Taylor Little buvo tapusi priklausoma nuo socialinės žiniasklaidos. Dėl šios priklausomybės ji bandė nusižudyti ir ilgus metus sirgo depresija.

21 metų Taylor, dabar save apibūdinanti įvardžiu „jie“, technologijų bendroves vadina „didžiuliais, blogais monstrais“.

Taylor mano, kad šios bendrovės sąmoningai vaikams į rankas įduoda žalingus ir stiprią priklausomybę sukeliančius produktus. Todėl Taylor ir šimtai kitų amerikiečių šeimų iškėlė ieškinį keturioms didžiausioms pasaulio technologijų įmonėms.

Žalingas pats sumanymas

Ieškinys, iškeltas „Meta“, „Facebook“ bei „Instagram“ savininkei, taip pat „TikTok“, „Google“ ir „Snap Inc“, kuriai priklauso „Snapchat“, yra vienas didžiausių per visą Silicio slėnio istoriją. Tarp ieškovų yra paprastų šeimų ir mokyklų apylinkių iš visų Jungtinių Valstijų. Jie tvirtina, kad šios platformos yra žalingos pačiu savo sumanymu.

Šeimų advokatai mano, kad 14 metų britų moksleivės Molly Russell atvejis yra svarbus pavyzdys, kokią žalą gali patirti paaugliai. Praėjusiais metais jie vaizdo ryšiu iš Vašingtono stebėjo jos mirties tyrimą, norėdami surinkti įrodymus, kuriuos galėtų panaudoti ieškiniui JAV.

Pagrindiniame skunde, kuris buvo įteiktas Kalifornijos teismui, Molly vardas minimas tuziną kartų.
Praėjusią savaitę šios bylos šeimos sulaukė svarbaus postūmio, kai vienas federalinis teisėjas nusprendė, kad minimos technologijų įmonės, bandydamos užkirsti kelią šiam ieškiniui, negali remtis JAV Konstitucijos Pirmąja pataisa, ginančia žodžio laisvę.

Teisėjas Gonzalezas Rogersas taip pat nusprendė, kad Komunikacijos priemonių elgesio normų akto 230-asis skyrius, kuriame teigiama, kad platformos nėra leidėjai, nesuteikia šioms įmonėms visaapimančios apsaugos.

Teisėjas, pavyzdžiui, nusprendė, jog galimybės „patikimai“ patikrinti amžių stoka ir prastai užtikrinta tėvų kontrolė, kaip teigia šeimos, nėra saviraiškos laisvės klausimai. Šeimų advokatai tai pavadino „reikšminga pergale“.

Bendrovės teigia, kad šie pareiškimai neatitinka tikrovės, ir yra pasiryžusios atkakliai gintis.

„Tarsi abstinencija“

Kolorade gyvenanti Taylor pasakojo, kad prieš įsigydami pirmąjį išmanųjį telefoną, jie būdavo sportiški ir mėgstantys bendrauti, eidavo į šokių ir teatro užsiėmimus: „Jei iš manęs atimdavo telefoną, jausdavausi taip, tarsi mane kankintų abstinencijos sindromas. Tai buvo nepakeliama. Kai sakau, kad tai buvo priklausomybė, neturiu galvoje, kad tai suformavo tam tikrus įpročius. Turiu galvoje, kad to reikalavo mano kūnas ir protas“.

Taylor pamena patį pirmą socialinės žiniasklaidos pranešimą, kurį paspaudė. Tai buvo kažkieno asmeninė savęs žalojimo paskyra, kurioje buvo rodomi atviri žaizdų ir pjūvių vaizdai.

„Būdama 11 metų, spustelėjau šį puslapį, ir man tai buvo parodyta be jokio įspėjimo. Ne, aš to pati neieškojau. Aš to neprašiau. Ir dabar galiu tai matyti. Man 21 metai, aš vis dar galiu tai regėti“, – prisimena Taylor.

Taylor taip pat buvo atakuojama turinio, susijusio su kūno įvaizdžiu ir valgymo sutrikimais: „Tai buvo – ir tebėra – tarsi kultas. Tai buvo panašu į kultą. Tu esi nuolat bombarduojamas kūno, kuri gali turėti tik miręs, nuotraukomis. Nuo to neįmanoma pabėgti“.

Taylor ir kitų ieškovų advokatai bylinėdamiesi nusprendė laikytis naujos strategijos – daugiausia dėmesio jie sutelkė į šių platformų modelį, o ne į atskirus įrašus, komentarus ar vaizdus. Jie tvirtina, kad šios programėlės turi tokių dizaino savybių, kurios kelia priklausomybę ir daro žalą.

„Tiesiog netiesa“

„Meta“ išplatino pranešimą, kuriame teigė: „Mūsų mintys yra su šeimomis, kurioms atstovaujama šiuose skunduose. Norime nuraminti visus tėvus, jog dirbdami tam, kad suteiktume paaugliams saugią ir palaikančią patirtį internete, mes galvojame apie jų interesus“.

„TikTok“ ką nors komentuoti atsisakė.

„Google“ savo ruožtu pareiškė: „Šiuose skunduose pateikti kaltinimai tiesiog yra netiesa. Visose mūsų platformose vaikų apsauga visuomet buvo mūsų darbo pagrindas“.

„Snapchat“ pažymėjo, kad jos platforma „buvo sukurta taip, kad pašalintų spaudimą būti tobuliems. Mes tikriname visą turinį, kol jis pasiekia plačiąją auditoriją. Taip siekiama neleisti plisti bet kokiam turiniui, kuris gali būti žalingas“.

Priminė skaudžią Molly Russell istoriją

Taylor žino Molly Russell iš šiaurės vakarų Londono istoriją – ji savo noru pasitraukė iš gyvenimo, kai socialiniame tinkle „Instagram“ ją užplūdo neigiamo ir slegiančio turinio srautas. Atliekant jos mirties tyrimą buvo nustatyta, kad ji mirė „kentėdama nuo depresijos ir neigiamų internetinio turinio pasekmių“.

Taylor sako, kad jų istorijos labai panašios: „Jaučiuosi neįtikėtinai laiminga, kad išgyvenau. Ir mano širdis dėl tokių žmonių kaip Molly plyšta iš skausmo taip, jog negaliu išreikšti žodžiais. Esu laiminga. Aš tikrai myliu savo gyvenimą. Esu ten, kur nemaniau, jog kada nors atsidursiu“.

Dėl to Taylor yra pasiryžusi kovoti teisme iki galo: „Jie žino, kad mes mirštame. Jiems tai nerūpi. Jie iš mūsų mirčių uždirba pinigus“.

„Visos mano viltys dėl geresnės socialinės žiniasklaidos visiškai priklauso nuo to, ar mes laimėsime ir priversime juos tai padaryti – nes jie patys niekada, niekada, niekada nenuspręs taip pasielgti“, – sako Taylor.