„Kai prieš metus rinkai pasiūlėme „Cgates“ naujieną – „Android“ pagrindu veikiančią naujos kartos televiziją, nemanėme, kad ji prigis taip greitai, nes įprasta, kad technologijas dėl įvairių priežasčių lietuviai įsisavina atsargiai. Kita vertus, šios televizijos privalumai – galimybė žiūrėti mėgstamą programą ar filmą per televizorių, planšetę/nešiojamą kompiuterį ar telefoną – patys sau advokatai, nes dauguma lietuvių namuose turi bent du įrenginius iš šių trijų: filmams ir serialams žiūrėti įprastai naudojamas platesnis televizoriaus ekranas, „Youtube“ vaizdeliams ir kompiuteriniams žaidimams žaisti – planšetė ar nešiojamas kompiuteris. Na, o telefonas užpildo spragas, kai baigti pradėtą žiūrėti seriją norisi pakeliui į darbą ar „tempiant“ laiką, kai to reikia. Natūralu, kad skirtingo amžiaus ir lyčių žmonės išmaniojoje televizijoje ieško skirtingų dalykų, tačiau, kad šiuos prioritetus taip stipriai gali pakoreguoti gyvenamoji vieta – nesitikėjome“, – sako D. Filmanavičiūtė.

Pasak jos, peržvelgus „Cgates TV“ vartotojų metinę pasirinkimų statistiką, paaiškėjo, kad „sportiškiausi“ vyrai gyvena Kaune, Skuode, Alytuje ir Šiauliuose – „Teminių kanalų“ rinkinyje sporto laidas dažniausiai rinkosi būtent šių miestų gyventojai. Tiesa, Alytuje ir Skuode sporto gerbėjai yra vyresni – 45 ir daugiau metų, Šiauliuose sportu domisi nuo 35 metų, o štai Kaune įvairios varžybos prie ekranų sutraukia visas vyrų amžiaus grupes.

„Nors dauguma mano, kad filmus labiau mėgsta moterys, mūsų klientai vyrai šią statistiką apverčia aukštyn kojomis: „KINOmanų“ rinkinį, kuriame yra daugiau nei 5 tūkst. val. „Žmonės cinema“ ir „Megogo“ platformose prieinamų rinktinių ir įvairius apdovanojimus pelniusių kino filmų, pernai dažniausiai rinkosi 25-35 ir 45-55 metų kinomanai iš Anykščių, Mažeikių ir Radviliškio. Apskritai vaizdo įrašai pagal pareikalavimą, kitaip tariant, perkamas turinys, buvo populiariausias mažesniuose miesteliuose, tad galėčiau pajuokauti, kad čia gyvena turinio gurmanai, kuriems įprastos televizijos programos nepakanka. Kalbant šiek tiek rimčiau, statistika, kad filmus už papildomą mokestį itin dažnai įsigyja regionuose gyvenantys jaunesni žmonės rodo, kad nuo Vilniaus nutolusiuose miestuose turtinti kino teatrų programą ypač svarbu – juk pasimatymo kine žanras niekur nedingo. Kaip ir poreikis kultūrai. Mane asmeniškai džiugina, kad savo videotekoje tokiems žmonėms galime pasiūlyti virtualias „MO muziejaus“ parodas ir interviu su žinomais menininkais, o nuo šiol audiotekoje – ir populiarias „Baltų lankų“ leidžiamas audioknygas. Kadangi Klaipėdos „Cgates TV“ auditorija jauniausia iš visos Lietuvos, net neabejoju, kad šį turinį klaipėdiečiai išnaudos maksimaliai“, – pastebi D. Filmanavičiūtė.

Nuo pandemijos pavargę lietuviai 2022 metais dažniausiai rinkosi žiūrėti komedijas ir biografinius filmus, tačiau adrenalino siekė ir žiūrėdami trilerius ar siaubo filmus. Iš viso per praėjusius metus lietuviai filmams ir serialams žiūrėti skyrė 117259 val., tai yra – 4885 dienas ir 19 val. arba dar kitaip – daugiau nei 13 metų praleido pramogaudami.

Populiariausių „Cgates TV“ klientų žiūrėtų filmų dešimtukas toks:

1. Romantinė komedija „Ilga istorija trumpai“

2. Siaubo trileris „Lemtingas posūkis: mirties pamatas“

3. Lietuviška komedija „Zero 3“

4. Veiksmo trileris „Angelo apgultis“

5. Karinis, tikrais įvykiais paremtas, filmas „Midvėjaus mūšis“

6. Trileris „Juodoji jūra

7. Veiksmo filmas „Vyriškas įniršis“

8. Biografinis nuotykių filmas „Dykumos karalienė“

9. Biografinė drama „Skandalas“

10. Komedija „Bilas ir Tedas gelbėja visatą“

Jeigu vyrus visoje Lietuvoje praėjusiais metais domino kino žanras, moterys labiau domėjosi dokumentika: tokie pažinimo kanalai, kaip „HD History“, „Viasat Nature“, „Viasat Explore“ ar „National geografy channel“, buvo paklausiausi tarp 55 metų ir vyresnių Alytaus, Elektrėnų, Skuodo bei Zarasų išmanios televizijos klienčių. Vaikams skirtą animacijos turinį namuose dažniau įjungdavo 45 metų skuodiškės ir zarasiškės, populiariausi animaciniai filmai buvo šie:

1. „Didysis kačių pabėgimas“

2. „Bjaurios lėlės“

3. „Šuniškas pokštas“

4. „Padūkėlė Turu“

5. „Pelenė ir užkerėtas princas“

6. „Avelės ir vilkai 2“

7. „Spurguliai“

8. „Fermagedonas“

9. „Drakoniuko Riešutėlio nuotykiai“

10. Filmas „Playmobil“

„Visgi viena kategorija visais laikais išlieka nemari – suaugusiems skirtų kanalų klasika. Nors „Playboy TV“, „Vivid touch“, „Blue hustler“ ar „Barely legal TV“ kanalus reguliariai įsijungia dauguma lietuvių, mūsų statistika rodo, kad tokį turinį labiausiai mėgsta Skuodo, Ukmergės ir Zarasų miestų vyrai. Ypač vyresni, nuo 55 metų amžiaus – net 90 proc. visų erotikos kanalų užsakymų buvo būtent šioje amžiaus grupėje. Iš viso suaugusiųjų kanaluose „Cgates TV“ žiūrovai pernai praleido 256 valandas, tad, gal jau galime pagaliau pasakyti, kad sekso ir erotikos Lietuvoje vis dėlto yra“, – šypsosi D. Filmanavičiūtė.