Pagerbti išskirtiniai žmonės

DELFI Titanų statulėlių įteikimas – tradicija, išaugusi iš nuo 2013 m. organizuoto DELFI Autorių vakaro. Renginiui augant, nuspręsta pagerbti ne tik DELFI turinio autorius, bet ir žmones, apie kuriuos rašo DELFI: tuos, kurie savo pavyzdžiu įrodė, kad visuomenės interesas jiems yra svarbesnis už asmeninę naudą.

Tvirtybės titanas įteiktas Rasai Kazėnienei, atvirai prabilusiai apie pažeidimus įkalinimo įstaigų sistemoje.

„Rasa Kazėnienė pirmoji viešai prabilo apie valstybės lėšų švaistymą itin uždaroje kalėjimų sistemoje, dėl to vėliau buvo persekiojama verslininkų, teisme turėjo įrodinėti kiekvieno savo žodžio pagrįstumą, be to, ją norėjo nutildyti ne tik kalėjimų sistemos vadovai, bet ir nusikaltėliai, kurie ją nuolat sekė. Ne bet kuris žmogus atlaikytų tokį spaudimą. Bet R. Kazėnienė buvo tvirta, atlaikė ir, neabejoju, atlaikys dar ne kartą, jeigu vėl sulauktų spaudimo, – tokie žmonės kaip Rasa, yra pavyzdys visai mūsų visuomenei“, – įteikdamas nominaciją kalbėjo DELFI specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius.

Kristina Pocytė, Dainius Sinkevičius, Rasa Kazėnienė

Pati R. Kazėnienė, atsiimdama apdovanojimą, dėkojo žiniasklaidai ir savo vyrui. „Man didelė garbė priimti tą apdovanojimą, bene vienintelis ir man labai brangus, nes žiniasklaida daro didelius darbus Lietuvoje stebint ir šalinant negeroves, mažinant korupcijos apraiškas. Man žiniasklaida labai padėjo šitoje istorijoje. Labai ačiū, kad esate ir dirbate Lietuvos naudai“, – kalbėjo ji.

Idėjos titanas atiteko Mildai Mitkutei ir Justui Janauskui, startuolio, drabužių mainų platformos „Vinted“, pirmojo Lietuvos „vienaragio“ įkūrėjams.

„Per vienuolika metų išgyvenome visas įmanomas emocijas, nuo euforijos iki vos centimetro iki mirties. Padarėme visas įmanomas klaidas, bet padarėme ir gerų dalykų, tad pasiekėme rezultatų. Bet ne mes su Milda esame titanai, o visa mūsų komanda, kurie visą tą laiką atidavė širdį, protus, laiką ir stiprybę. Tik jų dėka esame čia ir atnešėme Lietuvai tokią gražią dovaną“, – kalbėjo J. Janauskas.

Tiesos titanas – Raimondui Kuodžiui, ekonomistui, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojui. Jį jam įteikė DELFI vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, prisipažinusi, kad šį žmogų pažįsta visą savo žurnalistinės karjeros metą.

„Būna, jauni žurnalistai bijo jam skambinti, nes kai paskambini, jis liepia paskaityti ekonomika.org. Bet tai yra jo žurnalistams skirtas tinklaraštis. Ir man yra siūlęs jį skaityti. Ir mes vis tiek liepiame jam skambinti, nes tai yra žmogus, kuris pasako tiesą, kuris visada kantriai bendrauja“, – kalbėjo ji.

Pats R. Kuodis prisipažino, kad šis apdovanojimas jam buvo netikėtas. „Pas mus paprastai su heorizmu asocijuojamas žmogus, kuris iškelia kačiuką iš medžio viršūnės, o ką mes turim bendro?Gal kartais politikus iškeliam iš kokio medžio, kartais lobistai iškelia visą Lietuvą, reikia nukėlinėt. Analitiko toks darbas, reikia“, – šmaikštavo jis.

Atsakomybės titanas įteiktas profesoriui, vaikų gydytojui Rimantui Kėvalui. „Beveik dvidešimt metų dirbu žurnaliste, esu kalbinusi įvairiausių žmonių. Tai yra vienas iš tų retų atvejų, kai po pokalbio su juo dar labai ilgai galvoji , ką jis pasakė, tokios gilios, sukrečiančios jo mintys“, – įteikdama apdovanojimą kalbėjo žurnalistė Daiva Žeimytė.

„Tikrai titanu turbūt pasijaučiau, kai nugalėjau patį save, tai pats sunkiausias dalykas, tik tada gali bandyti kažką keisti, kas yra aplinkui. Mieli „Delfi“ darbuotojai, ir toliau tarnaukite tiesai, gerbkite žodį, klausykitės dvasios“, – kalbėjo jis. O politikams ir ekonomistams jis priminė skaitytą JAV atliktą tyrimą, kad investavus į vaiką vieną dolerį, šaliai grįžta dešimt dolerių.

Nuopelnų titanas atiteko profesoriui Vytautui Landsbergiui, politikui, visą gyvenimą paskyrusiam Lietuvai. Jį įteikęs žurnalistas Rimvydas Valatka prisipažino, kad jam buvo labai sunku rasti žodžių apie žmogų, apie kurį pasakyta viskas. „Lietuvoje nėra žmogaus, kuris jo nežinotų, vieni jį labai myli, kiti nekenčia ir keikia“, – kalbėjo jis.

„Man jis pirmiausia rašto žmogus. Per savo gyvenimą, o beveik pusę praleidau kaip redaktorius, to žmogaus tekstuose nepavyko rasti nė vienos klaidelės“, – pasakojo R. Valatka, taip pat lygindamas jį su istoriniu herojumi Radvila Jonušu, kuriuos abu jis, cituodamas Alfredą Bumblauską, vadina žmonėmis iš liūtų padermės.

„Pasaulyje ir gyvenime daugybė stebėtinų dalykų ir aš kažkaip vis nepaliauju stebėtis, taip pat ir šiuo vakaru“, – užlipęs ant scenos kalbėjo prof. V. Landsbergis, pasidalindamas savo prisiminimais apie nepriklausomybės pradžią.

Atkaklumo titanas įteiktas Vilniaus licėjaus direktoriui Sauliui Jurkevičiui. Į jo rankas jį perdavė „Delfi“ žurnalistas Paulius Garkauskas ir lenktynininkas Vaidotas Žala, kuriam pačiam teko mokytis istorijos pas S. Jurkevičių.

„Didžiausia vertybė yra tiesa, ir manau, kad kartais aš save geriau vertinu ne kaip Licėjaus direktorių, o už tai, kad pasisakau apie tai, kas vyksta Lietuvos švietime. Man labai nepatinka, kai matau vykstančius absurdiškus dalykus“, – prisipažino jis.

„Didžiausias Lietuvos iškovojimas, kad gali pasakyti, kas vyksta. Mano tėvas irgi pasisakydavo, bet už pasisakymus atsėdėjo kalėjime. Norėčiau pasakyti, kad tas apdovanojimas yra tiems mano kartos žmonėms, kurie neturėjo galimybės pasisakyti“, – sakė S. Jurkevičius.

Iššūkių titanas – Virginijui Sinkevičiui, jauniausiam eurokomisarui istorijoje.

„Jauni žmonės yra drąsūs. Nors gali tekti išgirsti, kad viską norime pasiekti per greitai, kad reikia daugiau patirties, tačiau iššūkių nebijome ir, manau, įrodome, kad ambicinga jaunoji karta geru ir sunkiu savo darbu gali nuveikti labai daug. To pavyzdys gali būti ir jauniausias Lietuvos ministras, o dabar jau jauniausias eurokomisaras dar ir gavęs sritį, atsakingą už vieną didžiausių iššūkių šiandieniame pasaulyje – aplinkos apsaugą ir klimato kaitą. Tikimės, kad iššūkio titanas paskatins ir toliau ryžtingai kibti į darbus bei siekti užsibrėžtų tikslų naudingų Lietuvai ir pasauliui“, – įteikdama apdovanojimą V. Sinkevičiui kalbėjo DELFI verslo redaktorė Viktorija Chockevičiūtė.

„Kalbant apie iššūkius, mūsų valstybė geras pavyzdys, kuris nepabijojo iššūkio. Ji tapo laisva, dabar jau kepa startuolius, vertus milijonų. Šiandien „Delfi“ švenčia dvidešimt metų. Iš „Delfi“ kažkada irgi kažkas juokėsi, bet dabar „Delfi“ yra numeris vienas Lietuvoje – linkiu tokiu ir likti ir pasiekti kiekvieną Lietuvos gyventoją. Turbūt tai ir padeda jums būti pirmiems“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Visiems titanais įvertintiems žmonėms įteiktos Sigitos Grabliauskaitės kurtos statulėlės, simbolizuojančios stiprybę, tvirtybę, ryžtą.

Paminėjo DELFI jubiliejų

Šventės metu taip pat buvo paminėtas naujienų portalo DELFI 20-as gimtadienis. Šventės svečius sveikinęs DELFI direktorius Vytautas Benokraitis dėkojo visai portalo redakcijai už kasdienį darbą. „Kiekvienam iš žurnalistų reikėtų įteikti po Titaną. Būtent redakcija užaugo labiausiai ir džiaugiuosi, kad žurnalistai nebe tik rašo, bet ir kuria televizijos laidas“, – kalbėjo jis, primindamas, kad jau nuo ketvirtadienio, vasario 6 d., DELFI TV veiks ir kaip atskiras televizijos kanalas.

„Džiaugiuosi, kad jau 20 metų esame skaitomiausias portalas Lietuvoje, o dar labiau džiaugiuosi, kad jau seniai esame daugiau nei naujienų portalas ir kasdien sulaukiame 1 milijono mūsų sukurto turinio skaitytojų, žiūrovų ir klausytojų“, – sakė jis.

„DELFI per 20 metų smarkiai pasikeitė. Akivaizdu, kad išaugome internetinio portalo drabužius – vystome konferencijas, atkeliavome į televizijos pasaulį, esame multiplatformiški ir pasiekiami visur. Kadangi senus drabužius išaugome, pasisiuvome naujus“, – kalbėjo V. Benokraitis, pristatydamas ir naują DELFI logotipą, kuris bus visoje komunikacijoje pradėtas naudoti nuo penktadienio.

Sveikinimo žodį sakė ir „Ekspress Grupp“, kuriai priklauso „Delfi“, pagrindinis akcininkas Hansas Luik, sakydamas, kad nors anksčiau Baltijos šalių lydere buvo laikoma Ryga, dabar jis jaučia, kad iš mieste jaučiamos energijos šį titulą perėmė Vilnius. Savo kalboje jis taip pat padėkojo „Delfi“ Lietuvoje skaitytojams už išskirtinį lojalumą ir pasidalino visos „Delfi“ tikslu.

„Žinome, mūsų tikslas yra tarnauti skaitytojams. Kai kas gal pasakys, o kaip reklamdaviai, ar neturite tarnauti jiems? Bet mes tada galvojame plačiau, labiau filosofiškai. Mes Lietuvoje esame tarnauti demokratijai – tegyvuoja laisva Lietuva“, – savo kalbą baigė jis.

Šventės dalyvius muzikine programa džiugino Martynas Levickis, Jurga Šeduikytė, Mantas Jankavičius, Gabrielius ir grupė „Hey“, Merūnas ir Lukas, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Vidas Bareikis. DELFI gimtadienio proga desertų šou surengė Alfo Ivanausko VMG komanda. Renginį vedė aktorė Agnė Grudytė.

Renginio dalyvių įvaizdžiu rūpinosi „Suitsupply“, Ramunė Piekautaitė ir „MK Drama Queen“.

5