Žurnalistams svarbiausi yra faktai: jų reikšmė, priežastys ir pasekmės. Tačiau pateikiant visuomenei faktus, būtina išgirti ir įvairias nuomones, girdėti skirtingų interesų, ideologinių ar politinių grupių nuomones – būtent tokią idėją atspindi neseniai Delfi TV eteryje pasirodžiusi autorinė Aurimo Perednio laida.

Aurimai, kokių temų žiūrovai gali tikėtis laidoje „Faktai ir nuomonės“?

Paprastai ir suprantamai kalbame apie įdomius ir svarbius dalykus: ar tai būtų Izraelio vakcinacijos programa ir jos įgyvendinimas, ar situacija Europoje ir Lietuvoje dėl kilusios „AstraZeneca“ krizės. Faktų ir specialistų nuomonių pagalba ieškome atsakymų į visiems svarbius klausimus.

Laidos tikslas ne surasti kaltuosius, o rasti išeitis ir sustiprinti žiūrovų supratimą apie konkrečias laidoje nagrinėjamas problemas. Tam, kad po pusvalandį trunkančios laidos žiūrovas geriau suprastų nagrinėjamos temos kompleksiškumą, sudėtingumą ir įvairiapusiškumą, geriau įsisavintų faktus ir išgirstų skirtingas profesionalų nuomones.

Į laidą stengiuosi kviesti tuos žmones, kurie ne tik turi ką pasakyti, bet ir žino, ką kalba – įvairių sričių ekspertus ir analitikus. Norisi sukurti tikrai kompetentingų ir profesionalių atsakymų platformą į visuomenei svarbiausius klausimus.

Kalbate ganėtinai aštriomis, neretai kontraversiškomis ir ne itin parankiomis temomis.

Visuomet stengiuosi išlaikyti šaltą protą ir žiūrovams faktus pateikti įvairiapusiškai. Jeigu vokiečiai pasako, kad „AstraZeneca“ vakcina turi problemų, tuomet mes turime apie tai kalbėti nenutylėdami net ir labai nepatogių ir nemalonių tos temos aspektų.

Tikriausiai dauguma laidoje nagrinėjamų klausimų turite savo nuomonę. Ar lengva nuo jos atsiriboti ir būti nešališku?

Profesionalus žurnalistas turėtų suprasti, kad tavo nuomonė ar tavo mąstymo būdas nėra baigtinis ir vienintelis teisingas. Į eterį einu vadovaudamasis Sokrato nuostata žinau, kad nieko nežinau. Ypatingai kontraversiškose temose į žurnalisto darbą stengiuosi žiūrėti kaip į techninį darbą: turi pateikti faktus ir profesionalias išvadas apie nuomones tų žmonių, kuriuos kalbini ir kuriais pasitiki.

Visuomet labiau pasitikiu tais specialistais, kurie leidžia sau suabejoti, sako „aš nesu tikras“, „galbūt aš klystu“ – toks ekspertas man yra kur kas patikimesnis nei tas, kuris rodo savo įsitikinimą. Ypatingai tuose dalykuose, kurie iki galo dar neatrasti, mokslo neištyrinėti. Tad tokioje sokratiškoje dvasioje ir lukštename tuos klausimus.

„Faktai ir nuomonės“ – tai atsinaujinusios, kiekvieną darbo dieną net penkias valandas trunkančios informacinės laidos „Delfi diena“ dalis. Naujo formato žurnalisto Aurimo Perednio laidą kviečiame žiūrėti Delfi TV kanalu kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį 19:15 val.

Delfi TV – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.