Garsūs, dažnai spaudoje pasirodantys žmonės, kitaip tariant, įžymybės, yra idealizuojamos vartotojų. Mokslinių tyrimų duomenimis, vartotojai yra labiau linkę įsiminti produktus ar paslaugas, jei jas reklamuoja įžymūs žmonės, nepaisant to, ar įžymybės vartotojų yra mėgstamos, ar ne.

Agentūros „Marketwatch“ duomenimis, pasirašius reklamos sutartį su įžymybe (dažniausiai – muzikos atlikėjais, aktoriais ir atletais), akcijų kaina kyla bei gali trumpuoju laikotarpiu padidinti pardavimus vidutiniškai iki 4 proc.

Kuriant reklamines kampanijas, kad atkreiptų vartotojų dėmesį ir sužadintų jų norą pirkti organizacijos ir prekės ženklai dažnai susigundo galimybe pasinaudoti žinomo žmogaus veidu ir statusu. Nepaisant to, apklausos rodo, kad nors 85 proc. vartotojų yra labiau linkę pasitikėti produktu ar paslauga, jei ją rekomenduoja įžymybės, tik 15 proc. pripažįsta, kad tai daro įtaką jų tiesioginiams sprendimams produktus ar paslaugas įsigyti.

Populiarumas slūgsta

Pastaruoju metu „pramogų pasaulio grietinėlės“ segmento, kaip reklamos veidų, populiarumas slūgsta. Turinio rinkodaros „Collective Bias“ 2016 m. atlikto tyrimo duomenimis, kurio metu buvo apklausta 14 000 respondentų, 30 proc. vartotojų yra labiau linkę pirkti produktą paslaugą, jei tai skatina padaryti ne įžymybė, bet savo srityje besispecializuojantis tinklaraštininkas. Iš jų, net 70 proc. vadinamosios tūkstantmečio kartos (angl. millenials) respondentų buvo labiau linkę pasitikėti tokio tipo rekomendacijomis ir pirkti produktus ar užsisakyti paslaugas, jei jas rekomenduoja žinomi savo srities specialistai, pavyzdžiui, visažistai, stilistai, virtuvės šefai, sporto treneriai ir t.t.

Šios įžvalgos leidžia manyti, kad organizacijos ar prekiniai ženklai turi savo vartotojams parodyti kuriamą vertę, o ne tik pasitelkti įžymių žmonių veidus. Lietuva – santykinai maža rinka ir įžymybės mūsų šalyje dažnai tampa ne vieno prekinio ženklo ambasadoriais, tad reklamuojamo produkto ar paslaugos išskirtinumas dingsta.

Kiekviena tinkamai valdoma organizacija nori turėti stiprų prekės ženklą, pritraukiantį didžiausius talentus. Svarbu suprasti, kad stiprus prekės ženklas nėra vien tik rinkodaros skyriaus darbas, įmonės darbuotojai ir kiti bendruomenės nariai – kritinis elementas, kuriantis ir pristatantis tikrą emociją.

Siekia patikimumo

Darbuotojų ir kitų bendruomenės narių pasitikėjimas prekės ženklu ir tikėjimas jo puoselėjamomis vertybėmis stiprina pasitikėjimą prekės ženklu ir išorėje. 2013 „Edelman Trust Barometer“ atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausta daugiau nei 30 000 žmonių 26 skirtingose valstybėse, rodo, kad 41 proc. apklaustųjų organizacijos darbuotojus laiko patikimiausiu šaltiniu, suteikiančiu informacijos apie organizaciją.

ISM Vadybos ir ekonomikos ir universitetą baigusių žmonių, iš jų – įžymių, yra daug. Didžiuojamės, kad ISM daktaro vardą yra pelnęs Lietuvos Respublikos ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, „Swedbank Lietuvoje“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Vadovų magistrantūros studijas pasirinko šiuo metu žurnalų viršelius puošianti grafikė, juvelyrikos dizainerė, juvelyrikos namų „Yurga“ savininkė Jurga Lago ir Lietuvos mados dizainerė Julija Janus. Universitetą alumnų gretas papildė nemažai žinomų didelių įmonių atstovų ir įvairiose kitose srityse pasižymėjusių asmenų.

Kurdami naują ISM rinkodaros kampaniją, atsigręžėme į savo studentus ir klausėme, kas svarbu jiems, kaip jie mato universitetą, kuriame lankosi ne tik paskaitų metu, bet ir įsilieja į studentų atstovybės ar kitas veiklas. Studentų įkvėpta kampanija „Future Is Now“ (liet. Ateitis yra dabar) pabrėžia ne ateities technologijas, bet kompetencijas, kurios bus reikalingiausios ateityje ir jau dabar yra puoselėjamos mūsų universitete. Pristatyti verslumą, kūrybingumą, visapusiškumą, kryptingumą, analitinį mąstymą, lyderystę ir komunikabilumą pakvietėme žmones, kuriuos galbūt ne taip dažnai pamatysite žurnalų puslapiuose, bet kurie neabejotinai savo talentu ir darbais atspindi ISM universitete puoselėjamas kompetencijas. ISM kompetencijų ambasadorių sąraše – esami studentai, alumnai ir dėstytojai. Tikime, kad studijas besirenkančių žmonių tikslas – ne išgarsėti, bet kryptingai siekti karjeros, kuri būtų susijusi su studijų programų siekiais.

Organizacijoms nebeužtenka viešųjų ryšių agentūrų gražiai sudėliotų istorijų, joms reikia prekės ženklų ambasadorių, bendruomenės narių, kurie yra įsitraukę į organizacijos veiklą ir jai vienaip ar kitaip įsipareigoję. Tokie bendruomenės nariai gali ne tik dalytis patikrintomis įžvalgomis, bet ir būti puikiais prekės ženklo ambasadoriais. Žinoma, tokios didelės pasaulinės įmonės, kaip „Lidl“, „Coca Cola“ ar „Nike“, vis dar renkasi įžymius veidus savo reklamos kampanijoms, tačiau ar tai ir toliau didins pardavimus, parodys laikas.