„Dezinformacijos bei propagandos sklaida, neapykantos kalba, konfliktų kurstymai ir kitos neetiškos skaitmeninės komunikacijos formos šių dienų skaitmeninių technologijų virsmo akivaizdoje tampa kaip niekada opia problema, todėl tampa privalu kalbėti apie komunikacijos etiką. Fundamentalių tradicinės viešosios erdvės transformacijų fone pradedamas vykdyti DIACOMET projektas“, – skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Skatins etišką ir atsakingą komunikaciją

Pranešama, kad projekto tikslas – parengti dialogo komunikacijos etikos koncepciją ir pasiūlyti įtraukios atskaitomybės priemonių modelį, kuris apjungtų žiniasklaidos ir piliečių atsakomybės principus.

„Tai bus pravartu ne tik piliečiams, bet ir pačiai žiniasklaidai, socialinėms medijoms, politikams, švietimo sektoriui“, – skelbiama pranešime.

„Visi, veikiantys skaitmeninėje aplinkoje, turėtų suvokti ir demonstruoti ne tik žodžio laisvę, bet ir atsakomybę bei atskaitomybę. Tikimės, kad DIACOMET projektas prisidės prie etiškos ir atsakingos komunikacijos skatinimo, siekdamas stiprinti piliečių atsparumą dezinformacijai ir pilietinę atskaitomybę“, – sako projekto koordinatorė, VDU Viešosios komunikacijos katedros vedėja, profesorė Kristina Juraitė.

Kristina Juraitė

Savo ruožtu „Delfi“ vadovas Vytautas Benokraitis pastebi, kad dabartinis viešosios komunikacijos modelis neskatina piliečių efektyviai prisidėti prie žiniasklaidos institucijų veiklos demokratinėse Europos valstybėse, todėl pokyčiai yra labai reikalingi.

„DIACOMET būtent ir kvies piliečius prisidėti prie etiškos komunikacijos palaikymo, – nurodo V. Benokraitis. – Kartu su „Delfi“ bus kuriamas etinių dilemų žaidimas, forumas pilietiškoms diskusijoms.“

Vytautas Benokraitis

Biudžetas – beveik 3 mln. eurų

Pasak organizatorių, projektas tęsis trejus metus. Projekto biudžetas – 2 998 012,50 euro. Jis, piliečių atsparumui ir atskaitomybei skatinti bei etiškai komunikacijai remti, skiriamas iki 2026 m. gegužės pabaigos.

Taip pat kartu su „Delfi“ bus sukurtas interaktyvus „dilemų žaidimas“, internetinis mokymosi ir diskusijų forumas. Be to, bus siūloma sukurti Europos pilietinės atskaitomybės institucijų tinklą, skirtą asmenims, grupėms ir organizacijoms remti bei rekomendacijas sprendimų priėmėjams teikti.

Prie jį koordinuojančio VDU prisijungė dar devyni projekto partneriai: Tartu universitetas (Estija), Tamperės universitetas (Suomija), Austrijos mokslų akademija, Liublianos universitetas (Slovėjina), Utrechto taikomųjų mokslų universitetas (Nyderlandai), Vengrijos Europos draugija, Politikos studijų centras „Praxis“ (Estija), asocijuotasis partneris Italijos Šveicarijos universitetas (Šveicarija) bei vienintelis projekto partneris iš Lietuvos žiniasklaidos – „Delfi“.

Projektas „Pilietinio atsparumo ir dalyvavimo gebėjimų stiprinimas: dialogo komunikacijos etika ir atskaitomybė“ (DIACOMET) yra Europos Sąjungos „Horizon Europe“ mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Kultūra, kūrybiškumas ir įtrauki visuomenė“ dalis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)