Nuo kovo 22 dienos informacinė Delfi TV laida „Delfi diena“ atsinaujino – kiekvieną darbo dieną nuo 15:00 iki 20:00 val. laukia net penkių valandų tiesioginė transliacija, kurios metu žiūrovai matys reguliariai atnaujinamas žinias, įdomius pokalbius ir aktualiausias nagrinėjamas temas.

Už atsinaujinusios laidos vairo stojo dvi profesionalios žurnalistės – Delfi skaitytojams bei žiūrovams jau puikiai pažįstama Kristina Pocytė ir radijo eterį į televiziją iškeitusi Greta Klimkaitė.

Greta, televizijos žurnalistika jūsų gyvenime – kažkas naujo?

Nusprendusi tapti žurnaliste, save įsivaizdavau dirbančią tik spaudoje, tačiau iš arčiau susipažinusi su televizijos bei radijo žurnalistika, nusprendžiau sukti šia linkme. Ne vienerius metus dirbdama radijuje išmokau daugybę dalykų, tačiau ateina metas, kuomet reikia kažką keisti. Televizija ir yra ta vieta, kurioje gali išmokti naujų dalykų. Juk viena yra dirbti radijuje, kuriame žmonės tavęs klausosi, ir visai kas kita televizijoje, kurioje visi tave mato.

Atsinaujinusi „Delfi diena“ trunka net penkias valandas. Ar tiesioginis eteris vis dar kelia jaudulį?

Tiesioginis eteris neišvengiamai paveikia, net jeigu esi prie jo įpratęs. Gali būti atsipalaidavęs, tačiau turi valdyti situaciją, tad ir tas atsipalaidavimas yra savotiškas. Lygiai tas pats ir su jauduliu – gali apie tai negalvoti, nes kartu su patirtimi išmoksti reaguoti į nenumatytas situacijas, tačiau bent dalelė jaudulio vis tiek išlieka.

Žiūrovai mato tik galutinį rezultatą, o kaip vyksta pasiruošimas laidai?

Tam, kad laida išeitų į eterį, prie jos prisideda didelė komanda – ne tik žmonės, dirbantys su turiniu. Nuo pat ryto su laidos redaktoriais ruošiamės ir diskutuojame, kokiomis temomis reikia kalbėti, kuria linkme temą pakreipti, kokius pašnekovus kalbinti ir ko jų klausinėti. Kartais diskusijos būna netgi labai aktyvios.

Laidoje kiekvieną valandą atnaujinamos žinios, kasdien rengiamas dienos interviu – tam taip pat turi pasiruošti. Galbūt žiūrovams kartais atrodo, kad laidos vedėjas tik perskaito naujienas, tačiau tas naujienas jis pats ir turi parengti. Žinoma, su visos komandos pagalba. Ritmas tikrai įtemptas, tad atsipalaiduoti nėra kada.

Tiesioginiame eteryje pasitaiko ir kurioziškų situacijų?

Pasitaiko visko. Visai neseniai skaitant žinias užstrigo sufleris. Laukti, kol technika bus sutvarkyta, negali, o reaguoti reikia greitai. Šiuo atveju tiesiog papasakojau apie naujieną savais žodžiais – galbūt ne pažodžiui, kaip buvo suplanuota, bet esmę perteikti pavyko.

O pašnekovai ar nepaveda? Juk gali imti ir neatvykti į filmavimą ar tiesiog neatsiliepti į skambutį, dėl kurio iš anksto buvo sutarta.

Kol kas su tokiomis situacijomis dar neteko susidurti, tačiau žinoma, visko būna. Galbūt su pašnekovu tiesiog nepavyksta susisiekti tuo metu, tuomet belieka improvizuoti – ką nors papasakoti žiūrovams ar pakalbinti kitą pašnekovą. Tiesioginis eteris be improvizacijos neįmanomas. Juk ir pokalbio scenarijaus su pašnekovu nesuplanuosi – pasirašyti klausimai ir gairės gali būti visiškai nebereikalingi, jei pašnekovas pokalbį pakreips sava linkme. Turi klausytis, reaguoti ir improvizuoti.

Kaip atrodo įprasta Gretos diena, kuomet nereikia būti eteryje?

Net ir tuo metu, kada nereikia vesti laidos, negaliu visiškai atsiriboti nuo naujienų srauto, turiu visą laiką sekti naujienas, žinoti, kas vyksta. Jeigu tą dieną nedirbu tiesioginiame eteryje, vis tiek domiuosi tuo, kas vyksta, nes kiekvienas momentas ir pokytis gali būti labai svarbus. Nors laida „Delfi diena“ trunka penkias valandas, darbas iš tiesų vyksta nuo ryto iki vakaro, ypatingai pandemijos laikotarpiu, kuomet priiminėjama daug sprendimų, informacija nuolatos kinta.

Kalbinate įvairius pašnekovus, tarp jų – ir labai žinomus žmones. Ar save vadintumėte ekstraverte, kuriai bendravimas nesukelia jokių baimių?

Turiu tiek ekstravertams, tiek intravertams priskiriamų savybių. Galima įsivaizduoti, kad žurnalistai yra labai drąsūs, nebijantys kalbinti pašnekovų. Tačiau man reikėjo nemažai mokytis, perlipti per save. Pradėjusi studijuoti žurnalistiką buvau kur kas kuklesnė, bijodavau užkalbinti žmones, imti iš jų interviu. Manau, iš pradžių baisu būna daugeliui, nepriklausomai nuo to, esi ekstravertas ar intravertas. Tiesiog turi išmokti tuos dalykus ir įprasti.

Kai perlipi per save, tų baimių nebelieka. Skambinti pašnekovams, juos kalbinti ar kviesti į laidą tampa įprasta darbo dalimi, apie kurią per daug negalvoji.

Ar visuomet pavyksta atriboti darbą nuo kasdienio gyvenimo?

Tam tikri žurnalistinio darbo niuansai atsispindi ir kasdieniame gyvenime. Dažnai kalbantis su draugais ar artimaisiais išgirsti kokią mintį ir užsikabini – būtų gera tema. Juk žurnalistai visuomet yra temų paieškoje.

Laidą „Delfi diena“ žiūrėkite kiekvieną darbo dieną nuo 15:00 iki 20:00 Delfi TV kanale.

Delfi TV – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.