Visa pasaulio žiniasklaida šiuo metu išgyvena pokyčius, nes vis plačiau vartojamas internetas ir keičiasi žmonių elgsena jame. Norint augti, būtina investuoti į naujas sritis. Populiariausias šiuo metu būdas – prenumeratos. Jos leidžia užsitikrinti nuolatinį pajamų srautą, laisviau planuoti investicijas, tapti mažiau priklausomiems nuo viešojo sektoriaus užsakymų ar reklamos užsakovų.

Anksčiau Delfi skelbė, kad 2020 m. tikslas – bent 5000 mokančių prenumeratorių. „Formaliai tikslas pasiektas, bet tai nėra ženklas sustoti. Kitų metų pabaigoje planuojame turėti bent 3 kartus daugiau. Manome, kad jau pradedame atrasti receptus, koks turinys Lietuvos interneto skaitytoją domina labiausiai, eksperimentams skirti metai baigiasi, bet prasidės dar intensyvesnis darbas norint toliau augti“, – sako Vytautas Benokraitis, Delfi direktorius.

Vytautas Benokraitis
V. Benokraitis tikisi, kad 2–3 metų laikotarpiu Delfi pajamos iš prenumeratų sudarys iki 20 proc. visų įmonės pajamų. „Tai leistų kur kas laisviau „kvėpuoti“ ir planuoti ateitį. Tendencijoms nesikeičiant, internete daugėjant mokamo turinio, išloš ir skaitytojai: kokybė neišvengiamai turės gerėti, kitaip konkurencinėje kovoje neišliksi. Didžiuojuosi Delfi redakcija, kuri entuziastingai prisideda prie ilgalaikių įmonės tikslų“, – sako Delfi direktorius.

Be Delfi, šiuo metu Lietuvoje iš didžiųjų žiniasklaidos kanalų mokamą turinį jau apie 10 metų siūlo ir „Verslo žinios“ bei mokamo turinio rinkos naujokai „15min“ („15MAX“). Kaip buvo skelbta LOGIN konferencijoje rugsėjį, „Verslo žinios“ tuomet turėjo 10 tūkst. mokančių prenumeratorių, „15 MAX“ – 500.

Apie Delfi plius


Delfi plius yra išskirtinio turinio ir nepriklausomų autorių platforma, už jų kūrybą mokama iš autorių fondo, kurį sudaro Delfi plius prenumeratos surenkamos lėšos. Delfi užtikrina, kad 100 proc. visų surinktų lėšų yra panaudojamos tik autorių honorarams sumokėti.

Delfi plius yra išskirtinio turinio ir nepriklausomų autorių platforma, kurioje skelbiama išversta The Economist, Bloomberg, Foreign Policy publicistika, taip pat straipsniai iš Kultūros barų, Naujojo Židinio-Aidų, Šiaurės Atėnų ir kitų leidinių. Nepriklausomų autorių būryje – Rytis Zemkauskas, Rimas Šapauskas, Erika Umbrasaitė, Gražina Kristina Sviderskytė, Dailius Dargis, Ernestas Parulskis, Paulius ir Jurgita Jurkevičiai bei per 100 kitų laisvųjų kūrėjų (jų skaičius nuolat auga).

Projektą iš dalies finansuoja Google skaitmeninių naujienų inovacijų fondas (angl. Google Digital News Innovation Fund, sutrumpintai – Google DNI).