose, kartais – parapijose ar klebonijose, kartais – pas verslininkus, turinčius sodybas ir panašiai. Kartais tiesiog gyventojai priima praktiškai pas save į namus – tereikia atsidaryti oficialų „Camino Lituano“ puslapį, kuriame sužymėtos visos kelio atkarpos ir visos galimos nakvynės vietos“, – pasakojo žurnalistė.

Tuos, kurie patys ruošiasi į šį kelią, K. Jasiūnaitė tik perspėjo, kad kartais verslininkai tinklapyje rašo vienokias kainas, o atvažiavus visgi tikisi didesnio užmokesčio – tačiau, pavyzdžiui, nakvynės namuose galima apsistoti ir vos už 5 eurus. O apskritai žmonės, prisidedantys prie šios bendruomenės, labai šilti ir draugiški.

„Dar kai klausiausi apie „Camino Lituano“ iš draugų, supratau, kaip įdomu būtų susipažinti su tais žmonėmis, su šia bendruomene, ir tuo pačiu pamatyti daugiau Lietuvos. Vidurio Lietuvos aš visiškai nepažinojau, o kaip tik ėjau per visą vidurio Lietuvą, nuo pat Latvijos sienos iki jau Lenkijos Seinų miesto, per Kėdainius, Žagarę, Joniškį, Pakruojį, Prienus, Alytų, Kauną ir tt. Daugelyje vietų anksčiau net nebuvau buvusi, tad man ir pačiai buvo labai įdomu pamatyti, kaip atrodo, pavyzdžiui, Paberžė, Rozalimas, kitos tikrai labai įdomios ir vertos dėmesio gyvenvietės“, – – sakė ji.

Į kelionę – su bendraminčiais

Eidama kelią „Camino Lituano“ K. Jasiūnaitė filmavo savo vlogą, kartais prisijungdavo operatorius Edvinas Šulcas, padedantis profesionaliai įamžinti žygį būsimoms televizijos laidoms. Taip pat kartais kompaniją jai palaikydavo idėjai prijaučiantys žinomi žmonės, tarp kurių – komikas Evaldas Jasaitis, pernai žygyje už Ukrainą pėsčiomis nuėjęs daugiau nei tūkstantį kilometrų iki Berlyno, aistringas žygeivis, Aurimo Valujavičiaus dešinioji ranka, žygeivis Renaldas Asipauskas, komikas Mantas Grimalis, pilietiškumo ugdytoja Luka Lesauskaitė, socialinių tinklų žvaigždės Omantas Jokubaitis ir Benas Lastauskas, režisierius Marius Pocevičius, visą savaitę kartu žygiavo ir Kornelijos kolegė Julija Leimonė.

„Visi žmonės, kurie prisijungė, darė tai dėl idėjos, kuri buvo jiems artima – specialiai kvietėme tokius, kurie mėgsta žygiuoti, kuriems ne problema per dieną nueiti 25 kilometrus, kurie mėgsta būti lietuviškoje gamtoje ar patys turi ką apie Lietuvą papasakoti“, – sakė K. Jasiūnaitė.

Laukė fiziniai ir emociniai iššūkiai

Žurnalistė prisipažino, kad nors žygio pabaigoje dvidešimtį kilometrų įveikdavo lyg nejučiomis, pradžia nebuvo tokia lengva – ypač todėl, kad buvo po kątik praėjusios kojos operacijos.

„Draugai man sakė, kad turėčiau bent dvi savaites prieš tokį žygį kasdien eiti 8 ar 10 kilometrų, bet dėl kojos operacijos negalėjau to daryti. Kūnas apskritai buvo atpratęs nuo intensyvaus judėjimo, tad pradžioje tikrai teko labai daug su savimi dirbti“, – pasakojo ji.

Per dieną Kornelija vidutiniškai buvo užsibrėžusi nueiti 25 kilometrus, bet realiai gaudavosi 30 ar net daugiau.

„Tu eini tą numatytą atkarpą, bet dar visokių papildomų reikalų yra, pavyzdžiui, reikia apsirūpinti maistu. Mes puikiai bendradarbiavome su „Norfa“ – tai yra lietuviškas prekybos tinklas, tad jiems buvo labai artima šio projekto idėja ir misija. Tad mes eidavome iki „Norfos“ parduotuvės pasiimti maisto, nes turėjome tokią privilegiją, kad mus maitino žygio metu. Bet ne vien tai – iš tikrųjų netgi labai stipriai emociškai padėjo. Buvo sunkių momentų ir niekada nepamiršiu, kaip „Norfos“ parduotuvių vedėjos dažniausiai būdavo lyg mano emocinė parama: po tikrai sudėtingos dienos, ėjimo karštyje, aš ateidavau pas rūpestingus žmones, kuriems nuoširdžiai rūpi, kaip mano kojos, kaip aš jaučiuosi. Mes visada pradėdavome nuo pokalbio ir tik tada aš eidavau apsipirkti“, – prisiminė žurnalistė.

Ji juokėsi buvusi nustebinta, kad „Norfos“ parduotuvių yra net visai mažuose miesteliuose kaip Žagarėje ar Prienuose. „Rasdavau jas tokiuose miesteliuose, kur nesitikėtum, kad bus kokia maisto prekių parduotuvė – jiems tikrai nuo dūšios jaučiuosi labai dėkinga už viską“, – sakė K. Jasiūnaitė.

Laidose – į vlogus nepatekęs turinys

Nors dalimi kelionės įspūdžių žurnalistė iškart dalinosi savo vloguose, tačiau, pasak jos, tai buvo tik mažytės nuotrupos – viskas bus gražiai suguldyta ir parodyta baigiamose kurti TV laidose. K. Jasiūnaitė prisipažino, kad pati, jau grįžusi namo, jautriai žiūri į surinktą medžiagą.

„Pasižiūrėjau įrašą iš kelionės pabaigos ir apsiverkiau, pačiai buvo taip jautru, kai supratau, kiek daug visko per tą laiką įvyko, kiek žmonių sutikau, kiek visko mačiau, kaip turėjau progą pati į save giliau pasižiūrėti – šiuolaikinė piligrimystė labiau siejama ne su religija, tai dažniau tarsi meditacija, savęs ir kitų pažinimas. Eini tais lietuviškais laukais, kai kartais gali tik paukščiukus stebėti, bet jauti, kiek daug visko viduje vyksta“, – dalinosi ji.

Nauja laida „Camino Lituano: žygis, įkvėptas Lietuvos“ – nuo liepos 5 d., kiekvieną trečiadienį, 20.30 per Delfi TV ir bet kuriuo patogiu metu Delfi portale.

Pažinti Lietuvą kviečia projekto mecenatas NORFA. Camino Lituano – žygis, įkvėptas Lietuvos.