Vasario 19 dieną Lietuvos mokėjimų bendrovė „Paysera” pranešė stabdanti paslaugų teikimą nelegaliai filmus platinančiai svetainei Filmai.in. Tačiau autorių teisių gynėjai teigia, kad bendrovė paslaugų nenutraukė ir vadinamuosius taškus svetainėje vis dar galima įsigyti.

„Viena iš pagrindinių FNTT funkcijų yra apsaugoti valstybės finansų sistemą nuo nusikalstamo poveikio. Turėdami Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kad Filmai.in pažeidžia įstatymą, darome išvadą, kad tarpininkai, padedantys jų verslui, tampa nelegalios veiklos bendrininkais ir padeda savintis autoriams priklausančius pinigus“, – sako audiovizualinių kūrinių autorių teisių gynimo asociacijos AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas.

Tuo metu „Paysera“ komentare nurodė, kad „Filmai.in valdo privatus asmuo, kuris yra registruotas mokesčių mokėtoju Lietuvoje.

„Kadangi jokios nusikalstamos veikos jis neatliko, nutraukti sutartį su juo galime tik pagal Mokėjimų įstatymą. Jame numatyta, kad teikiamas paslaugas galima nutraukti po 60 dienų nuo kliento informavimo. Vasario mėnesio pradžioje informavome Filmai.in apie paslaugų atšaukimą. Suėjus 60 dienų terminui, paslaugų teikimas bus nutrauktas“, – nurodė bendrovė.

FNTT atstovas viešiesiems ryšiams Aleksandras Zubriakovas Eltai teigė, kad toks kreipimasis yra gautas.

„Prašymas dėl Filmai.in svetainės yra gautas šiandien ir bus nagrinėjamas. Šiandien dar negalime pasakyti, ar bus pradėtas tyrimas, tai paaiškės įvertinus visas aplinkybes“, – sakė A. Zubriakovas.

Praėjusių metų spalį Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) įtraukė Filmai.in į svetainių, nelegaliai platinančių autorių teisėmis saugomą turinį, sąrašą ir nurodė ją blokuoti. Tokį LRTK sprendimą spalio pradžioje sankcionavo Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Šalyje veikiantys komerciniai bankai bei mobiliojo ryšio operatoriai sustabdė paslaugų teikimą šiai svetainei.